Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Σχοινάς, Γκάμπριελ, Προδρόμου για εκπαίδευση Ουκρανών προσφύγων

Offsite Team -
30.06.2022 - 13:24

Σχοινάς, Γκάμπριελ, Προδρόμου για εκπαίδευση Ουκρανών προσφύγων

«Θέλουμε να τους δώσουμε την ευκαιρία να διατηρήσουν τη δική τους γλώσσα και να κρατήσουν ζωντανό τον πολιτισμό τους»

«Κάθε πόλεμος είναι πόλεμος εναντίον των παιδιών» τονίζουν σε κοινό άρθρο τους για τις πολιτικές της ΕΕ για τη στήριξη των μαθητών προσφύγων από την Ουκρανία ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς, η Επίτροπος Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας και ο Υπουργός Παιδείας,Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Προδρόμου Προδρόμου.

Στο άρθρο που συνυπογράφουν οι τρεις αξιωματούχοι καταγράφεται το πώς τα κράτη μέλη και η Κομισιόν διαχειρίστηκαν την υποδοχή προσφύγων μαθητών από την Ουκρανία, πώς καλύφθηκαν οι ανάγκες τους στα σχολεία των κρατών μελών και τα προγράμματα που αξιοποιούνται από την πλευρά της ΕΕ.

Όπως σημειώνεται στο άρθρο, πάνω από 6,5 εκατομμύρια άνθρωποι από την Ουκρανία έχουν αναζητήσει καταφύγιο στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά την έναρξη της Ρωσικής εισβολής στη χώρα, «στην πλειονότητά τους γυναίκες με παιδιά σχολικής ηλικίας, που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν αγαπημένα πρόσωπα, υπάρχοντα και μια σταθερή ζωή».

«Ως άμεσοι γείτονες και σύμμαχοι της Ουκρανίας, εμείς στην Ευρωπαϊκή Ένωση γνωρίζουμε πόσο μεγάλη ευθύνη έχουμε να βοηθήσουμε» τονίζουν οι τρεις αξιωματούχοι, υπογραμμίζοντας πως από την πρώτη στιγμή της κρίσης η προτεραιότητα ήταν τα παιδιά και οι οικογένειες από την Ουκρανία να νιώσουν ευπρόσδεκτοι στην ΕΕ..

Για αυτό τον λόγο, συνεχίζουν, «εκατομμύρια εθελοντές άνοιξαν τα σπίτια τους και έδειξαν αλληλεγγύη από την πρώτη κιόλας μέρα», φέρνοντας ως παράδειγμα και «επιτομή της αλληλεγγύης» την ενεργοποίηση για πρώτη φορά στην ιστορία της ΕΕ για την προσωρινή προστασία, «ενός εργαλείου που μας επιτρέπει να χορηγήσουμε καθεστώς άμεσης προστασίας στα εκατομμύρια ανθρώπων που προσπαθούν να ξεφύγουν από τον πόλεμο».

Μέρος του καθεστώτος αυτού, σημειώνουν, είναι και το δικαίωμα στην εκπαίδευση για όλους τους πρόσφυγες από την Ουκρανία κάτω των 18, για εκπαίδευση και κατάρτιση σε όλα τα επίπεδα, από την προσχολική εκπαίδευση, την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, μέχρι και την αρχική επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση.

«Η υποδοχή τόσο μεγάλου αριθμού παιδιών σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα στο εκπαιδευτικό μας σύστημα ήταν κοινή ευθύνη. Κατορθώσαμε να εξασφαλίσουμε μια ομαλή διαδικασία υποδοχής για όλους τους μαθητές και τους εκπαιδευτές. Κυρίως επειδή γνωρίζουμε τη σημασία της σταθερής καθημερινής ρουτίνας και των άμεσων επαφών με άλλα παιδιά. Ειδικότερα, τα παιδιά που έχουν υποστεί ψυχικά τραύματα πρέπει να μπορούν να συμμετέχουν στη μάθηση, μαζί με τους συνομηλίκους τους, και να υποστηρίζονται από κατάλληλες στρατηγικές διδασκαλίας» τονίζουν.

Οι δύο μεγάλες προκλήσεις που αντιμετώπισαν, εξηγούν, ήταν το ότι «στις περισσότερες περιπτώσεις, τα παιδιά πρέπει να μάθουν τη γλώσσα της χώρας υποδοχής για να μπορέσουν να συμμετάσχουν στην τάξη», αλλά και πως την ίδια στιγμή «θέλουμε να τους δώσουμε την ευκαιρία να διατηρήσουν τη δική τους γλώσσα και να κρατήσουν ζωντανό τον πολιτισμό τους».

Όπως επισημαίνουν, υπάρχει επίγνωση των αναγκών των παιδιών από την Ουκρανία να παραμείνουν συνδεδεμένοι με το πρόγραμμα σπουδών, το εκπαιδευτικό περιεχόμενο και τη γλώσσα της χώρας τους έτσι ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν τις σπουδές τους μόλις είναι και πάλι ασφαλές να το κάνουν.

