Προς συμφωνία για την προεδρία της Κομισιόν

Προς συμφωνία για την προεδρία της Κομισιόν

Στις 30 Ιουνίου υπογράφεται εμπορική συμφωνία ΕΕ - Βιετνάμ
Τα φαβορί για τα ευρωπαϊκά αξιώματα

Προς συμφωνία για τις κορυφαίες θέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης οδεύει η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε., η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη από το απόγευμα της Κυριακής.

Πληροφορίες του πρακτορείου Reuters, το οποίο επικαλείται δύο κοινοτικούς αξιωματούχους, οι χώρες – μέλη της Ε.Ε. βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για τον διορισμό του Ολλανδού υποψήφιου των Σοσιαλιστών, Φρανς Τίμερμανς, στη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Την ίδια ώρα, για τη θέση του επόμενου προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προορίζεται η κεντροδεξιά πολιτικός Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

Οι ίδιες πηγές έσπευσαν να γνωστοποιήσουν, επιπλέον, ότι ο πρωθυπουργός του Βελγίου, Σαρλ Μισέλ, θεωρείται «φαβορί» για τη θέση του Ύπατου Αρμοστή για την Εξωτερική Πολιτική της Ε.Ε.

Από την πλευρά του, ο Μάνφρεντ Βέμπερ, ο οποίος αρχικά προοριζόταν για τη θέση του επικεφαλής της Κομισιόν, θα τοποθετηθεί στο προεδρείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας έλαβαν χώρα παρασκηνιακές διαβουλεύσεις, προκειμένου να καμφθούν οι αντιδράσεις για την επιλογή του Ολλανδού υποψήφιου των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών – Δημοκρατών.

Τις μεγαλύτερες ενστάσεις εξέφρασαν οι ηγέτες των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης, οι οποίοι αντιτάσσονται στην τοποθέτηση του Τίμερμανς στη ανώτατη θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για την εκλογή του επόμενου προέδρου της Κομισιόν απαιτείται η υποστήριξη τουλάχιστον του 72% των κρατών μελών της Ε.Ε., τα οποία θα πρέπει να αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον το 65% του ευρωπαϊκού πληθυσμού.

Η προτεινόμενη υποψηφιότητα του Τίμερμανς αποτέλεσε «κοινή επιλογή» της Γερμανίας και της Γαλλίας, κατά τη διάρκεια των άτυπων διαβουλεύσεων που έλαβαν χώρα στην πρόσφατη Σύνοδο των G20, στην Ιαπωνία.

Όσον αφορά τον διάδοχο του Μάριο Ντράγκι στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), η απόφαση των «28» αναμένεται να ληφθεί σε δεύτερο χρόνο, λόγω της έλλειψης συναίνεσης.

Σε κάθε περίπτωση, στόχος είναι να κλείσουν - όσο το δυνατόν συντομότερα - όλες οι εκκρεμότητες ως προς τη στελέχωση των πέντε κορυφαίων χαρτοφυλακίων, δεδομένου ότι η πρώτη συνεδρίαση του νέου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι προγραμματισμένη για την Τρίτη, 2 Ιουλίου.   

Home