Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Σαουδική Αραβία: Ανοίγει τον εναέριο χώρο της στο Ισραήλ

Offsite Team -
15.07.2022

Σαουδική Αραβία: Ανοίγει τον εναέριο χώρο της στο Ισραήλ

Χειρονομία καλής θέλησης

Η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε σήμερα ότι θα ανοίξει τον εναέριο χώρο της σε «όλους τους αερομεταφορείς», χειρονομία καλής θέλησης προς το Ισραήλ, καθώς αναμένεται στο βασίλειο αργότερα σήμερα ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν (στη φωτογραφία του Ariel Schalit/AP, επάνω, αεροσκάφος των ισραηλινών αερογραμμών EL-AL απογειώνεται από το αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν, κοντά στο Τελ Αβίβ).

Απ΄ευθείας ο Μπάιντεν

Η σαουδαραβική υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας «ανακοινώνει την απόφαση να ανοίξει ο εναέριος χώρος του βασιλείου σε όλους τους αερομεταφορείς» που εκπληρώνουν τις προϋποθέσεις τις οποίες θέτει, ανέφερε μέσω Twitter.

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μπάιντεν: Στηρίζω τη λύση δύο κρατών μεταξύ Ισραήλ-Παλαιστίνης

Η υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας πρόσθεσε πως πήρε την απόφαση αυτή για να «εδραιωθεί η θέση του βασιλείου ως παγκόσμιου αεροπορικού κόμβου».

Η σημερινή ανακοίνωση αίρει de facto τους περιορισμούς για τις πτήσεις που αναχωρούν από ή έχουν προορισμό το Ισραήλ. Ο κ. Μπάιντεν θα ταξιδέψει απευθείας από το Ισραήλ στο Ριάντ, κάτι χωρίς προηγούμενο για το βασίλειο, το οποίο επισήμως δεν αναγνωρίζει το εβραϊκό κράτος.

Στις αρχές Μαΐου, η Σαουδική Αραβία ανακοίνωνε το σχέδιό της να μετατραπεί σε παγκόσμιο κόμβο των αερομεταφορών και να τριπλασιάσει την κίνηση, να υποδεχθεί 330 εκατομμύρια επιβάτες ως το τέλος της δεκαετίας.

Το Ριάντ προβλέπει να επενδύσει 100 δισεκατομμύρια δολάρια στον τομέα ως το 2030, να ιδρύσει νέο εθνικό αερομεταφορέα και να κατασκευάσει νέο, τεράστιο αεροδρόμιο στη σαουδαραβική πρωτεύουσα.

«Ζωτικό» για τις ΗΠΑ

Αναλυτές πάντως διατηρούν τις αμφιβολίες τους για το κατά πόσον οι σαουδαραβικές εταιρείες των αερομεταφορών μπορούν να ανταγωνιστούν τα ονόματα βαρέων βαρών στην περιοχή, όπως οι εταιρείες Emirates και Qatar Airways.

Ανακοίνωση Τύπου του Λευκού Οίκου που υπογράφεται από τον σύμβουλο εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας, τον Τζέικ Σάλιβαν, αναφέρει πως ο Τζο Μπάιντεν χαιρετίζει την «ιστορική απόφαση» που έλαβε το Ριάντ να ανοίξει τον εναέριο χώρο του σε «όλους τους αερομεταφορείς χωρίς διάκριση».

«Η απόφαση αυτή ανοίγει τον δρόμο ώστε η περιφέρεια της Μέσης Ανατολής να γίνει πιο ολοκληρωμένη, σταθερή και ασφαλής», κάτι «ζωτικό για την ασφάλεια και την ευημερία των ΗΠΑ και του αμερικανικού λαού και για την ασφάλεια και την ευημερία του Ισραήλ», κατά το κείμενο που υπογράφει ο κ. Σάλιβαν.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Home