Προειδοποίηση για νέα παραλλαγή κορωνοϊού με δεκάδες μεταλλάξεις

Προειδοποίηση για νέα παραλλαγή κορωνοϊού με δεκάδες μεταλλάξεις

Πού εντοπίζονται κρούσματα

Επιστήμονες προειδοποιούν για μία νέα αφρικανική παραλλαγή του κορονοϊού με «εξαιρετικά υψηλό αριθμό» μεταλλάξεων που μπορεί να πυροδοτήσει κι άλλα κύματα πανδημίας.

Προς το παρόν έχουν επιβεβαιωθεί μόνο 10 κρούσματα σε τρεις χώρες, ωστόσο, η παραλλαγή έχει προκαλέσει σοβαρή ανησυχία σε ορισμένους ερευνητές, καθώς μερικές από τις μεταλλάξεις μπορεί να «βοηθήσουν» τον ιό να αποφύγει την ανοσία.

>>> Κατεβάστε τώρα το application της offsite - ΕΔΩ για Android & ΕΔΩ για iOS

Η παραλλαγή B.1.1.529 έχει 32 μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη - ακίδα του κορονοϊού, το μέρος του ιού που χρησιμοποιείται στα περισσότερα εμβόλια για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος κατά της COVID, σύμφωνα με δημοσίευμα της Guardian.

Σημειώνεται πως οι επιστήμονες θα παρακολουθούν τη νέα παραλλαγή για τυχόν ενδείξεις ότι κερδίζει δυναμική και εξαπλώνεται ευρύτερα. Πάντως, ορισμένοι ιολόγοι στη Νότια Αφρική ανησυχούν ήδη, ιδίως δεδομένης της πρόσφατης αύξησης των κρουσμάτων στο Γκαουτένγκ, όπου έχουν εντοπιστεί κρούσματα B.1.1.529.

>>> H offsite τώρα και στο Google News - Ακολουθείστε μας

Ο ιολόγος δρα Τομ Πίκοκ του Κολλεγίου Imperial του Λονδίνου κοινοποίησε λεπτομέρειες για τη νέα παραλλαγή σε σχετική ιστοσελίδα, σημειώνοντας πως «ο απίστευτα μεγάλος αριθμός μεταλλάξεων στην πρωτεΐνη ακίδα υποδηλώνει ότι η παραλλαγή αυτή μπορεί να αποτελεί πηγή πραγματικής ανησυχίας».

Από πλευράς του, ο καθηγητής κλινικής μικροβιολογίας Ραβί Γκούπτα του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ αναφέρει πως το εργαστήριό του βρήκε ότι δύο από τις μεταλλάξεις φαίνεται αφενός να αυξάνουν τη δυνατότητα του ιού να μολύνει και αφετέρου μειώνουν τη δυνατότητα να αναγνωριστεί από τα αντισώματα. «Δείχνει να προκαλεί ανησυχία με βάση τις μεταλλάξεις που έχει τώρα» επισήμανε.

Sputnik.gr

Home