Στις Βρυξέλλες για συνομιλίες για το Brexit ο Στίβεν Μπάρκλεϊ

Στις Βρυξέλλες για συνομιλίες για το Brexit ο Στίβεν Μπάρκλεϊ

Στις Βρυξέλλες για συνάντηση με τον επικεφαλής διαπραγματευτή της Κομισιόν για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ

Κατά τις συνομιλίες τους θα γίνει μια αποτίμηση της προόδου που έχει σημειωθεί μέχρι στιγμής στις διαπραγματεύσεις για μια νέα συμφωνία του Brexit, που δε θα περιλαμβάνει το αμφιλεγόμενο backstop για τα ιρλανδικά σύνορα, όπως είπε εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου.

Η συνάντηση έρχεται μία ημέρα μετά από τη συνέντευξη του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στο Sky News, στην οποία για πρώτη φορά είπε ότι είναι διατεθειμένος να δεχθεί την αφαίρεση του backstop από τη συμφωνία αποχώρησης εφόσον οι βρετανικές εναλλακτικές προτάσεις καλύπτουν όλες τις επιδιώξεις αυτής της δικλείδας ασφαλείας για την αποφυγή σκληρών συνόρων στην Ιρλανδία.

Κατά τον κ. Γιούνκερ μια συμφωνία είναι πιθανή έως την ημέρα του Brexit στις 31 Οκτωβρίου, όταν και ο ίδιος θα αποχωρήσει από τη θέση του.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον είπε ότι σημειώνεται μεν πρόοδος, αλλά ότι είναι σημαντικό να μην υπερβάλλουμε το βαθμό αυτής.

Από την άλλη, ο Ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών Σάιμον Κόβενι δήλωσε στο ραδιόφωνο του BBC ότι υπάρχει ακόμα «ευρύ κενό» μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ. 

Πρόσθεσε ότι αν και η ατμόσφαιρα είναι πιο θετική, οι δύο πλευρές δεν είναι κοντά σε συμφωνία.

Ο κ. Μπάρκλεϊ είπε ότι αναμένει μία στάση από την ΕΕ που να μην είναι άκαμπτη και πρόσθεσε ότι οι λεπτομέρειες για τον τρόπο αποφυγής συνόρων θα μπορούσαν μα διευθετηθούν ως το τέλος του 2020.

Ο πρωθυπουργός Τζόνσον είπε ότι η Βρετανία πρέπει να φύγει από την ΕΕ με έναν τρόπο που θα της επιτρέπει «να κάνει τα πράγματα διαφορετικά» και να μην τελεί υπό τον έλεγχο της ΕΕ.

Πρόσθεσε ότι η κυβέρνησή του πρέπει ταυτόχρονα να προετοιμάζεται για την περίπτωση του no deal στις 31 Οκτωβρίου  και για μία συμφωνία με τους Ευρωπαίους.

Tags
Home