Συζητήσεις Κομισιόν - AstraZeneca για το ζήτημα με εμβόλια

Συζητήσεις Κομισιόν - AstraZeneca για το ζήτημα με εμβόλια

Η Κομισιόν τονίζει ότι αναμένει να λάβει δόσεις από όλα τα εργοστάσια της AstraZeneca

Η Κομισιόν, δια των εκπροσώπων της Έρικ Μάμερ και Στέφαν Ντε Κέισμακερ, διευκρίνισε σήμερα ότι βρίσκεται σε συζητήσεις με την AstraZeneca για την επίλυση του προβλήματος που έχει προκύψει με τις παραδόσεις εμβολίων της εταιρείας στην ΕΕ το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Η Κομισιόν ξεκαθαρίζει ότι το κλίμα στη χθεσινοβραδυνή σύσκεψη της συντονιστικής επιτροπής ήταν εποικοδομητικό και αναζητείται λύση για την εκτέλεση της παραγγελία, παρουσία του CEO της εταιρείας Πασκάλ Σοριό.

Η Κομισιόν τονίζει ότι αναμένει να λάβει δόσεις από όλα τα εργοστάσια της AstraZeneca που αναφέρονται στη σύμβασή με την ΕΕ ως τόποι παραγωγής, συμπεριλαμβανομένων 2 εργοστασίων στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η ΕΕ εκτιμά ότι δεν υπάρχει συμβατική διαφοροποίηση των 4 εργοστασίων σε ευρωπαϊκό έδαφος, κάτι που η εταιρεία αρχικά ερμήνευσε διαφορετικά.

Επιπλέον ανακοινώνει ότι έχει επικοινωνήσει με την ΑΖ ενημερώνοντάς την για την πρόθεσή της να δημοσιεύσει τη σύμβαση και βρίσκεται σε συζητήσεις μαζί της.

Σήμερα κατά την καθημερινή ενημέρωση των συντακτών, η Κομισιόν δια των δυο εκπροσώπων αρνήθηκε παρά τις αλλεπάλληλες ερωτήσεις να επιβεβαιώσει ότι συνέστησε στις βελγικές αρχές έλεγχο του εργοστασίου στο Βέλγιο σε σχέση με τα προβλήματα παραγωγής.

Χθες, κοινοτική αξιωματούχος ενημερώνοντας τον Τύπο στις Βρυξέλλες είχε αναφέρει ότι «εναπόκειται στο κράτος μέλος στο οποίο βρίσκεται η μονάδα παραγωγής να διενεργήσει την επιθεώρηση, οπότε συζητήσαμε αυτό το θέμα με τους Βέλγους συναδέλφους μας και πιστεύουμε ότι μπορεί να υπάρχει τρόπος για να δούμε ακριβώς τι συμβαίνει. Θέλουμε να δούμε αν αυτό που μας λένε είναι σωστό ή όχι. Θα ήθελα λοιπόν να ευχαριστήσω τις βελγικές αρχές για την προσπάθεια αυτή».

Ο ΕΜΑ (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων) σκοπεύει να πραγματοποιήσει αύριο δημοσιογραφική διάσκεψη για την ενδεχόμενη άδεια (CMA) του εμβολίου της AZ, αν τα δεδομένα είναι «επαρκή και ολοκληρωμένα» όπως ανακοίνωσε.

Νωρίτερα η Έμερ Κουκ, επικεφαλής του οργανισμού είχε αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο για έγκριση χρήσης μόνο για συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τον μηχανισμό διαφάνειας εξαγωγών εμβολίων, η Κομισιόν δια των εκπροσώπων της ξεκαθαρίζει ότι αυτός σε καμία περίπτωση δε θα αφορά απαγόρευση ή περιορισμό εξαγωγών.

ΚΥΠΕ

Home