Προειδοποιήσεις για άτακτο Brexit από Μπεττέλ και Μακρόν

Προειδοποιήσεις για άτακτο Brexit από Μπεττέλ και Μακρόν

Μπεττέλ και Μακρόν προειδοποιούν για Brexit άνευ συμφωνίας αν δεν εγκριθεί η Συμφωνία Αποχώρησης 

"Αν την επόμενη εβδομάδα το βρετανικό κοινοβούλιο δεν εγκρίνει τη Συμφωνία Αποχώρησης, τότε πάμε στο σενάριο της εξόδου χωρίς συμφωνία", δήλωσε ο Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Χαβιέ Μπεττέλ, προσερχόμενος στο χώρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Ο Χ.Μπεττέλ τόνισε ότι η ΕΕ θα μπορούσε να εξετάσει μια μακρύτερη παράταση για το Brexit, μόνο αν το ΗΒ το ζητούσε, συμφωνούσε να κάνει ευρωεκλογές ως όφειλε και ανακοίνωνε πως θα πραγματοποιούσε κάποια νέα ψηφοφορία (δημοψήφισμα) για το ίδιο το Brexit. Mιλώντας στον Τύπο πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σημείωσε ότι η κατάσταση με το ΗΒ "έχει αρχίσει να θυμίζει το `περιμένοντας τον Γκοντό, που ποτέ δεν έρχεται". Σημείωσε ότι κανείς δεν μπορεί να είναι μέλος της Ένωσης χωρίς να κάνει ευρωεκλογές και εξέφρασε την προσωπική του επιθυμία όπως το ΗΒ έμενε τελικά στην ευρωπαϊκή οικογένεια, διευκρινίζοντας ωστόσο τα σημερινά δεδομένα και τις επιλογές.

Η ΕΕ δεν θα ανοίξει εκ νέου τη Συμφωνία Αποχώρησης για διαπραγμάτευση και αν το ΗΒ δεν την εγκρίνει τότε η ΕΕ θα προχωρήσει de facto με το σενάριο της εξόδου χωρίς συμφωνία, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμ.Μακρόν. Ο .Μακρόν δήλωσε προσερχόμενος στο Συμβούλιο ότι η παράταση θα είναι  η πιο σύντομη που μπορεί να γίνει και θα είναι τεχνική, ενώ σημείωσε ότι θα αναμένει να ακούσει τον Μ.Μπαρνιέ και τη νομική υπηρεσία για το εύρος που μπορεί αυτή να πάρει. Έκανε λόγο για σεβασμό της βούλησης του λαού του ΗΒ και προειδοποίησε ότι χωρίς καμία καθαρή πλειοψηφία στο ΗΒ η ΕΕ δεν θα επιλέξει να παρατείνει την αβεβαιότητα.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ επεσήμανε ότι αν η Σ.Α δεν εγκριθεί από το κοινοβούλιο, τότε την επόμενη εβδομάδα θα συνέλθει εκ νέου το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Home