Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Σκοτώθηκε ανώτατος διοικητής των Ταλιμπάν του Πακιστάν

Offsite Team -
09.08.2022 - 11:50

Σκοτώθηκε ανώτατος διοικητής των Ταλιμπάν του Πακιστάν

Ένας ανώτερος διοικητής των Ταλιμπάν του Πακιστάν σκοτώθηκε από έκρηξη στο ανατολικό Αφγανιστάν, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή μαχητών

Το Τεχρίκ-ε-Ταλιμπάν (TTP) είπε ότι θα γίνει ανακοίνωση σχετικά με «το μαρτύριο ενός κεντρικού ηγέτη», αλλά μια πηγή είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ήταν ο Αμπντούλ Ουάλι, ένας διαβόητος διοικητής που χρησιμοποιούσε το ψευδώνυμο Ομάρ Χαλίντ Χορασανί.

Ο θάνατός του μπορεί να θέσει τέλος σε μια ασταθή επ' αόριστον κατάπαυση του πυρός που επιτεύχθηκε από το TTP με την κυβέρνηση του Πακιστάν τον Ιούνιο, καθώς προχωρούσαν οι ειρηνευτικές συνομιλίες με τη μεσολάβηση των Ταλιμπάν του Αφγανιστάν.

Ο στρατός του Πακιστάν ανακοίνωσε την Τρίτη ότι τέσσερεις στρατιώτες σκοτώθηκαν σε επίθεση αυτοκτονίας σε στρατιωτική αυτοκινητοπομπή στο Βόρειο Ουαζιριστάν, όπου το TTP κυριαρχεί, στα σύνορα με το Αφγανιστάν.

Οι Ταλιμπάν του Πακιστάν και του Αφγανιστάν είναι χωριστές ομάδες, αλλά μοιράζονται μια κοινή ιδεολογία.

Η πηγή του TTP που ζήτησε να μην κατονομαστεί είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ο Ουάλι και δύο άλλοι διοικητές σκοτώθηκαν όταν το αυτοκίνητό τους «στοχοποιήθηκε» στην ανατολική επαρχία Πακτίκα του Αφγανιστάν.

«Όταν φτάσαμε στο όχημά του καιγόταν, αλλά το είδος της έκρηξης δεν είναι ακόμη σαφές», είπε, προσθέτοντας ότι ο Ουάλι επέστρεφε από μια συνάντηση με τον επικεφαλής του TTP, Νουρ Ουάλι Μεχσούντ.

Ο Ουάλι το 2014 σχημάτισε μια πιο μαχητική φατρία των Ταλιμπάν, γνωστή ως Τζαμαάτ-ουλ-Αχράρ, η οποία ανέλαβε την ευθύνη για μερικές από τις πιο φονικές επιθέσεις στη χώρα - συμπεριλαμβανομένης μιας βόμβας αυτοκτονίας στη Λαχόρη την Κυριακή του Πάσχα το 2016 που σκότωσε 75 ανθρώπους.

Ανήγγειλε συγχώνευση με το TTP πριν από δύο χρόνια και φέτος τον Ιούνιο η ομάδα-ομπρέλα κήρυξε «επ' αόριστον κατάπαυση του πυρός» με το Ισλαμαμπάντ μετά την έναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών με τη μεσολάβηση των Αφγανών Ταλιμπάν στην Καμπούλ.

Από τότε που οι Ταλιμπάν επέστρεψαν στην εξουσία στο Αφγανιστάν πέρυσι, το Ισλαμαμπάντ παραπονιέται όλο και περισσότερο για επιθέσεις από το TTP, ειδικά κατά μήκος των συνόρων με το Αφγανιστάν.

Η Καμπούλ επιμένει ότι δεν θα επιτρέψει τη χρήση αφγανικού εδάφους από μαχητικές ομάδες που συνωμοτούν εναντίον των γειτόνων της.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, ανακοίνωσε ότι ο αρχηγός της Αλ Κάιντα, Αϊμάν αλ Ζαουαχίρι, δολοφονήθηκε σε επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος των ΗΠΑ στην Καμπούλ, θέτοντας υπό αμφισβήτηση την υπόσχεση των Ταλιμπάν να μην φιλοξενούν παραστρατιωτικές ομάδες.

Οι Ταλιμπάν εξέδωσαν αργότερα μια προσεκτικά διατυπωμένη δήλωση που ούτε επιβεβαίωσε την παρουσία του Ζαουαχίρι στο Αφγανιστάν ούτε αναγνώρισε τον θάνατό του.

Οι ειρηνευτικές συνομιλίες έχουν εξοργίσει πολλούς στο Πακιστάν, οι οποίοι θυμούνται τις βίαιες επιθέσεις από το TTP - μεταξύ άλλων σε σχολεία, ξενοδοχεία, εκκλησίες και αγορές.

ΚΥΠΕ

Home