Στυλιανίδης: Επιπλέον 50 εκ. ανθρωπιστική βοήθεια προς Βενεζουέλα

Στυλιανίδης: Επιπλέον 50 εκ. ανθρωπιστική βοήθεια προς Βενεζουέλα

Η ΕΕ στέκεται δίπλα στο λαό της Βενεζουέλας σε αυτή την κρίσιμη εποχή

Επιπλέον έκτακτη ανθρωπιστική βοήθεια ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ για τη Βενεζουέλα, ανακοίνωσε σήμερα ο αρμόδιος Επίτροπος Χρήστος Στυλιανίδης, ως μέρος της δέσμευσης της ΕΕ να κινητοποιήσει περαιτέρω βοήθεια, όπως αναφέρεται στη Δήλωση του Μοντεβιδέο της Διεθνούς Ομάδας Επαφής. Σύμφωνα με την Κομισιόν η συνολική βοήθεια της ΕΕ για την περιφερειακή κρίση ανέρχεται σήμερα σε 117,6 εκατ. Ευρώ από το 2018. Η ανθρωπιστική βοήθεια της ΕΕ διατίθεται σύμφωνα με μια "αυστηρή προσέγγιση που βασίζεται στις ανάγκες, σεβόμενη τις ανθρωπιστικές αρχές, την ουδετερότητα, την αμεροληψία και την ανεξαρτησία", ενώ "επιδιώκει να ανακουφίσει τον ανθρώπινο πόνο χωρίς οποιαδήποτε πολιτική, οικονομική ή άλλη εκτίμηση", διευκρινίζεται.

Ο Επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων, Χρήστος Στυλιανίδης, δήλωσε σχετικά ότι "η ΕΕ στέκεται δίπλα στο λαό της Βενεζουέλας σε αυτή την κρίσιμη εποχή. Ενισχύουμε τις παρεμβάσεις βοήθειας στη Βενεζουέλα και την ευρύτερη περιοχή. Η πρόσθετη στήριξή μας περιλαμβάνει καταφύγια έκτακτης ανάγκης, υγειονομική περίθαλψη, επισιτιστική βοήθεια, την πρόσβαση σε ασφαλές νερό και αποχέτευση, καθώς και την παιδική εκπαίδευση".

Πέρυσι, ο Επίτροπος Στυλιανίδης επισκέφθηκε τα ανατολικά κολομβιανά σύνορα με τη Βενεζουέλα, όπου χιλιάδες μετανάστες βρέθηκαν εκεί διασχίζοντας τη Διεθνή Γέφυρα Simon Bolivar. Η ΕΕ παρέχει εδώ και πολλά χρόνια υποστήριξη τόσο στη Βενεζουέλα όσο και στις γειτονικές χώρες, παρέχοντας χρηματοδότηση σε οργανώσεις ανθρωπιστικών εταίρων που βοηθούν τους ανθρώπους στην περιοχή.

Από την πλευρά της η Ύπατη Εκπρόσωπος Federica Mogherini δήλωσε κατά την ανακοίνωση ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει στην πρώτη γραμμή της διεθνούς κινητοποίησης για την υποστήριξη του λαού της Βενεζουέλας. "Εργαζόμαστε για την ενίσχυση της διεθνούς συνεργασίας για να διασφαλίσουμε ότι η ανθρωπιστική βοήθεια, συμπεριλαμβανομένης αυτής της νέας δέσμευσης, θα φθάσει στους ανθρώπους που έχουν ανάγκη μέσα και έξω από τη Βενεζουέλα με αμερόληπτο τρόπο και ανεξάρτητα κανάλια, χωρίς καμία προσπάθεια να πολιτικοποιήσει την παροχή βοήθειας", κατέληξε.

Home