«Την ίδια στιγμή, η υποδοχή τόσο μεγάλου αριθμού Ουκρανών προσφύγων στα ευρωπαϊκά σχολεία και πανεπιστήμια αποτελεί τεράστια ευκαιρία για την εξοικείωσή τους με τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής μας και την προετοιμασία των νέων της Ουκρανίας για την ευρωπαϊκή τους πορεία» όπως σημειώνουν.

Οι τρεις αξιωματούχοι αναφέρονται ακόμα στην πολύ καλή συνεργασία που είχαν με τους Ουκρανούς ομολόγους τους και στο γεγονός πως τα σχολεία στη χώρα επαναλειτούργησαν όπου ήταν δυνατόν αυτό να γίνει από τις 14 Μαρτίου με αξιοποίηση της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.

«Η ψηφιακή εκπαίδευση και η εξ αποστάσεως μάθηση μπορούν να προσφέρουν βραχυπρόθεσμες έως μεσοπρόθεσμες λύσεις για τα παιδιά πρόσφυγες από την Ουκρανία, καθώς εγγυώνται ως έναν βαθμό τη συνέχιση της εκπαίδευσης. Ως εκ τούτου, σε συνεργασία με το ουκρανικό Υπουργείο Παιδείας, διασφαλίσαμε ότι η ουκρανική σχολική ύλη είναι διαθέσιμη και στους μαθητές που βρίσκονται στην ΕΕ», αναφέρεται.

Στο άρθρο γίνεται ακόμα αναφορά στο ότι έχουν ενεργοποιηθεί ταχείες διαδικασίες και για την πρόσληψη εκπαιδευτικών που βρίσκονται μεταξύ των προσφύγων από την Ουκρανία, με τα έγγραφά τους να επαληθεύονται μέσω επίσημων βάσεων δεδομένων καθώς πολλές χώρες έχουν καταργήσει τα διοικητικά εμπόδια για την είσοδο στο επάγγελμα και την αναγνώριση των προηγούμενων προσόντων.

Επίσης η Επιτροπή παρέχει στους εκπαιδευτικούς που προέρχονται από την ΕΕ ή από την Ουκρανία δωρεάν πόρους και πληροφορίες μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας School Education Gateway, ενώ ειδικές ομάδες συζήτησης προωθούν την αλληλοϋποστήριξη μεταξύ εκπαιδευτικών και μαθητών στην ΕΕ και στην Ουκρανία και τις γειτονικές της χώρας. Πάνω από 3.000 εκπαιδευτικοί από την Ουκρανία συμμετέχουν στην κοινότητα eTwinning, προστίθεται.

Μεταξύ των Ευρωπαϊκών κονδυλίων που κινητοποιεί η Κομισιόν για στήριξη της υποδοχής και ένταξης προσφύγων από την Ουκρανία περιλαμβάνεται και το πρόγραμμα Erasmus για τη στήριξη της εκπαίδευσης, της κατάρτισης, της νεολαίας και του αθλητισμού στην Ευρώπη, μέσω του οποίου οι Ουκρανοί φοιτητές στο εξωτερικό λαμβάνουν στήριξη προσαρμοσμένη στις ανάγκες τους όπως τονίζεται.

Οι Σχοινάς, Γκάμπριελ και Προδρόμου επισημαίνουν πως όλες οι κοινές προσπάθειες της Κομισιόν και των κρατών μελών έχουν ως κοινό στόχο «να εξασφαλιστεί η συνέχεια της μάθησης και της εκπαίδευσης για όλους τους μαθητές, είτε βρίσκονται στην ΕΕ είτε στην Ουκρανία και να δοθεί βοήθεια στους εκπαιδευτικούς σε ολόκληρη την ΕΕ για να παρέχουν την εκπαίδευση αυτή υπό τις καλύτερες δυνατές συνθήκες».

Δηλώνουν ταυτόχρονα βέβαιοι πως κράτη μέλη και ΕΕ «είμαστε έτοιμοι για το φθινόπωρο και ότι τα σχολεία μας θα εξακολουθήσουν να αποτελούν ασφαλές καταφύγιο για όλους τους μαθητές, είτε πρόκειται για πρόσφυγες είτε για υπηκόους της ΕΕ».

«Κάθε πόλεμος είναι πόλεμος εναντίον των παιδιών. Η Ουκρανία μπορεί να βασιστεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τη στήριξη και την προστασία του μέλλοντος του υπερήφανου έθνους της» σημειώνουν, προσθέτοντας πως Ουκρανία και ΕΕ «υπερασπίζονται τον ίδιο τρόπο ζωής, το ίδιο κοινωνικό μοντέλο, τις ίδιες αξίες και αρχές» και πως η αλληλεγγύη αποτελεί θεμελιώδη πυλώνα της εταιρικής σχέσης σήμερα και στο μέλλον.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Home