Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Ράντεφ:Μίλησε για τον αποκλεισμό Βουλγαρίας-Ρουμανίας από Σένγκεν

Offsite Team -
12.12.2022

Ράντεφ:Μίλησε για τον αποκλεισμό Βουλγαρίας-Ρουμανίας από Σένγκεν

Ο αποκλεισμός Βουλγαρίας και Ρουμανίας από τη Σένγκεν υπονομεύει την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, λέει ο Πρόεδρος Βουλγαρίας

Η απόφαση να αποκλειστεί η ένταξη της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στη ζώνη Σένγκεν είναι άδικη και υπονομεύει τις ευρωπαϊκές αρχές της αλληλεγγύης και της ενότητας, δήλωσε ο Βούλγαρος Πρόεδρος, Ρούμεν Ράντεφ, τη Δευτέρα σε τηλεδιάσκεψη με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Η συνομιλία που ξεκίνησε από τον Σαρλ Μισέλ επικεντρώθηκε στην προετοιμασία της τακτικής συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 15 Δεκεμβρίου, καθώς και στην αναμνηστική σύνοδο κορυφής ΕΕ-ASEAN στις 14 Δεκεμβρίου. Η Βουλγαρία θα εκπροσωπηθεί από τον Πρόεδρο της χώρας στα δύο φόρουμ στις Βρυξέλλες.

Σχετικά με την αναμενόμενη συζήτηση μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών για τη διεύρυνση του χώρου Σένγκεν, ο Πρόεδρος Ράντεφ είπε ότι είναι απαράδεκτο να τίθενται πρόσθετες προϋποθέσεις για ένταξη, όπως η σύνδεση της προσχώρησης στο Σένγκεν με το κράτος δικαίου, οι οποίες υπερβαίνουν τα αντικειμενικά κριτήρια εισδοχής. Αναφερόμενος στην αυξανόμενη μεταναστευτική ροή προς την Ευρώπη, ο Βούλγαρος Πρόεδρος είπε ότι η αποτελεσματική μεταρρύθμιση του συστήματος Σένγκεν πρέπει να δώσει προτεραιότητα στην ένταξη των χωρών που βρίσκονται στα εξωτερικά ευρωπαϊκά σύνορα.

"Οι προσπάθειες στην πρώτη γραμμή πρέπει να ενταθούν", υπέδειξε ο Ρούμεν Ράντεφ. Ανέφερε ότι η Βουλγαρία συνεχίζει να επενδύει σημαντικούς οικονομικούς και ανθρώπινους πόρους για την ασφάλεια των συνόρων. Ο Βούλγαρος Πρόεδρος εξέφρασε την ελπίδα ότι το θέμα της διεύρυνσης Σένγκεν θα συνεχίσει να αποτελεί προτεραιότητα κατά τη διάρκεια της σουηδικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, η οποία ξεκινά τον Ιανουάριο του επόμενου έτους.

Αναφορικά με την επικείμενη συζήτηση για τα ενεργειακά ζητήματα, ο Πρόεδρος Ράντεφ είπε ότι η δυνατότητα επέκτασης των δικτύων μεταφοράς φυσικού αερίου θα πρέπει να συζητηθεί με τους εταίρους της ΕΕ για πρόσβαση σε πρόσθετους πόρους, ειδικά στα τερματικά υγροποιημένου αερίου.

ΚΥΠΕ

Home