Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

«Πράσινο φως» από Ερντογάν για ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Offsite Team -
17.03.2023

«Πράσινο φως» από Ερντογάν για ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Η Φινλανδία έχει λάβει ειλικρινή και συγκεκριμένα βήματα για να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της» υπογράμμισε ο Ερντογάν

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι αποφάσισε να ξεκινήσει τη διαδικασία για την επικύρωση της υποψηφιότητας της Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

«Είδαμε ότι η Φινλανδία έχει λάβει ειλικρινή και συγκεκριμένα βήματα για να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της» υπογράμμισε ο Τούρκος πρόεδρος.

Και πρόσθεσε: «Πιστεύω ότι το ΝΑΤΟ θα γίνει ισχυρότερο με την ένταξη της Φινλανδίας και έτσι θα παίξει ενεργό ρόλο στη διατήρηση της παγκόσμιας ασφάλειας και σταθερότητας». Παράλληλα, τόνισε ότι ελπίζει να επικυρωθεί η αίτηση της Φινλανδίας για ένταξη στη συμμαχία πριν από τις εκλογές του Μαΐου.

Σε ό,τι αφορά στην υποψηφιότητα της Σουηδίας για την ένταξη στο ΝΑΤΟ, η Άγκυρα «θα συνεχίσει τις συνομιλίες με τη Στοκχόλμη, στη βάση των αρχών του ΝΑΤΟ και την προσέγγισή του στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας», επεσήμανε ο Ερντογάν. «Η υποψηφιότητα της Σουηδίας θα εξαρτηθεί άμεσα από τα μέτρα τους».

Συνεχίζοντας, ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε ότι παρέδωσε στη Σουηδία λίστα 120 «τρομοκρατών» και απαίτησε τον επαναπατρισμό τους, κάτι που δεν έκανε η χώρα.

Από την πλευρά του, ο Φινλανδός πρόεδρος, Σάουλι Νιινίστο, χαιρέτισε το σχέδιο της Τουρκίας να ξεκινήσει τη διαδικασία επικύρωσης της ένταξης της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

«Καταλάβαμε νωρίτερα ότι έχετε κάνει την απόφασή σας και η υπογραφή της σήμερα επιβεβαιώνει ότι το τουρκικό κοινοβούλιο αρχίζει να εργάζεται για την επικύρωση της φινλανδικής ένταξης», δήλωσε ο Νιινίστο σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ερντογάν.

Ο ίδιος πρόσθεσε ακόμη ότι «η ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ δεν είναι πλήρης χωρίς τη Σουηδία».

Home