Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Σχοινάς: Καλεί Ερντογάν να ξαναβρεί τις απόψεις που είχε το 2010

Offsite Team -
11.07.2020

Σχοινάς: Καλεί Ερντογάν να ξαναβρεί τις απόψεις που είχε το 2010

Thumbnail
Όταν η Κωνσταντινούπολη ήταν Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης

O Αντιπρόεδρος της Koμισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, κάλεσε τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να ξαναβρεί το πνεύμα της ομιλίας του για το 2010 όταν η Κωνσταντινούπολη ήταν Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, αναφερόμενος στην απόφασή του για την Αγιά Σοφιά.

Απευθυνόμενος  στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, ο κ. Σχονάς είπε πως "βλέπω τον ευρωπαϊκό μας πολιτισμό ως καθρέφτη. Ένας καθρέφτης της διαφορετικότητας, ένας καθρέφτης του πλούτου αυτού που αντιπροσωπεύει η Ευρώπη από άποψη γλωσσών, ιστορίας, παράδοσης, πολιτισμού, λογοτεχνίας, τέχνης και αυτό είναι που κάνει την Ευρώπη μοναδική στο σημερινό αβέβαιο και αν μπορώ να πω πιο σκοτεινό κόσμο", δήλωσε.

Επεσήμανε πως "η Αγία Σοφία έχει να  κάνει  με το διαθρησκευτικό και διαπολιτισμικό διάλογο. Είναι μέρος ενός μνημείου παγκόσμιας κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ είναι ένα μουσείο. Είναι επίσης ένα σύμβολο μιας πόλης που από μόνη της είναι σύμβολο αυτών που θα θέλαμε να δούμε ως αξίες που επικρατούν στον σημερινό κόσμο. Η Τουρκία είναι ιδρυτικό μέλος της πρωτοβουλίας των Ηνωμένων Εθνών για τη Συμμαχία των Πολιτισμών και έχει ήδη συνάψει σημαντικές υποχρεώσεις σε αυτό το πλαίσιο. Συνεπώς σε σχέση με αυτό το παγκόσμιο μνημείο που είναι η Αγιά Σοφιά, η διατήρηση της τρέχουσας κατάστασής της, που είναι αναγνωρισμένη τόσο διεθνώς όσο και δημοσίως, θα ήταν απαραίτητη. Διαφορετικά, αυτό θα υπονόμευε την ανοχή και το άνοιγμα της Τουρκίας ", σημείωσε ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν.

"Και επιτρέψτε μου να σας υπενθυμίσω ότι το 2010, η πόλη που φιλοξενεί την Αγιά Σοφιά ήταν μια ευρωπαϊκή πολιτιστική πρωτεύουσα. Και ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας εκείνη την εποχή, ο Ρ.Τ.Ερντογάν είπε: `αυτή είναι μια ευρωπαϊκή πόλη, με την καρδιά της, τον πολιτισμό της και ο πολιτισμός, οι άνθρωποι της, το παρελθόν, το μέλλον της, πάντα κοίταζαν προς την Ευρώπη. Η Κωνσταντινούπολη έχει διαμορφώσει τον ευρωπαϊκό πολιτισμό και έχει διαμορφωθεί από αυτόν`. Αυτό είναι το πνεύμα που θέλουμε να ακούσουμε, αυτό είναι που περιμένουμε από τον Πρόεδρο Ερντογάν δέκα χρόνια αργότερα ", κατέληξε ο κ.Σχοινάς.

ΚΥΠΕ

 

Home