Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

ΠΟΥ: Πιο μολυσματική η Όμικρον 2 - Εντοπίστηκε σε 57 χώρες

Offsite Team -
02.02.2022

ΠΟΥ: Πιο μολυσματική η Όμικρον 2 - Εντοπίστηκε σε 57 χώρες

Η παραλλαγή Ομικρον εξαπλώνεται και μεταλλάσσεται ταχύτατα

Υποπαραλλαγή του στελέχους Ομικρον του νέου κορωνοϊού η οποία, σύμφωνα με ορισμένες μελέτες, ενδέχεται να είναι ακόμη πιο μολυσματική από την αρχική εκδοχή του, έχει εντοπιστεί σε 57 χώρες, ανακοίνωσε χθες Τρίτη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (φωτογραφία αρχείου Reuters/Jeenah Moon), επάνω, από σταθμό διενέργειας τεστ στη Νέα Υόρκη).

Εξαπλώνεται ταχύτατα

Η παραλλαγή Ομικρον, η οποία εξαπλώνεται και μεταλλάσσεται ταχύτατα, έχει μετατραπεί πλέον στο κυρίαρχο στέλεχος του ιού στον κόσμο αφότου ταυτοποιήθηκε για πρώτη φορά στο νότιο τμήμα της Αφρικής πριν δέκα εβδομάδες.

>>> Κατεβάστε τώρα το application της offsite - ΕΔΩ για Android & ΕΔΩ για iOS

Στο εβδομαδιαίο επιδημιολογικό δελτίο του, ο ΠΟΥ εξηγεί ότι η παραλλαγή αυτή, που εντοπίστηκε σε πάνω από το 93% όλων των δειγμάτων του SARS-CoV-2 που συλλέχθηκαν τον περασμένο μήνα, έχει αρκετές υποπαραλλαγές: τη BA.1, τη BA.1.1, τη BA.2 και τη BA.3.

Οι δύο πρώτες, αυτές που εντοπίστηκαν αρχικά, περιέχουν πάνω από 96% του γονιδιώματος της Ομικρον, που έχει μεταφορτωθεί στην παγκόσμια βάση δεδομένων GISAID.

Ομως διαπιστώνεται καθαρή αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων της BA.2, η οποία έχει αρκετές διαφορετικές μεταλλάξεις σε σχέση με την αρχική εκδοχή, ειδικά στην πρωτεΐνη ακίδα, που είναι καίριας σημασίας για την παρείσφρηση του ιού στα ανθρώπινα κύτταρα.

Δείγματα της BA.2 «έχουν υποβληθεί στην GISAID από 57 χώρες μέχρι σήμερα», υπογραμμίζει ο ΠΟΥ, διευκρινίζοντας πως σε ορισμένες αυτή η υποπαραλλαγή εντοπίζεται πλέον σε πάνω από τα μισά δείγματα της Ομικρον που συλλέγονται.

Γνωρίζουμε πολύ λίγα

Ο ΠΟΥ τονίζει ότι ακόμη γνωρίζουμε πολύ λίγα πράγματα για τις διαφορές μεταξύ των υποπαραλλαγών και ζητεί να διενεργηθούν μελέτες για τα χαρακτηριστικά τους, ειδικά τη μεταδοτικότητα, το κατά πόσον μπορούν να ξεφύγουν από την ανοσολογική προστασία (τα εμβόλια) και το πόσο σοβαρή μορφή της COVID-19 προκαλούν.

Αρκετές πρόσφατες έρευνες άφησαν να εννοηθεί ότι η BA.2 είναι ακόμη πιο μολυσματική από την αρχική μορφή της παραλλαγής Ομικρον.

>>> H offsite τώρα και στο Google News - Ακολουθείστε μας

Η Μαρία Φαν Κέρκοβ, μια από τις σημαντικότερες ειδικούς του ΠΟΥ για την COVID, δήλωσε χθες στον Τύπο πως ακόμη οι πληροφορίες για την υποπαραλλαγή είναι περιορισμένες, πάντως ορισμένα αρχικά δεδομένα δείχνουν πως η BA.2 παρουσιάζει «ελαφριά αύξηση» μολυσματικότητας «σε σύγκριση με την BA.1».

Η Ομικρον θεωρείται γενικά πως προκαλεί λιγότερο βαριά μορφή της COVID-19 από ό,τι προηγούμενες παραλλαγές του SARS-CoV-2 και η κυρία Φαν Κέρκοβ δήλωσε πως τίποτε δεν δείχνει μέχρι στιγμής ότι η BA.2 προκαλεί σοβαρότερη νόσηση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Home