Σ.A.: Οι γυναίκες θα ζουν χωρίς την έγκριση του άνδρα τους

Σ.A.: Οι γυναίκες θα ζουν χωρίς την έγκριση του άνδρα τους

Ιστορική εξέλιξη στη Σαουδική Αραβία

Σύμφωνα με νέα νομική τροποποίηση, οι οικογένειες δεν θα μπορούν πλέον "να υποβάλουν αγωγές στις κόρες τους που επιλέγουν να ζήσουν μόνες".

>>> H offsite τώρα και στο Google News - Ακολουθείστε μας

Οι γυναίκες στην Σαουδική Αραβία θα μπορούν πλέον να ζουν ανεξάρτητα χωρίς να απαιτείται η συναίνεση του πατέρα ή του άνδρα «κηδεμόνα» της, σύμφωνα με μία νέα τροποποίηση του νόμου, όπως ανέφερε την Τετάρτη (09/06) το Gulf News.

Σύμφωνα με τις συγκεκριμένες αναφορές, οι νομικές αρχές της Σαουδικής Αραβίας αφαίρεσαν μία παράγραφο από το Άρθρο 169 του «Νόμου για την διαδικασία πριν τα δικαστήρια της Σαρία», που όριζε πως μία ενήλικη γυναίκα μόνη, διαζευγμένη ή χήρα, έπρεπε να «δοθεί» στον άνδρα που θα εκτελούσε χρέη «κηδεμόνα».

Πλέον, αντικαταστάθηκε με μία τροποποίηση που αναφέρει: «Μία γυναίκα ενήλικας έχει το δικαίωμα να επιλέξει το πού θα ζήσει. Ο κηδεμόνας μίας γυναίκας μπορεί να την αναφέρει μόνο εφόσον έχει στοιχεία που αποδεικνύουν ότι διέπραξε κάποιο αδίκημα», αναφέρε η dawn.com.

Επίσης αναφέρει ότι «εάν μία γυναίκα καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης, δεν θα παραδοθεί στον κηδεμόνα της όταν ολοκληρώσει την ποινή της, σύμφωνα με το Gulf News.

«Οι οικογένειες δεν μπορούν πλέον να υποβάλουν αγωγές στις κόρες τους που επιλέγουν να ζήσουν μόνες», τονίζει ο δικηγόρος Ναήφ Αλ Μάνσι, μιλώντας στην εφημερίδα Makkah. Πρόσθεσε δε ότι τα δικαστήρια δεν θα δέχονται πλέον τέτοιου είδους υποθέσεις.

Μέσα της Σαουδικής Αραβίας, είχαν πρωτοαναφέρει τον Φεβρουάριο του 2019, ότι το βασίλειο εξέταζε με ποιον τρόπο το σύστημα της ανδρικής κηδεμονίας είχε κακοποιηθεί.

Εκείνη την περίοδο, ο δημόσιος κατήγορος Σαούν Αλ Μοτζέμπ, είχε επισημάνει πως «θα κάνουμε κάθε προσπάθεια για να προστατεύσουμε το άτομο, είτε είναι γυναίκα, είτε παιδί, είτε γονείς, από την άδικη αντιμετώπιση εκείνων που κάνουν κατάχρηση εξουσίας στην κηδεμονία», σύμφωνα με την Saudi Gazette.

Άδεια να ταξιδεύουν οι γυναίκες χωρίς έγκριση

Αργότερα και συγκεκριμένα τον Αύγουστο, δόθηκε άδεια στις γυναίκες της Σαουδικής Αραβίας να ταξιδεύουν στο εξωτερικό χωρίς έγκριση από άνδρα-κηδεμόνα.

>>> Κατεβάστε τώρα το application της offsite - ΕΔΩ για Android & ΕΔΩ για iOS 

Η απόφαση ήρθε μετά από απόπειρες γυναικών να ξεφύγουν από την κηδεμονία τους παρά μία σειρά μεταρρυθμίσεων.

«Θα δίνεται διαβατήριο σε κάθε πολίτη της Σαουδικής Αραβίας που υποβάλλει μία αίτηση», τόνισε η κυβέρνηση όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Umm al-Qura.

sputniknews.gr

Home