Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Τα διεθνή ΜΜΕ για την ανακάλυψη στον «Γλαύκο»

Του Δημήτρη Χατζηιωσήφ -
02.03.2019 - 13:48

Τα διεθνή ΜΜΕ για την ανακάλυψη στον «Γλαύκο»

Thumbnail
Μεγάλο το ενδιαφέρον από τα διεθνή ΜΜΕ για την Κυπριακή ΑΟΖ

Το ενδιαφέρον γνωστών διεθνών ειδησεογραφικών πρακτορείων προκάλεσε η ανακάλυψη των κοιτασμάτων στον στόχο «Γλαύκος» του τεμαχίου 10 της Κυπριακής ΑΟΖ.

Τα  διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία αναφέρουν την σημαντικότητα της ανακάλυψης για την Κύπρο, την Ανατολική Μεσόγειο και την Ευρώπη.

Την ίδια ώρα όμως κάνουν λόγο και για τις επιδιώξεις της Τουρκίας για εκμετάλλευση των φυσικών πόρων της Κύπρου.

g

Η The Guardian σε δημοσίευμά της με τίτλο «Τεράστια ανακάλυψη φυσικού αερίου στην Κύπρο που θα μπορούσε να ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ», επισημαίνει τον ρόλο που μπορεί να έχει η Κύπρο ως εναλλακτική πηγή εφοδιασμού ενέργειας στην ΕΕ. 

Την ίδια ώρα κάνει λόγο και για την ολοένα αυξανόμενη ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο και τις τούρκικες προκλήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ.

exxon

Για τον «Γλαύκο» έγραψε επίσης τo δημοσιογραφικό πρακτορείο Reuters σε είδηση με τίτλο «Η ανακάλυψη του φυσικού αερίου της Exxon στην Κύπρο προσθέτει ακόμη ένα «γίγαντα» στη συλλογή του EastMed».

Το Reuters αναφέρει επίσης πως η Κύπρος θα δυσκολευτεί να εκμεταλλευτεί τους φυσικούς της πόρους εξαιτίας της τούρκικης προκλητικότητας.

Κάνει λόγο επίσης, για μία προσπάθεια από την Αίγυπτο να καταστεί ενεργειακός κόμβος για την περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου.

n

Η New York Times με τίτλο «Κύπρος: Η ExxonMobil ανακάλυψε το 3ο μεγαλύτερο κοίτασμα φυσικού αερίου τα τελευταία 2 χρόνια», αναφέρει μεταξύ άλλων τις ανακαλύψεις που έγιναν τα τελευταία χρόνια στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Σημειώνει επίσης πως η Τουρκία αντιτίθεται σθεναρά σε οποιαδήποτε έρευνα φυσικού αερίου από την Κύπρο, υποστηρίζοντας ότι παραβιάζει τα δικαιώματά των Τ/κ και των Τούρκων πολιτών.

n

Σε ένα άλλο δημοσίευμα η New York Times αναφέρεται στο νομοσχέδιο που εγκρίθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής για την ίδρυση του Ταμείου Υδρογονανθράκων για τα πιθανά μελλοντικά έσοδα από τους φυσικούς πόρους.

Φιλοξενεί, επίσης, δηλώσεις του Προέδρου του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου στο Associated Press, όπου υποστήριξε ότι το Ταμείο προορίζεται για τις μελλοντικές γενιές.

s

Η ανακάλυψη του «Γλαύκος» βρέθηκε επίσης στην ηλεκτρονική έκδοση της Daily Sabah, όπου γίνεται αναφορά για την ανακάλυψη και την αλλαγή των δεδομένων στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Στο δημοσίευμα γίνεται επίσης λόγος για τις προειδοποιήσεις της Τουρκίας προς την Κυβέρνηση Αναστασιάδη, καθώς επίσης και στο πραξικόπημα του 1974 που οδήγησε στην εισβολή της Τουρκίας.

Home