Σουδάν: Πυροβολισμοί στο Χαρτούμ - Πέντε νεκροί

Σουδάν: Πυροβολισμοί στο Χαρτούμ - Πέντε νεκροί

Άνδρες των σωμάτων ασφαλείας συγκρούστηκαν με παραστρατιωτικούς - Πολλοί οι τραυματίες

Ένας στρατιωτικός κι ένας πολίτης σκοτώθηκαν χθες βράδυ, όταν «άγνωστοι» άνοιξαν πυρ στον χώρο όπου συνεχίζεται η καθιστική διαμαρτυρία που οργανώνει το κίνημα αμφισβήτησης στο Σουδάν, μπροστά στο αρχηγείο του στρατού της χώρας, ανέφεραν το στρατιωτικό μεταβατικό συμβούλιο και ιατρικές πηγές.

«Άγνωστα στοιχεία τα οποία επιδιώκουν να σαμποτάρουν τις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στα δύο μέρη αποπειράθηκαν να παρεισφρήσουν στην καθιστική διαμαρτυρία (...) υπήρξαν πυρά τα οποία σκότωσαν έναν αξιωματικό της στρατιωτικής αστυνομίας», ανέφερε το στρατιωτικό συμβούλιο, προσθέτοντας ότι τρεις ακόμη στρατιωτικοί, πολλοί διαδηλωτές και πολίτες τραυματίστηκαν.

Σύμφωνα με ιατρικές πηγές προσκείμενες στο κίνημα αμφισβήτησης, ένας νεαρός σκοτώθηκε από οπαδούς «του ανατραπέντος καθεστώτος που αποπειράθηκαν να διαλύσουν» εκατοντάδες διαδηλωτές που βρίσκονταν μπροστά στο αρχηγείο του στρατού.

Αντιπρόσωποι του κινήματος αμφισβήτησης στο Σουδάν και οι στρατηγοί που πήραν την εξουσία συνέχισαν χθες Δευτέρα τις διαπραγματεύσεις τους και, το βράδυ, ανακοίνωσαν πως κατέληξαν σε συμφωνία για τον σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης που διεκδικούν οι διαδηλωτές.

Ως χθες οι δύο πλευρές διαφωνούσαν κυρίως για τη σύνθεση της μεταβατικής κυβέρνησης που θα διαδεχθεί το στρατιωτικό μεταβατικό συμβούλιο, στην εξουσία μετά την καθαίρεση του αυταρχικού πρώην προέδρου Όμαρ Ελ Μπασίρ την 11η Απριλίου.

Ο Μπασίρ, απόλυτος κυρίαρχος στο Σουδάν για σχεδόν 30 χρόνια -- έπειτα από ένα πραξικόπημα ισλαμιστών με την υποστήριξη των ένοπλων δυνάμεων -- αποπέμφθηκε από την εξουσία έπειτα από τη σειρά μαζικών λαϊκών κινητοποιήσεων που άρχισαν τη 19η Δεκεμβρίου, αρχικά με αφορμή την απόφαση της κυβέρνησής του να τριπλασιάσει την τιμή του ψωμιού σε μια χώρα που βίωνε πλήρη οικονομικό μαρασμό.

Του έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για «φόνους διαδηλωτών» κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων εναντίον του καθεστώτος του, γνωστοποίησε χθες ο προϊστάμενος της γενικής εισαγγελίας του Σουδάν.

Home