Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Σολτς: Τρομακτικές οι ευθύνες Πούτιν για τον πόλεμο

Offsite Team -
19.06.2022 - 14:33

Σολτς: Τρομακτικές οι ευθύνες Πούτιν για τον πόλεμο

Υπερασπίστηκε παράλληλα την πολιτική συμφιλίωσης με τη Ρωσία της προκατόχου του Άγκελα Μέρκελ

Συνέντευξη στο γερμανικό  Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA) παραχώρησε ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ο οποίος εμφανίστηκε πεπεισμένος πως ο Ρώσος Πρόεδρος φέρει «τρομακτικές ευθύνες» για τα όσα συμβαίνουν στον πόλεμο. «Είναι κάτι διαφορετικό όταν βλέπει κανείς τις καταστροφές με τα μάτια του και αισθάνεται ότι άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σε ένα συγκεκριμένο σημείο, ότι στα κατεστραμμένα αυτοκίνητα υπήρχαν οικογένειες που ήθελαν να τραπούν σε φυγή και έπεσαν θύματα βίαιων επιθέσεων», ανέφερε.

Υπερασπίστηκε παράλληλα την πολιτική συμφιλίωσης με τη Ρωσία της προκατόχου του Άγκελα Μέρκελ.

«Η προσπάθεια συμφιλίωσης δεν μπορεί ποτέ να είναι λάθος, ούτε και η προσπάθεια να συνεννοηθούμε ειρηνικά. Σε αυτό το ζήτημα θεωρώ πως βρίσκομαι πολύ κοντά στην προκάτοχό μου», είπε. 

Ωστόσο αξιολόγησε αρκετά διαφορετικά την ενεργειακή πολιτική της Γερμανίας έναντι της Ρωσίας. «Ήταν λάθος της γερμανικής οικονομικής πολιτικής το γεγονός ότι επικεντρώσαμε τον ενεργειακό μας εφοδιασμό στη Ρωσία χωρίς να δημιουργήσουμε τις απαραίτητες υποδομές προκειμένου να αλλάζαμε γρήγορα πορεία, εάν αυτό καθίστατο αναγκαίο», εκτίμησε.

>>>Δείτε ακόμη: Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Ζελένσκι δεν αμφιβάλλει για τη νίκη

Ως Δήμαρχος του Αμβούργου, πάντως, επισήμανε πως έκανε εκστρατεία για την κατασκευή τερματικών σταθμών υγροποιημένου φυσικού αερίου στις βόρειες ακτές της Γερμανίας. «Τώρα θα πρέπει να καλύψουμε γρήγορα τα κενά», είπε. 

Σε ερώτηση, αν αυτό σημαίνει ότι ο ίδιος δεν έχει κάνει λάθη στην πολιτική που ακολουθούσε έναντι της Ρωσίας, σε αντίθεση με τη Μέρκελ που υπέπεσε σε σφάλματα, ο Καγκελάριος απάντησε: «Αυτή είναι μια ανεπίτρεπτη σύντμηση της απάντησής μου. Πάντοτε συνεργαζόμουν καλά με την πρώην Καγκελάριο και δεν βλέπω κανένα λόγο να το αμφισβητήσω εκ των υστέρων».

Ο Σολτς υπερασπίστηκε και την απόφαση της Mέρκελ να αντιταχθεί στη διαδικασία ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ το 2008. 

«Τα κριτήρια για την ένταξη στο ΝΑΤΟ πρέπει να πληρούνται από οποιαδήποτε χώρα επιθυμεί να ενταχθεί στη Συμμαχία. Η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ δεν επίκειτο τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Όλοι το γνώριζαν αυτό, παρεμπιπτόντως και ο Ρώσος Πρόεδρος», είπε. «Αυτό κάνει ακόμη πιο παράλογο το γεγονός ότι ο Πούτιν δικαιολόγησε την επίθεσή του στην Ουκρανία λέγοντας, μεταξύ άλλων, ότι κάποια στιγμή η Ουκρανία θα μπορούσε να καταλήξει ξαφνικά στο ΝΑΤΟ». Ήταν σαφές ότι αυτό δεν θα αποτελούσε ζήτημα για το άμεσο μέλλον, πρόσθεσε.

