Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Τεχεράνη: Οι διαδηλώσεις υποκινούνται από το Ισραήλ και τη Δύση

Offsite Team
- 25.09.2022

Τεχεράνη: Οι διαδηλώσεις υποκινούνται από το Ισραήλ και τη Δύση

Ιρανοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι οι πρόσφατες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας που σημειώνονται στη χώρα δεν σχετίζονται με τον θάνατο της Μαχσά Αμινί, αλλά έχουν καθαρά πολιτικά κίνητρα. Παράλληλα, συσχετίζουν τις διαδηλώσεις με συντονισμένη επικοινωνιακή επιχείρηση που υποκινείται από το Ισραήλ και ορισμένες δυτικές χώρες.

Συγκεκριμένα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον αγγλόφωνο ιρανικό τηλεοπτικό σταθμό PressTV το Σάββατο 24/9, ο Υπουργός Εσωτερικών, Αχμάντ Βαχιντί, υποστήριξε ότι οι διαδηλώσεις «δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με τον θάνατο της νεαρής Μαχσά Αμινί».

>>> Διαβάστε επίσης: 

«Υπάρχουν οργανωμένες ομάδες που πραγματοποιούν δολιοφθορές κατά την διάρκεια των συγκεντρώσεων που διοργανώνουν, βάζοντας φωτιά στη δημόσια περιουσία, χρησιμοποιώντας ως αφορμή για τις πράξεις τους τον θάνατο της Αμινί», ανέφερε.

Υποστήριξε, επίσης, ότι «ουδέποτε ασκήθηκε βία κατά της νεαρής κοπέλας «κάτι που αποδεικνύεται από την ιατροδικαστική έκθεση», προσθέτοντας ότι αρχικά έγινε γνωστό ότι είχε κτυπηθεί από τους αστυνομικούς με γκλομπ, γεγονός το οποίο αρνήθηκαν οι αστυνομικές δυνάμεις.

Ο Βαχιντί υποστήριξε ότι ο θάνατος της Μαχσά Αμινί «προήλθε αιφνίδια από καρδιακή ανεπάρκεια» και ότι «το ιατρικό προσωπικό προσπάθησε να αποκαταστήσει την υγεία της ενώ αυτή βρισκόταν σε κόμμα επί τρεις ημέρες».

Ο Πρόεδρος της χώρας, Εμπραχίμ Ραϊσί, ανέθεσε προσωπικά στον Υπουργό Εσωτερικών, Αχμάντ Βαχιντί, να διεξάγει έρευνα για τη διακρίβωση του θανάτου της 22χρονης Μαχσά Αμινί.

Παράλληλα, την ίδια μέρα, ο Πρόεδρος της Ιρανικής Εθνοσυνέλευσης, Μοχαμάντ Μπακέρ Καλιμπάφ, απευθυνόμενος στα τοπικά ΜΜΕ απέδωσε σε ξένα κέντρα την υποκίνηση των διαδηλώσεων, δηλώνοντας ότι «όλοι οι εχθροί της Ισλαμικής Επανάστασης, ανεξαρτήτως των διαφορών που έχουν μεταξύ τους, έχουν συνενωθεί στον αγώνα τους κατά του Ιράν».

Το γεγονός αυτό οφείλεται στο ότι «το Ιράν αποτελεί εμπόδιο στην ηγεμονία του Σιωνιστικού καθεστώτος», πρόσθεσε, καταλήγοντας ότι «η διατήρηση της εθνικής ανεξαρτησίας του Ιράν συνεπάγεται κόστος».

Τα ιρανικά ΜΜΕ συσχετίζουν το ξέσπασμα των διαδηλώσεων με το περιεχόμενο της ομιλίας του Ισραηλινού Πρωθυπουργού, Γιαΐρ Λαπίντ, στην εναρκτήρια συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, κατά την οποία εξέφρασε τις ισραηλινές θέσεις έναντι του Ιράν.

Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος τύπου του ιρανικού Υπουργείου Εξωτερικών, Νασέρ Καναανί, με ανάρτησή του στο twitter, σχολίασε την ομιλία Λαπίντ στον ΟΗΕ λέγοντας ότι «ο Πρωθυπουργός του υπ’αριθμόν ένα τρομοκρατικού καθεστώτος καταχράστηκε το βήμα της ΓΣ του ΟΗΕ για να διασπείρει μίσος και για να εκφράσει τις απειλές του κατά του ιρανικού λαού".

"Πρόκειται για την γνωστή του επιχειρησιακή τακτική να εκβιάζει την διεθνή κοινότητα. Όμως το Ιράν έχει αποδείξει ότι δεν θα διστάσει να δώσει σκληρή απάντηση σε οποιαδήποτε επιθετική ενέργεια», κατέληξε.

Παράλληλα, η αγγλόφωνη ιρανική φιλοκυβερνητική εφημερίδα Tehran Times, σχολιάζοντας το περιεχόμενο της ομιλίας του Ισραηλινού Πρωθυπουργού στη ΓΣ του ΟΗΕ, αντέκρουσε τον ισχυρισμό που προέβαλε ο Λαπίντ ότι το Ιράν διεξάγει αντισημιτική εκστρατεία σε διεθνές επίπεδο, αναφέροντας ότι στο Ιράν διαβιοί η πολυπληθέστερη εβραϊκή κοινότητα, σε σύγκριση με τις υπόλοιπες μουσουλμανικές χώρες της περιοχής, η οποία διατηρεί διακριτή κοινοβουλευτική εκπροσώπηση στην Ιρανική Εθνοσυνέλευση.

Όσον αφορά στις αιτιάσεις που προέβαλε ο Γιαΐρ Λαπίντ για τους κινδύνους που εγκυμονεί το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, η Tehran Times επισημαίνει ότι, σε αντίθεση με το Ιράν, το Ισραήλ  είναι εκείνο που δεν αποτελεί μέρος της διεθνούς συνθήκης περί μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων.

ΚΥΠΕ

Home