Στυλιανίδης: Επιπλέον 6 εκ. ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λιβύη

Στυλιανίδης: Επιπλέον 6 εκ. ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λιβύη

Η ΕΕ στέκεται δίπλα στο λαό της Λιβύης

Επιπλέον έξι εκατομμύρια ευρώ ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Λιβύη για το 2019 ανακοίνωσε η Κομισιόν και συγκεκριμένα ο αρμόδιος Επίτροπος Χρήστος Στυλιανίδης, ανεβάζοντας τη συνολική χρηματοδότηση σε 15 εκατομμύρια ευρώ από το 2018. Συνολικά η ανθρωπιστική βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για άτομα που έχουν ανάγκη στη Λιβύη έφθασε τα 44,3 εκατ. Ευρώ από το 2014.

Η ανθρωπιστική βοήθεια αποτελεί μέρος της ευρύτερης υποστήριξης της ΕΕ προς τη Λιβύη για την αντιμετώπιση της συνεχιζόμενης κρίσης στη χώρα. Η ΕΕ εφαρμόζει επί του παρόντος 23 σχέδια ύψους 70 εκατομμυρίων ευρώ για διμερή στήριξη προς τη Λιβύη για την προώθηση της διακυβέρνησης, της υγείας, της κοινωνίας των πολιτών και της κοινωνικοοικονομικής ανάπτυξης ενώ 318 εκατομμύρια ευρώ κινητοποιήθηκαν στο πλαίσιο του Καταπιστευματικού Ταμείου Έκτακτης Ανάγκης της Αφρικής για την προστασία των μεταναστών, των εσωτερικά εκτοπισμένων στη Λιβύη και την υποστήριξη των τοπικών κοινοτήτων για την αντιμετώπιση της πρόκλησης της μετανάστευσης.

Σημειώνεται ότι ο τομέας της υγείας στη Λιβύη υπονομεύεται ιδιαίτερα εξαιτίας της έλλειψης ειδικευμένου προσωπικού και της έλλειψης βασικών φαρμακευτικών προϊόντων. Η βοήθεια της ΕΕ διοχετεύεται επίσης σε ανθρωπιστικά προγράμματα που παρέχουν προστασία και ψυχοκοινωνική υποστήριξη.

"Η ΕΕ στέκεται δίπλα στο λαό της Λιβύης που έχει υποφέρει χρόνια συγκρούσεων και αστάθειας. Η νέα μας ανθρωπιστική βοήθεια θα προσφέρει πρόσβαση σε τρόφιμα, καθαρό νερό, εκπαίδευση σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και βασική υγειονομική περίθαλψη για τους Λίβυους που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Είναι καθοριστικής σημασίας όπως όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να συμμορφώνονται με το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο και να επιτρέπουν στις ανθρωπιστικές οργανώσεις και τους διασώστες να κάνουν τη δουλειά τους", δήλωσε συγκεκριμένα ο Χρήστος Στυλιανίδης, Επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων.

Home