Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

«Πυρά» του τουρκικού ΥΠΕΞ κατά Ελλάδας για μουφτήδες της Θράκης

Offsite Team
- 22.06.2019

«Πυρά» του τουρκικού ΥΠΕΞ κατά Ελλάδας για μουφτήδες της Θράκης

Thumbnail
Η Ελλάδα παραβιάζει τη Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάννης αναφέρει

Την Ελλάδα καλεί το τουρκικό ΥΠΕΞ να εφαρμόσει τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σχετικά με τις μη κυβερνητικές οργανώσεις. Απαντώντας σε ερώτηση για το πρόσφατο Προεδρικό Διάταγμα στην Ελλάδα σχετικά με τους Μουφτήδες, το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι «αυτό που πρέπει να κάνει η Ελλάδα είναι να αναγνωρίσει τους εκλεγέντες Μουφτήδες και να απομακρυνθεί από το λάθος της να επιβάλει τους παράνομα διορισμένους Μουφτήδες».

 

Στην ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι «η Συμβουλευτική Επιτροπή ‘Τουρκικής Μειονότητας’ Δυτικής Θράκης έχει επιδείξει μία έντονη αντίδραση στο εν λόγω Προεδρικό Διάταγμα μέσω της ανακοίνωσής της την 21η  Ιουνίου 2019», προσθέτοντας ότι τουρκικό ΥΠΕΞ «συμμερίζεται πλήρως τις απόψεις που εκφράζονται σε αυτή την ανακοίνωση».

 

«Πρώτον, η Ελλάδα παραβιάζει τη Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάννης, αποτυγχάνοντας να αναγνωρίσει τους Μουφτήδες που εκλέχθηκαν από την ‘Τουρκική Μειονότητα’. Αυτή τη φορά, αντί να διορθώσει τις άδικες πρακτικές της, η Ελλάδα χειροτέρευσε τις παραβιάσεις της θέτοντας τη θέση του Μουφτή και το έργο των Μουφτήδων της Μειονότητας υπό τον έλεγχο ενός νεοσυσταθέντος κυβερνητικού τμήματος», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

 

Προστίθεται ότι «το εν λόγω διάταγμα, το οποίο περιλαμβάνει ρυθμίσεις σχετικά με το διοικητικό status, τη δομή και την ικανότητα δικαιοδοσίας των Μουφτήδων, είναι η σαφής παραβίαση της Συνθήκης Ειρήνης της Λωζάννης του 1923, η οποία εγγυάται το δικαίωμα της Μειονότητας στη δημιουργία και  διαχείριση των δικών της θρησκευτικών και φιλανθρωπικών ιδρυμάτων».  

«Το διάταγμα, το πρώτο σχέδιο του οποίου κατατέθηκε τον Αύγουστο του 2018 και αντιμετώπισε τη δίκαιη έντονη αντίδραση της Μειονότητας, αγνοεί τα δικαιώματα της ‘Τουρκικής Μειονότητας’ στην Ελλάδα, τα οποία εγγυάται η Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάννης, επίσης στη βάση της αμοιβαιότητας. Το διάταγμα, το οποίο αποσκοπεί ξεκάθαρα στην καταστροφή της θεσμικής αυτονομίας των Μουφτήδων, μετατρέποντάς τους σε ένα τυπικό κυβερνητικό τμήμα, δεν είναι αποδεκτό από την ‘Τουρκική Μειονότητα’ στην Ελλάδα», αναφέρεται.  

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «η Ελλάδα ούτε είχε μία ολοκληρωμένη και ειλικρινή επικοινωνία με τους εκπροσώπους της Μειονότητας ούτε έλαβε τις απόψεις τους». «Αντ `αυτού, εμπιστεύθηκε ορισμένους κύκλους υπεύθυνους για θρησκευτικές υποθέσεις εντός του κρατικού συστήματος για να ετοιμάσουν αυτό το διάταγμα, οι οποίοι είναι γνωστό ότι αποτελούν την πηγή των προβλημάτων και των πρακτικών καταπίεσής τους έναντι της ‘Τουρκικής Μειονότητας’. Αυτό καταδεικνύει για άλλη μία φορά ότι η ελληνική νοοτροπία προς τη Μειονότητα απέχει πολύ από καλές προθέσεις», αναφέρεται.  

Σύμφωνα με το τουρκικό ΥΠΕΞ, «αυτό που πρέπει να κάνει η Ελλάδα είναι να αναγνωρίσει τους εκλεγέντες Μουφτήδες και να απομακρυνθεί από το λάθος της να επιβάλει τους παράνομα διορισμένους Μουφτήδες».  

«Επίσης, αναμένουμε από την Ελλάδα να εφαρμόσει τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σχετικά με τις μη κυβερνητικές οργανώσεις, οι οποίες απαγορεύτηκαν από τις ελληνικές αρχές επειδή έφεραν τη λέξη ‘τουρκικός’ στις ονομασίες τους, να διασφαλίσει ότι η Μειονότητα έχει τον πλήρη έλεγχο των βακουφίων της και των περιουσιών των βακουφίων,  να επαναπολιτογραφήσει τα μέλη της Μειονότητας που έχουν στερηθεί της ιθαγένειας λόγω του ανακληθέντος άρθρου 19 του Νόμου περί Ελληνικής Ιθαγένειας και να ανταποκριθεί στα αιτήματα για άνοιγμα νηπιαγωγείων της Μειονότητας καθώς και μειονοτικών σχολείων σε άλλες βαθμίδες», αναφέρεται. 

 

Σύμφωνα με το τουρκικό ΥΠΕΞ «η εξέλιξη αυτή επιδεινώνει περαιτέρω το αρνητικό ιστορικό της Ελλάδας στην παραβίαση της θρησκευτικής ελευθερίας και των δικαιωμάτων της ‘Τουρκικής Μειονότητας’ ενώ το ίδιο το γεγονός ότι λαμβάνει χώρα σε μία χώρα της ΕΕ συνιστά μία επιπρόσθετη πηγή ανησυχίας».  

«Καλούμε διεθνείς και περιφερειακές οργανώσεις καθώς και τα θεσμικά όργανα της ΕΕ να παρακολουθούν την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ελλάδα για να διεξάγουν αμερόληπτες έρευνες σχετικά με τις νομικές ενέργειες της Ελλάδας που αντιβαίνουν στις ευρωπαϊκές αξίες και στα οικουμενικά ανθρώπινα δικαιώματα. Η Τουρκία θα συνεχίσει να υποστηρίζει τα νόμιμα συμφέροντα και αιτήματα της ‘Τουρκικής Μειονότητας’ στην Ελλάδα και επαναλαμβάνει ότι οποιαδήποτε βελτίωση των δικαιωμάτων της Μειονότητας θα έχει ένα θετικό αντίκτυπο στις διμερείς μας σχέσεις», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Home