Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Πούτιν: Απειλές για εκ νέου αποχώρηση από τη συμφωνία σιτηρών

Offsite Team -
02.11.2022 - 19:56

Πούτιν: Απειλές για εκ νέου αποχώρηση από τη συμφωνία σιτηρών

Ο Πούτιν λέει ότι η Ρωσία θα μπορούσε να εγκαταλείψει πάλι τη συμφωνία σιτηρών εάν η Ουκρανία «παραβιάσει» τις εγγυήσεις

Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν απείλησε την Τετάρτη ότι θα αποχωρήσει εκ νέου από τη συμφωνία για τα σιτηρά της Ουκρανίας, εάν το Κίεβο παραβιάσει τις εγγυήσεις ασφαλείας προς τη Μόσχα, λίγες ώρες αφότου η Ρωσία δήλωσε ότι επαναλαμβάνει τη συμμετοχή της στη συμφωνία.

«Η Ρωσία διατηρεί το δικαίωμα να εγκαταλείψει αυτές τις συμφωνίες εάν παραβιαστούν αυτές οι εγγυήσεις από την Ουκρανία», δήλωσε ο Πούτιν σε τηλεοπτικά σχόλια.

Πρόσθεσε όμως ότι ακόμη και αν η Μόσχα αποχωρήσει και πάλι, «δεν θα παρέμβει» στις παραδόσεις σιτηρών από την Ουκρανία στην Τουρκία.

Επισήμανε την ουδετερότητα της Τουρκίας, «τις ευκαιρίες της βιομηχανίας επεξεργασίας σιτηρών της Τουρκικής Δημοκρατίας» και τις μεσολαβητικές προσπάθειες του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ως λόγους για τη στάση της Μόσχας.

Ο Πούτιν συνομίλησε με τον Ερντογάν πριν η Ρωσία ανακοινώσει ότι επανέρχεται στη συμφωνία.

Ο επικεφαλής του Κρεμλίνου δήλωσε επίσης ότι ακόμη και αν η Ρωσία αποσυρθεί εκ νέου από τη συμφωνία, θα συνεχίσει να «προμηθεύει δωρεάν όλο τον όγκο (των σιτηρών) που έχει παραδοθεί μέχρι σήμερα από το έδαφος της Ουκρανίας στις φτωχότερες χώρες».

Η Ρωσία επανέλαβε νωρίτερα την Τετάρτη τη συμμετοχή της στη συμφωνία με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ, λέγοντας ότι έλαβε γραπτές εγγυήσεις ασφαλείας από την Ουκρανία σχετικά με την αποστρατιωτικοποίηση του θαλάσσιου διαδρόμου.

Η ανακοίνωση ήρθε τέσσερις ημέρες αφότου αποχώρησε από τη συμφωνία για μια επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος εναντίον του στόλου της στη Μαύρη Θάλασσα στην προσαρτημένη στη Μόσχα Κριμαία.

ΚΥΠΕ

Home