Πυρ και μανία η Βόρεια Κορέα με τον Πομπέο

Πυρ και μανία η Βόρεια Κορέα με τον Πομπέο

Είπε ότι το καθεστώς του Κιμ έχει «συμπεριφορά Κράτους-κακοποιού»

Πυρ και μανία έχει γίνει η ηγεσία της Βόρειας Κορέας με τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάικ Πομπέο που είπε προ ημερών ότι το καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν έχει «συμπεριφορά Κράτους-κακοποιού».

Η δήλωση την Τρίτη του Μάικ Πομπέο σε ομιλία του σε βετεράνους στην Πολιτεία της Ιντιάνα ότι η συμπεριφορά «κράτους-κακοποιού» της Βόρειας Κορέας «δεν μπορεί να αγνοηθεί» -με αφορμή τις διαρκείς πρ0κλήσεις του καθεστώτος Κιμ - προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση της Πιονγιάνγκ που έκανε λόγο για «αδικαιολόγητο και προκλητικό σχόλιο», το οποίο θα καταστήσει δυσκολότερες τις διαπραγματεύσεις με την Ουάσινγκτον, όπως είπε η υφυπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας, Τσόου Σον Χούι, σύμφωνα με το βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA. «Ο Πομπέο έφθασε τόσο μακριά στη φρασεολογία που χρησιμοποίησε που έκανε πιο δύσκολη την αναμενόμενη έναρξη των διαπραγματεύσεων σε επίπεδο ομάδων εργασίας», συνέχισε η ίδια.

Η Τσόου προειδοποίησε ακόμη πως σταδιακά οι προσδοκίες της Βόρειας Κορέας σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ μειώνονται και αυτό την αναγκάζει να επανεξετάσει τη στάση της και τα μέτρα που έχει λάβει συνολικά. «Οι ΗΠΑ καλά θα έκαναν να μην δοκιμάζουν την υπομονή μας με εξοργιστικά σχόλια όπως αυτά, αν δεν θέλουν να μετανιώσουν πικρά αργότερα», προειδοποίησε η Τσόου.

Αμφιβολίες για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων ΗΠΑ-Β. Κορέας

Η κυβέρνηση της Βόρειας Κορέας επικρίνει ολοένα πιο έντονα τον Μάικ Πομπέο το τελευταίο διάστημα και αφήνει να πλανώνται αμφιβολίες για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεών της με τις ΗΠΑ για την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου. Οι διαπραγματεύσεις για να τερματιστούν τα προγράμματα ανάπτυξης πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων της Πιονγκγιάνγκ ουσιαστικά ανεστάλησαν μετά το φιάσκο της δεύτερης συνάντησης κορυφής του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τον βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν στο Ανόι του Βιετνάμ τον Φεβρουάριο.

Οι Τραμπ και Κιμ συναντήθηκαν ξανά τον Ιούνιο στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη που χωρίζει την κορεατική χερσόνησο και συμφώνησαν οι χώρες τους να ξαναρχίσουν συνομιλίες σε επίπεδο ομάδων εργασίας, κάτι όμως που δεν έχει συμβεί. Μετά τη σύνοδο του Βιετνάμ, η Πιονγκγιάνγκ απαίτησε ο Πομπέο — ο οποίος έχει την υψηλή εποπτεία του διαλόγου — να αντικατασταθεί από κάποιον «ωριμότερο», ενώ ταυτόχρονα εξήρε την αρμονική σχέση που οικοδομούν οι Κιμ και Τραμπ.

Η Βόρεια Κορέα προχώρησε τις προηγούμενες εβδομάδες σε σειρά δοκιμαστικών εκτοξεύσεων βαλλιστικών πυραύλων μικρού βεληνεκούς, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας, τη δοκιμή ενός νέου αμερικανικού πυραύλου μέσου βεληνεκούς και δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού Άμυνας για την ανάπτυξη τέτοιων πυραύλων στην Ασία. Οι εξελίξεις αυτές θεωρείται πως περιέπλεξαν αρκετά την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ουάσινγκτον και της Πιονγκγιάνγκ.

Home