Στυλιανίδης: 500.000 ευρώ επιπλέον για τους πρόσφυγες στη Βοσνία

Στυλιανίδης: 500.000 ευρώ επιπλέον για τους πρόσφυγες στη Βοσνία

500.000 ευρώ επιπλέον για τους πρόσφυγες στη Βοσνία ανακοίνωσε ο Επίτροπος Στυλιανίδης

Πεντακόσιες χιλιάδες ευρώ επιπλέον για τους ευάλωτους πρόσφυγες και μετανάστες στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη ανακοίνωσε σήμερα η Κομισιόν, και συγκεκριμένα ο Επίτροπος Χρήστος Στυλιανίδης.

Αυτή η πρόσθετη χρηματοδότησης φέρνει την ανθρωπιστική βοήθεια της ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια σε 31 εκατ. ευρώ από την έναρξη της κρίσης των προσφύγων το 2015, εκ των οποίων 2 εκατ. ευρώ για τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη το 2018.

"Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες συνεχίζουν να φτάνουν στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη και η ΕΕ δεσμεύεται να παρέχει ανθρωπιστική βοήθεια σε όσους έχουν ανάγκη, υποστηρίζοντας τις προσπάθειες των εθνικών και τοπικών αρχών. Η ανθρωπιστική μας βοήθεια θα παράσχει τρόφιμα, νερό, καταλύματα έκτακτης ανάγκης, αποχέτευση, υγειονομική περίθαλψη και ζεστά ρούχα", δήλωσε ο κ. Στυλιανίδης.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, περισσότεροι από 22.000 πρόσφυγες, αιτούντες άσυλο και μετανάστες έφθασαν στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη το 2018, εκ των οποίων περίπου 4000 χρειάζονται σήμερα ανθρωπιστική βοήθεια. Χάρη στη χρηματοδότηση της ΕΕ, οι περισσότεροι φιλοξενούνται σε εγκαταστάσεις στο Bihac, Velika Kladusa και κοντά στο Σεράγεβο. Ωστόσο, χρειάζονται επειγόντως πρόσθετα καταλύματα.

Βοήθεια έκτακτης ανάγκης από ΕΕ με ενδιάμεση ενίσχυση ύψους 7,2 εκατ. Ευρώ

Η βραχυπρόθεσμη βοήθεια έκτακτης ανάγκης συμπληρώνεται με ενδιάμεση ενίσχυση ύψους 7,2 εκατ. Ευρώ. Στόχος είναι να ενισχύσει τις ικανότητες διαχείρισης της μετανάστευσης της χώρας και να παρέχει επαρκή καταλύματα και βασικές υπηρεσίες, καθώς και εκπαίδευση.

Τον Μάιο του 2018, το Συμβούλιο Υπουργών της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης ζήτησε επισήμως συνδρομή από την ΕΕ. Η Κομισιόν  εξακολουθεί να παρακολουθεί την κατάσταση και να κάνει ό, τι μπορεί για να βελτιώσει την επιτόπου ανθρωπιστική κατάσταση.

Σήμερα ο Επίτροπος για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων, Χρήστος Στυλιανίδης, μιλά στο 109ο Συνέδριο του Συμβουλίου Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ) στη Γενεύη, για να υπογραμμίσει τη δέσμευση της ΕΕ να βοηθήσει τους εσωτερικά εκτοπισμένους σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ο Επίτροπος θα ανοίξει επίσης έκθεση φωτογραφιών για τη Συρία, στην οποία θα προβάλλεται η βοήθεια της ΕΕ σε περισσότερους από 5,5 εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες σε γειτονικές χώρες και στην Ευρώπη.

Ο Επίτροπος συναντιέται με τον Ύπατο Αρμοστή των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, Filippo Grandi, τον Γενικό Διευθυντή του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης,  António Vitorino, τον Πρόεδρο της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού, Peter Maurer, και τον Γενικό Γραμματέα της Διεθνούς Ομοσπονδίας Εταιρειών Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου, As Sy.

Ο Επίτροπος συναντά επίσης τον Πρόεδρο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, Børge Brende, για να συζητήσει ψηφιακές λύσεις για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Ο Επίτροπος σκοπεύει να αυξήσει την ευαισθητοποίηση σχετικά με την εκπαίδευση σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης κατά τη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης στο Ινστιτούτο Μεταπτυχιακών Σπουδών της Γενεύης μαζί με τον F.Grandi και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο Shireen Yacoub της Edraak, μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμα εκμάθησης του Ιδρύματος Queen Rania, τον  Διευθύνοντα Σύμβουλο της Save the Children UK, Kevin Watkins, και τον Διευθυντή του Προγράμματος Έκτακτης Ανάγκης της Γενεύης της UNICEF,  Sikander Khan.

Home