Ο Γερμανός Καγκελάριος κάλεσε τη Ρωσία να υποχωρήσει στη διαμάχη για τις εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία. «Πρέπει να ελπίζουμε ότι για το παγκόσμιο καλό θα επιτευχθεί συμφωνία», είπε, δεδομένων των συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων για έναν εξαγωγικό διάδρομο στη Μαύρη Θάλασσα. «Η Ρωσία θα πρέπει να διευκολύνει την ασφαλή μεταφορά και ταυτόχρονα να δώσει αξιόπιστες διαβεβαιώσεις ότι δεν θα χρησιμοποιήσει έναν τέτοιο διάδρομο για να πραγματοποιήσει εισβολή. Δεν είναι δυνατόν τα φορτωμένα με σιτηρά πλοία να φεύγουν από τα ουκρανικά λιμάνια και τα ρωσικά πολεμικά πλοία να κατευθύνονται προς αυτά», επισήμανε. 

Η Γερμανία πάντως υποστηρίζει –όπως σημείωσε ο Σόλτς- τις προσπάθειες του ΓΓ του ΟΗΕ  να δημιουργηθεί ένας διάδρομος εξαγωγών. Στην ερώτηση, εάν μια αποστολή του ΟΗΕ θα μπορούσε να διασφαλίσει την πρόσβαση σε ουκρανικά λιμάνια, όπως η Οδησσός, ο Σολτς είπε: «Όλα αυτά τα ζητήματα βρίσκονται επί του παρόντος υπό διαπραγμάτευση. Οι εκτιμήσεις που εκφράζονται δημοσίως θα καταστήσουν τις δύσκολες διαπραγματεύσεις ακόμη πιο περίπλοκες από ό,τι είναι ήδη. Γι’ αυτό και εγώ δεν θα το κάνω». 

Σε κάθε περίπτωση, συνέχισε, ο πόλεμος που ξεκίνησε η Ρωσία σε βάρος της Ουκρανίας έχει συνέπειες για ολόκληρο τον κόσμο και για πολλές χώρες που βρίσκονται πολύ μακριά από αυτόν. «Στο ζήτημα αυτό είναι επιβεβλημένο να επιδειχθεί αλληλεγγύη σε παγκόσμιο επίπεδο», ανέφερε. Ερωτηθείς για την πρόσφατη μείωση των παραδόσεων φυσικού αερίου από τη Ρωσία, ο Γερμανός Καγκελάριος αρνήθηκε να μιλήσει επί σεναρίων νομοθετικής υποχρέωσης εξοικονόμησης ενέργειας και είπε ότι «είναι σημαντικό να προετοιμαστούμε για όλα τα ενδεχόμενα, ώστε στη συνέχεια να πάρουμε τη σωστή απόφαση την κατάλληλη στιγμή». 

Ως προς το αν υπάρχει πολιτική σκοπιμότητα πίσω από τη μείωση των παρεχόμενων ποσοτήτων αερίου, άφησε όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά: «Αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουμε περιορισμό των προμηθειών φυσικού αερίου στη Γερμανία και σε άλλες χώρες της Δυτικής Ευρώπης, κάτι που δικαιολογείται τεχνικά. Μπορεί να είναι σύμπτωση, αλλά μπορεί και να μην είναι. Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε το θέμα πολύ στενά και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διασφαλίσουμε ότι δεν θα υπάρχουν τεχνικοί λόγοι που θα προκαλούν τις περικοπές». Αναφορικά με τη διεύρυνση της ΕΕ, ο Καγκελάριος ζήτησε μεταρρυθμίσεις για να διευκολυνθεί η ένταξη νέων μελών. Όχι μόνο οι υποψήφιες για ένταξη, αλλά και η ίδια η ΕΕ θα πρέπει να προετοιμαστούν για τη Διεύρυνση. «Για να το γίνει αυτό, θα πρέπει να εκσυγχρονίσει τις δομές και τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων. Δεν θα είναι πάντοτε δυνατό να λαμβάνουμε ομόφωνες αποφάσεις για όλα τα θέματα που πρέπει να αποφασιστούν με ομοφωνία σήμερα», πρόσθεσε. Για το ζήτημα αυτό, είπε ότι ο ίδιος σκοπεύει να μιλήσει στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την επόμενη Πέμπτη και Παρασκευή.

