Στο 1,074% ο επόμενος πολυετής προϋπολογισμός της ΕΕ

Στο 1,074% ο επόμενος πολυετής προϋπολογισμός της ΕΕ

Την ίδια ενημέρωση έλαβαν νωρίτερα και οι εθνικές αντιπροσωπείες των 27 Κ-Μ. 

Στο 1,074% του κοινοτικού ΑΕΠ σε αναλήψεις υποχρεώσεων, ή συνολικά 1,094287 τρισεκατομμύρια Ευρώ, φτάνει η συμβιβαστική πρόταση (διαπραγματευτικό πακέτο) του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, για τον επόμενο πολυετή προϋπολογισμό της ΕΕ, 2021 -2027, σύμφωνα με κοινοτικό αξιωματούχο που ενημέρωσε τον Τύπο στις Βρυξέλλες. Την ίδια ενημέρωση έλαβαν νωρίτερα και οι εθνικές αντιπροσωπείες των 27 Κ-Μ. 

Αντίστοιχα η πρόταση φτάνει τα 1,084054 τρισ.Ευρώ ή 1,06% του κοινοτικού ΑΕΠ σε πληρωμές, σε τιμές 2018 και με πρόβλεψη αυτόματης τιμαριθμικής αναπροσαρμογής 2% ετησίως.

Το διαπραγματευτικό πακέτο παρουσιάστηκε ενόψει της έκτακτης Συνόδου Κορυφής, η οποία συγκαλείται την Πέμπτη για το θέμα στις Βρυξέλλες.

Η πρόταση περιέχει έναν νέο μηχανισμό επιβολής του Κράτους Δικαίου στα Κράτη Μέλη, όπου η επιβολή "ποινών" θα αποφασίζεται με ενισχυμένη πλειοψηφία.

Σε επιστολή που απέστειλε στα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Σαρλ Μισέλ εκτιμά ότι "ήρθε η ώρα να καταλήξουμε σε συμφωνία στο επίπεδο μας για το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο", ενώ πριν καταλήξει στο συγκεκριμένο πακέτο πραγματοποίησε ατομικές συνομιλίες με όλους τους 27 ηγέτες των Κρατών Μελών.

ΚΥΠΕ

Home