Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Tα κορίτσια στο Ιράν δηλητηριάζονται ενόσω κάνουν μάθημα

Offsite Team
- 06.03.2023

Tα κορίτσια στο Ιράν δηλητηριάζονται ενόσω κάνουν μάθημα

Περιστατικά δηλητηριάσεων έχουν καταγραφεί στις 21 από τις συνολικά 30 επαρχίες του Ιράν και όλα σε σχολεία θηλέων

Περιστατικά δηλητηριάσεων έχουν καταγραφεί στις 21 από τις συνολικά 30 επαρχίες του Ιράν και όλα σε σχολεία θηλέων

Πρόκειται για ένα κύμα ανεξήγητων δηλητηριάσεων που σκεπάζει το Ιράν από τον περασμένο Νοέμβριο. Μαθήτριες πηγαίνουν σχολείο, κάθονται στο θρανίο τους και το μάθημα αρχίζει. Ώσπου μία ανεξήγητη, διαπεραστική μυρωδιά γεμίζει την ατμόσφαιρα και λεπτά αργότερα ασθενοφόρα εμφανίζονται στο προαύλιο για να τις παραλάβουν.

Άγνωστο παραμένει ποια είναι η αιτία ή ποιος ευθύνεται για τις μαζικές αυτές δηλητηριάσεις. Το πρώτο χτύπημα κατεγράφη στα τέλη Νοεμβρίου στην ιερή πόλη των Σιιτών, Κομ και μέχρι και σήμερα δεν υπάρχει καμία επίσημη απάντηση, ούτε από το ιρανικό καθεστώς αλλά ούτε και από την επιστημονική κοινότητα. Πλέον περιστατικά δηλητηριάσεων έχουν καταγραφεί στις 21 από τις συνολικά 30 επαρχίες του Ιράν και όλα σε σχολεία θηλέων.

>>>>Διαβάστε επίσης: Ε.Ε.:Δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι η Κίνα θα δώσει όπλα σε Ρωσία<<<<

Όπως είναι λογικό, οι γονείς και δη οι γονείς κοριτσιών δεν κρύβουν ούτε τον τρόμο, ούτε τον θυμό ή την οργή τους. Όμως το καθεστώς της χώρας για τουλάχιστον 12 εβδομάδες προτίμησε την πολιτική των αντιφατικών δηλώσεων και όταν το θέμα τράβηξε την προσοχή των δυτικών Μέσων Ενημέρωσης τότε, ο πρόεδρος του Ιράν, Εμπραχίμ Ραΐσι ανακοίνωσε τη διεξαγωγή έρευνας για τα περιστατικά. Πρώτα όμως έσπευσε να καταγγείλει την «τρομοκρατία των Μέσων Ενημέρωσης του εχθρού».

Μέχρι στιγμής - και σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών της χώρας - οι ερευνητές έχουν ανακτήσει «ύποπτα» δείγματα ενώ 52 σχολεία έχουν πληγεί τη στιγμή που τα ιρανικά Μέσα Ενημέρωσης ανεβάζουν τον συνολικό αριθμό σε τουλάχιστον 60.

Τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης έχουν γεμίσει από εικόνες με γονείς να βρίσκονται στο πλευρό των παιδιών τους μέσα στα νοσοκομεία κρατώντας τους σφικτά το χέρι. Στους δρόμους της χώρας ένας νέος κύκλος διαμαρτυριών ανοίγει με πολίτες να φωνάζουν ότι δεν θέλουν ένα καθεστώς που προσπαθεί να σκοτώσει τα παιδιά τους.

Οι εν λόγω επιθέσεις γεννούν τον φόβο ότι τα κορίτσια γίνονται στόχος επειδή απλώς πηγαίνουν στο σχολείο. Ωστόσο, η εκπαίδευση στη χώρα είναι για όλους υποχρεωτική και ουδέποτε από το 1974 και την Ισλαμική Επανάσταση το δικαίωμα αυτό δεν είχε αμφισβητηθεί ενώ την ίδια στιγμή στα Πανεπιστήμια του Ιράν η πλειονότητα των φοιτητών σήμερα είναι γένος... θηλυκού.

Η χώρα όμως μοιάζει με ένα καζάνι που βράζει. Τον περασμένο Σεπτέμβριο μία κοπέλα μόλις 22 χρονών κουρδικής καταγωγής συλλαμβάνεται από την αστυνομία ηθών, πέφτει σε κώμα και δεν ξυπνά ποτέ. Την έλεγαν Μαχσά Αμινί και ο θάνατός της πυροδότησε ένα κύμα μαζικών διαδηλώσεων με τις γυναίκες στην εμπροσθοφυλακή διεκδικώντας ισότητα και ελευθερία, καίγοντας τις μαντήλες τους και κόβοντας τα μαλλιά τους. Σύμφωνα με Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις τουλάχιστον 530 άνθρωποι σκοτώνονται και 19.700 συλλαμβάνονται, ανάμεσα σε αυτούς και περίπου 100 δημοσιογράφοι.

Τα κρατικά Μέσα Ενημέρωσης μεταδίδουν το θέμα αλλά συντάσσονται με τη γραμμή του καθεστώτος της Ισλαμιστικής Δημοκρατίας και εστιάζουν στο γεγονός ότι πίσω από τα περιστατικά μαζικών δηλητηριάσεων κρύβονται οι εχθροί του καθεστώτος. Στάση η οποία τηρείται πιστά και σταθερά  καθώς ίδια γραμμή είχαν διατηρήσει και κατά τη διάρκεια των μαζικών κινητοποιήσεων του περασμένου φθινοπώρου.

Η Δύση εκφράζει την ανησυχία της και ζητεί τη διεξαγωγή διεθνούς έρευνας. Η Αναλένα Μπερμποκ, υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, τόνισε ότι όλα τα περιστατικά πρέπει να εξιχνιαστούν ενώ στο ίδιο μήκος κύματος είναι και η Ουάσιγκτον με τον Τζον Κίρμπι εκπρόσωπο του αμερικανικού συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας να υπογραμμίζει ότι «τα μικρά κορίτσια που πηγαίνουν στο σχολείο θα έπρεπε να ανησυχούν μόνο για τα μαθήματά τους και όχι για την ασφάλεια της ίδιας τους της ζωής». Ωστόσο, το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν αντέδρασε κάνοντας λόγο για κροκοδείλια δάκρυα.

Πηγή: skai.gr

Home