Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Συνάντηση Υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ-Κίνας

Offsite Team
- 23.09.2022

Συνάντηση Υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ-Κίνας

Ενώ αυξάνεται η ένταση στην Ταϊβάν

Ανώτεροι διπλωμάτες από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα συναντήθηκαν την Παρασκευή, εν μέσω εντάσεων μετά την επίσκεψη στην Ταϊβάν της Προέδρου της Βουλής των ΗΠΑ Νάνσι Πελόζι και τη ρητή δέσμευση του Προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να υπερασπιστεί το νησί που διεκδικεί η Κίνα.

Ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν και ο Κινέζος Υπουργός Εξωτερικών Ουάνγκ Γι έδωσαν τα χέρια στη Νέα Υόρκη στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, αλλά δεν απάντησαν σε ερωτήσεις των μέσων ενημέρωσης καθώς κάθισαν για συνομιλίες.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε πει νωρίτερα ότι η συνάντηση ήταν μέρος των συνεχιζόμενων προσπαθειών της Ουάσιγκτον να «διατηρήσει ανοιχτές γραμμές επικοινωνίας και να διαχειριστεί υπεύθυνα τον ανταγωνισμό».

Όπως μεταδίδει το Reuters, η συνάντηση έρχεται μέρες αφότου ο Μπάιντεν είπε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις θα υπερασπιστούν την Ταϊβάν σε περίπτωση κινεζικής εισβολής, προκαλώντας μια οργισμένη απάντηση από την Κίνα που είπε ότι έστειλε λάθος μήνυμα σε όσους αναζητούν μια ανεξάρτητη Ταϊβάν.

Η δήλωση του Μπάιντεν είναι η τελευταία περίπτωση που φαίνεται να υπερβαίνει μια μακροχρόνια πολιτική «στρατηγικής ασάφειας» των ΗΠΑ, η οποία δεν καθιστά σαφές εάν η Ουάσιγκτον θα απαντούσε στρατιωτικά σε μια επίθεση στην Ταϊβάν, γράφει το πρακτορείο ειδήσεων.

Τα σχόλιά του ήταν επίσης τα πιο ξεκάθαρα μέχρι σήμερα σχετικά με τη δέσμευση των αμερικανικών στρατευμάτων για την υπεράσπιση του νησιού, αν και ο Λευκός Οίκος επέμεινε ότι η πολιτική του στην Ταϊβάν δεν είχε αλλάξει.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Μπάιντεν τον Ιούλιο, ο ηγέτης της Κίνας Σι Τζινπίνγκ προειδοποίησε για την Ταϊβάν, λέγοντας ότι «όσοι παίζουν με τη φωτιά θα χαθούν από αυτήν».

Μετά την επίσκεψη αλληλεγγύης της Πελόζι στην Ταϊπέι στις αρχές του περασμένου μήνα, η Κίνα ανέπτυξε δεκάδες αεροπλάνα και εκτόξευσε πυραύλους κοντά στο νησί.

Σε μια ομιλία στο think tank της Asia Society στη Νέα Υόρκη την Πέμπτη, ο Γουάνγκ είπε ότι το ζήτημα της Ταϊβάν εξελίσσεται στον μεγαλύτερο κίνδυνο στις σχέσεις Κίνας-ΗΠΑ.

«Εάν γίνει λάθος, είναι πολύ πιθανό να καταστρέψει τους διμερείς μας δεσμούς», είπε ο Γουάνγκ, σύμφωνα με το κείμενο από την πρεσβεία της Κίνας στην Ουάσιγκτον.

Ομοίως, ο παλιός νόμος των ΗΠΑ που περιγράφει τις ανεπίσημες σχέσεις της Ουάσιγκτον με την Ταϊβάν - τον οποίο το Πεκίνο θεωρεί άκυρο - καθιστά σαφές ότι η απόφαση της Ουάσιγκτον να συνάψει διπλωματικές σχέσεις με την Κίνα το 1979 «στηρίζεται στην προσδοκία ότι το μέλλον της Ταϊβάν θα καθοριστεί με ειρηνικά μέσα».

Η Κίνα βλέπει την Ταϊβάν ως μία από τις επαρχίες της. Το Πεκίνο έχει από καιρό ορκιστεί να θέσει την Ταϊβάν υπό τον έλεγχό του και δεν έχει αποκλείσει τη χρήση βίας για να το πράξει. Η κυβέρνηση της Ταϊβάν αντιτίθεται σθεναρά στις αξιώσεις κυριαρχίας της Κίνας και λέει ότι μόνο τα 23 εκατομμύρια άνθρωποι του νησιού μπορούν να αποφασίσουν για το μέλλον του.

Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, ο Γουάνγκ συναντήθηκε με τον πρώην Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Χένρι Κίσινγκερ, τον αρχιτέκτονα των σχέσεων των ΗΠΑ με την κομμουνιστική Κίνα, και είπε ότι μια «ειρηνική επανένωση» με την Ταϊβάν ήταν η φιλοδοξία της Κίνας.

Ωστόσο, είπε ότι η πιθανότητα μιας ειρηνικής επίλυσης μειώθηκε από την ολοένα και πιο «ανεξέλεγκτη» αίσθηση ανεξαρτησίας της Ταϊβάν και επικαλέστηκε μια κινεζική παροιμία: «Είναι καλύτερα να χάσεις χίλιους στρατιώτες παρά μια ίντσα εδάφους».

ΚΥΠΕ

Home