Προεκλογικά μηνύματα βρετανικών κομμάτων προς κυπριακή παροικία

Προεκλογικά μηνύματα βρετανικών κομμάτων προς κυπριακή παροικία

Τι ανέφερε ο Υπουργός Ευρώπης στην κυβέρνηση Τζόνσον, Κρίστοφερ Πίντσερ

Βιντεοσκοπημένα μηνύματα προς τα μέλη της κυπριακής παροικίας στο Ηνωμένο Βασίλειο ενόψει των εκλογών της 12ης Δεκεμβρίου απηύθυναν μετά από πρωτοβουλία της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας Η.Β. στελέχη των Συντηρητικών, των Εργατικών και των Φιλελεύθερων Δημοκρατών.

Ο Υπουργός Ευρώπης στην κυβέρνηση Τζόνσον, Κρίστοφερ Πίντσερ, χαρακτηρίζει την Κύπρο στο δικό του μήνυμα εκ μέρους του Συντηρητικού Κόμματος «θερμό και φιλόξενο μέρος», αναφερόμενος στις επισκέψεις του.

Χαρακτηρίζει δε «σπουδαίες» τις πρόσφατες συναντήσεις του ως υπουργός Ευρώπης με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.

«Υποστηρίζω τη μακροπρόθεσμη επίλυση των διαιρέσεων στην Κύπρο, μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία. Νομίζω ότι είναι μια λύση μακροπρόθεσμη την οποία μπορούμε όλοι να αποδεχθούμε», αναφέρει στο μήνυμά του ο κ. Πίντσερ.

«Το έχω πει και το ξαναλέω, διαφωνώ με την απόφαση της Τουρκίας να κάνει γεώτρηση για πετρέλαιο κοντά στην ακτή της Κύπρου. Πιστεύω ότι η Κύπρος έχει το κυριαρχικό δικαίωμα πρόσβασης στην ΑΟΖ της και να εξάγει υδρογονάνθρακες που βρίσκονται εκεί, προς όφελος όλων όσων ζουν στο νησί της Κύπρου», σημειώνει. 

Προσθέτει ότι αυτό που του έχει προξενήσει ανεξίτηλη εντύπωση είναι οι επισκέψεις του στην Αμμόχωστο και στην «πόλη - φάντασμα» των Βαρωσίων». «Θέλω να δω μια λύση στο νησί της Κύπρου που θα σημαίνει ότι αυτές οι παραλίες θα γεμίσουν ξανά με χαρούμενους ανθρώπους, που θα δει αυτούς τους δρόμους γεμάτους με επισκέπτες και κατοίκους, που θα επισκευάζει τα σπασμένα παράθυρα στα σπίτια και στα εγκαταλελειμμένα ξενοδοχεία», σημειώνει.

Καταλήγει ευχαριστώντας τους Συντηρητικούς βουλευτές που διατηρούν το Κυπριακό στην πολιτική ατζέντα της Βρετανίας, κατονομάζοντας την Τερέζα Βίλιερς, τον Μάικ Φρηρ και τον Μάθιου Όφορντ.

Ο Φάμπιαν Χάμιλτον, σκιώδης Υπουργός Ειρήνης και Αφοπλισμού του Τζέρεμι Κόρμπιν, δηλώνει ότι «περισσότερο από 45 χρόνια μετά από την εισβολή, το Εργατικό Κόμμα συνεχίζει να επιδιώκει τέλος στην κατοχή και να εργάζεται για την επανένωση της Κύπρου».

Επισημαίνει ότι μια λύση «ασφαλώς θα πρέπει να συνάδει με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, των Συμφωνιών Υψηλού Επιπέδου και το κεκτημένο της ΕΕ, καθώς επίσης και με το πλαίσιο Γκουτέρες, όπως διαμορφώθηκε στο Κραν Μοντανά».

Ο εκπρόσωπος του Εργατικού Κόμματος συνεχίζει αναφέροντας ότι «στηρίζουμε την επανένωση της Κύπρου ως διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία που θα είναι ένα φυσιολογικό και βιώσιμο κράτος. Η Κύπρος είναι μέλος της ΕΕ και της Κοινοπολιτείας και δε χρειάζεται παρωχημένες εγγυήσεις ή ξένα στρατεύματα».

Προσθέτει ότι «μια δίκαιη λύση θα πρέπει επίσης να καλύπτει το κρίσιμο θέμα των περιουσιών και να επιτρέπει στους πρόσφυγες από αμφότερες τις κοινότητες να διεκδικήσουν τις περιουσίες τους εφόσον το επιθυμούν».

