Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Προειδοποίηση ΠΟΥ για Όμικρον: Δεν θα είναι η τελευταία μετάλλαξη

Offsite Team -
30.01.2022

Προειδοποίηση ΠΟΥ για Όμικρον: Δεν θα είναι η τελευταία μετάλλαξη

Thumbnail
Γιατί είναι σημαντική η μείωση της μετάδοσης της «Όμικρον»

Παρά το γεγονός ότι η μετάλλαξη Όμικρον είναι μειωμένης νοσηρότητας για τους πλήρως εμβολιασμένους έναντι του κορωνοϊού, ενέχοντας μειωμένο κίνδυνο νοσηλείας έναντι της «Δέλτα», προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. 

Ο ΠΟΥ έχει επανειλημμένα επισημάνει ότι η «Όμικρον», αν και προκαλεί λιγότερο σοβαρότερη νόσηση, σε καμία περίπτωση πρέπει να προκαλεί εφησυχασμό ή να κατηγοριοποιείται ως «ήπια».

Η παραλλαγή Όμικρον παραμένει η κυρίαρχη σε παγκόσμια κλίμακα. Η επίπτωση της παραλλαγής Δέλτα βρίσκεται σε «συνεχή πτώση», ενώ οι παραλλαγές Άλφα, Βήτα και Γάμμα κυκλοφορούν πλέον «πολύ λίγο».

Όπως αναφέρει η Δρ. Μαρία Βαν Κέρκοβ του ΠΟΥ, υπάρχουν άνθρωποι που νοσηλεύονται με Όμικρον σε νοσοκομεία, ενώ κάποιοι από αυτούς πεθαίνουν.

Σύμφωνα με την ίδια, η υψηλή μεταδοτικότητα της Όμικρον οδηγεί σε μεγάλες εξάρσεις κρουσμάτων σε όλο τον κόσμο, κάτι που θέτει υπό σημαντική πίεση τα συστήματα Υγείας, τα οποία είναι ήδη πολύ επιβαρυμένα, δεδομένου ότι έχουμε πλέον μπει στην τρίτη χρονιά αυτής της πανδημίας.

Επιπλέον, η ειδικός του ΠΟΥ τονίζει ότι είναι σημαντική η μείωση της μετάδοσης της Όμικρον για μια σειρά από λόγους:

  • Για την προστασία των ανθρώπων από μόλυνση, καθώς ενδέχεται να τους οδηγήσει στη σοβαρή νόσηση. Τονίζει μάλιστα ότι το ρίσκο είναι μεγαλύτερο για τα γηραιότερα άτομα και τους ανεμβολίαστους.
  • Οι ειδικοί δεν έχουν ακόμη κατανοήσει πλήρως τον αντίκτυπο της μετά-Covid περιόδου ή μακράς Covid.Έτσι, όσοι έχουν μολυνθεί από τον ιό, κινδυνεύουν να έρθουν αντιμέτωποι με πιο μακροχρόνιες συνέπειες.
  • Όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός των κρουσμάτων τόσο πιο δύσκολη καθίσταται η λειτουργία των νοσοκομείων αλλά και άλλων υπηρεσιών.
  • Όσο περισσότερο κυκλοφορεί ο ιός, τόσο περισσότερες ευκαιρίες έχει να μεταλλαχθεί.

Η «Όμικρον» εξαπλώνεται με πολύ ταχείς ρυθμούς σε όλο τον κόσμο και σύμφωνα με την ειδικό του ΠΟΥ, δεν θα είναι η τελευταία παραλλαγή που προκαλεί ανησυχία στους ειδικούς.

Η πιθανότητα εμφάνισης νέων παραλλαγών είναι άκρως υπαρκτή, αναφέρει η βαν Κέρκοβ.

Σύμφωνα με την ίδια, δεν μπορούν να προβλεφθούν τα χαρακτηριστικά μιας νέας παραλλαγής που ίσως εμφανιστεί. Όπως τονίζει, θα είναι σίγουρα πιο μεταδοτική για να καταφέρει να επικρατήσει έναντι των υπαρχόντων παραλλαγών του ιού.

Θα μπορούσε μάλιστα να είναι λιγότερο ή περισσότερο σοβαρή, ενώ πιθανόν να είναι ικανή να διαφεύγει της ανοσίας.

Για αυτό τον λόγο, ο ΠΟΥ επιθυμεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης ανησυχητικών παραλλαγών του ιού στο μέλλον.

CNN

Home