Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Συριακό, S400 και Άκουγιου συζητούν Πούτιν-Ερντογάν στη Μόσχα

Offsite Team -
23.01.2019

Συριακό, S400 και Άκουγιου συζητούν Πούτιν-Ερντογάν στη Μόσχα

Thumbnail
Βασικά ζητήματα το Συριακό, οιπύραυλοι S400 και ο πυρηνικός σταθμός Άκουγιου.

Συριακό, πύραυλοι S400 και πυρηνικός σταθμός Άκουγιου αναμένεται να είναι τα βασικά ζητήματα στη σημερινή ατζέντα του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Εντογάν στην Μόσχα κατά τη συνάντησή του με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιιμίρ Πούτιν. 

Τουρκικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι στη σημερινή συνάντηση, την πρώτη των δύο ηγετών για το 2019, αναμένεται να συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις στο Συριακό, που είναι το κύριο θέμα στην ατζέντα, αλλά και περιφερειακά και διεθνή ζητήματα.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης προγραμματίζεται και συνάντηση με τη συμμετοχή Υπουργών και άλλων κρατικών αξιωματούχων. 

Μετά την απόφαση των ΗΠΑ για απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία, η Άγκυρα ανησυχεί για τις προσπάθειες του YPG (Κούρδοι Συρίας) να παραχωρήσουν τη θέση τους στο Μέμπιτς στο καθεστώς Άσαντ, το οποίο στηρίζει η Μόσχα.

Η Άγκυρα επιδιώκει τη δημιουργία ζώνης ασφαλείας κατά μήκος των συνόρων της στη βόρεια Συρία και θα προσπαθήσει να πείσει τον Πούτιν γι αυτό. 

Δεύτερο βασικό θέμα στην ατζέντα είναι η παράδοση των ρωσικών πυραύλων S400. Σύμφωνα με τη Μόσχα, η πρώτη παράδοση θα γίνει στα τέλη του 2019, ωστόσο έχει δημιουργηθεί μια αβεβαιότητα για τις τελικές προθέσεις της Άγκυρας λόγω των πιέσεων που δέχεται από τις ΗΠΑ να στραφεί προς τους αμερικανικούς πυραύλους Patriot, εγκαταλείποντας τους S400. 

Το τρίτο βασικό θέμα είναι ο πυρηνικός σταθμός Άκουγιου τον οποίο η Άγκυρα στοχεύει να τον θέσει σε λειτουργία το 2023 με τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την ίδρυση του τουρκικού κράτους. 

Το 2018 Ερντογάν και Πούτιν είχαν επαφές 25 φορές συνολικά. Συγκεκριμένα, συναντήθηκαν τετ α τετ επτά φορές και άλλες 18 είχαν τηλεφωνική επικοινωνία. Επιπλέον συναντήθηκαν και στο πλαίσιο διεθνών συνόδων έξι φορές. 

Home