«Νομίζω ότι πρέπει επίσης να αντιμετωπίσουμε γρήγορα το ανθρωπιστικό ζήτημα των αγνοουμένων και να ενθαρρύνουμε όλες τις κυβερνήσεις να συνεργαστούν πλήρως ώστε να επέλθει ένα τέλος σε αυτό το ζήτημα», σημειώνει.

Καλωσορίζει επίσης την τριμερή του Βερολίνου και δηλώνει ότι οι Εργατικοί θέλουν να δουν την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από εκεί που αφέθηκαν, υπενθυμίζοντας ότι «το Εργατικό Κόμμα έχει υπάρξει συνεπές στην καταδίκη των παράνομων γεωτρήσεων της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου. Υποστηρίζουμε επίσης τα στοχευμένα μέτρα που επιβλήθηκαν απο την ΕΕ κατά της Τουρκίας».

Σε ό,τι αφορά το Brexit, ο κ. Χάμιλτον λέει ότι το Εργατικό Κόμμα πιστεύει πως η απόφαση θα πρέπει να τεθεί πίσω στο βρετανικό λαό σε ένα δημοψήφισμα και ότι ο ίδιος, όπως και γνωστοί φίλοι της Κύπρου όπως οι βουλευτές Πάμπος Χαραλάμπους και Κάθριν Γουέστ, θα υποστηρίξουν την παραμονή στην ΕΕ.

Τέλος, ο Τσούκα Ουμούνα από το κόμμα των Φιλελεύθερων Δημοκρατών εστιάζει στο μήνυμά του στο Brexit.

Δηλώνει ότι οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες είναι το «μεγαλύτερο και ισχυρότερο» κόμμα υπέρ της παραμονής στην ΕΕ. «Θέλουμε να σταματήσουμε το Brexit. Δεν είναι αρκετές οι δεσμεύσεις για ένα λαϊκό δημοψήφισμα, το οποίο βέβαια υποστηρίζουμε, αλλά νομίζω ότι αυτό που θέλουν να ξέρουν οι πολίτες είναι αν και όταν προκύψει η ευκαιρία κατά πόσο το κόμμα θα στηρίξει την παραμονή. Και είμαστε σαφείς ότι το παραμικρό κομμάτι του κόμματός μας θα υποστηρίξει την παραμονή», δηλώνει ο κ. Ουμούνα. 

Η Εθνική Κυπριακή Ομοσπονδία υπενθυμίζει, εξάλλου, για ακόμα μία φορά προς τα μέλη της παροικίας να εγγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους για να ασκήσουν το εκλογικό δικαίωμα που έχουν είτε ως Βρετανοί υπήκοοι είτε ως πολίτες της Κοινοπολιτείας.

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Χρίστος Καραολής δήλωσε ότι «η κυπριακή κοινότητα του Ηνωμένου Βασιλείου πρέπει να κάνει τη φωνή της να ακουστεί σε αυτή την προεκλογική περίοδο και προτρέπω όλους να φροντίσουν ότι είναι εγγεγραμμένοι για να ψηφίσουν έως τα μεσάνυχτα της 26ης Νοεμβρίου».

Το πιο σημαντικό πράγμα, πρόσθεσε, «είναι η κοινότητα να βγει έξω και να ψηφίσει στις 12 Δεκεμβρίου και όλοι να παροτρύνουν φίλους και οικογένεια να κάνουν το ίδιο».

Προέτρεψε επίσης τους Κύπριους του Ηνωμένου Βασιλείου «να είναι ενεργοί σε αυτή την προεκλογική περίοδο και να υποστηρίξουν υποψηφίους που είναι φίλοι της Κύπρου και της κοινότητάς μας, για παράδειγμα βοηθώντας τους στη διανομή φυλλαδίων».

«Υπάρχουν υποψήφιοι που κατέρχονται για εκλογή οι οποίοι έχουν θέσει ερωτήματα και έχουν μιλήσει για την Κύπρο στο κοινοβούλιο, που έχουν παραστεί και στηρίξει εκδηλώσεις μας, που έχουν επιδείξει ενεργά ότι υποστηρίζουν μία ελεύθερη, ενωμένη Κύπρο στη βάση μια δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού και που έχουν κάνει εκστρατεία κατά της τουρκικής κατοχής», υπενθύμισε.

ΚΥΠΕ

Home