Κάλεσε την ΕΕ να λάβει την απόφαση για το καθεστώς υποψηφιότητας της Ουκρανίας σε «πνεύμα ενότητας». «Είναι σαφές ότι ο δρόμος προς την ΕΕ δεν θα είναι εύκολος, αλλά ότι κάθε υποψήφιος που θέλει να μπει σε αυτό το δρόμο θα πρέπει να πληροί πολλές απαιτήσεις», τόνισε. «Αυτό αφορά το Κράτος Δικαίου και τη Δημοκρατία, αλλά και όλους τους άλλους κανόνες που έχουμε θέσει ο ένας στον άλλον στην Ευρώπη», σημείωσε.

Ο Καγκελάριος Σολτς εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι η Σύνοδος Κορυφής θα δώσει ώθηση στα κράτη των Δυτικών Βαλκανίων, τα οποία περιμένουν την ένταξη στην ΕΕ για σχεδόν δύο δεκαετίες. «Θα πρέπει να δείξουμε στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων ότι το εννοούμε στα σοβαρά. Η Αλβανία και η Βόρεια Μακεδονία πληρούν όλες τις προϋποθέσεις για την έναρξη συγκεκριμένων ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ -και αυτές θα πρέπει να ξεκινήσουν τώρα», είπε. 

Ειδικά σε σχέση με τη Βόρεια Μακεδονία και με το βλέμμα και στις άλλες χώρες που ελπίζουν να ενταχθούν στην Ένωση, ο Σολτς ανέφερε ότι «η πρώην Μακεδονία μετονομάστηκε σε Βόρεια Μακεδονία για να επιλύσει μια αντιδικία με την Ελλάδα και δεν έχει ανταμειφθεί γι’ αυτό. Κάτι τέτοιο δεν πρέπει να ξανασυμβεί. Με το καθεστώς της υποψήφιας χώρας θέλουμε να δημιουργούμε ελπίδες και όχι να απογοητεύουμε». Σε σχέση με τη Σύνοδο Κορυφής του G-7 στο Schloss Elmau στη Βαυαρία, ο Γερμανός Καγκελάριος είπε ότι θέλει να επικεντρωθεί στην ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ Δημοκρατιών παγκοσμίως. «Θα ήταν ιδιαίτερη επιτυχία, εάν η Σύνοδος Κορυφής μπορούσε να αποτελέσει το σημείο εκκίνησης για μια νέα ματιά στον κόσμο της Δημοκρατίας». 

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Δημοκρατία δεν περιορίζεται στην κλασική Δύση, δηλαδή στα κράτη της «Ομάδας των Επτά». «Οι μεγάλες, ισχυρές Δημοκρατίες του μέλλοντος βρίσκονται στην Ασία, την Αφρική και τη Νότια Αμερική και θα είναι εταίροι μας», επισήμανε. 

«Πρέπει να στρέψουμε το βλέμμα μας σε ολόκληρη την υδρόγειο και δεν επιτρέπεται να το περιορίσουμε στην Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική και την Ιαπωνία», ανέφερε. 

Γι’ αυτό και προσκάλεσε τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της Ινδονησίας, της Ινδίας, της Νότιας Αφρικής, της Σενεγάλης και της Αργεντινής. Άλλωστε, σε 30 χρόνια ο κόσμος θα έχει ακόμη περισσότερα κέντρα εξουσίας απ’ όσα έχει σήμερα. 

«Εάν καταφέρουμε να κάνουμε αυτόν τον κόσμο να συνεργαστεί και τις Δημοκρατίες να διαδραματίσουν κεντρικό ρόλο, αυτό θα είναι ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός», είπε.

ΚΥΠΕ

Home