Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Τεράστιες ουρές Ρώσων στα σύνορα με τη Γεωργία

Offsite Team -
28.09.2022 - 18:57

Τεράστιες ουρές Ρώσων στα σύνορα με τη Γεωργία

Δεκάδες χιλιάδες άνδρες σε ηλικία στράτευσης προσπαθούν να φύγουν από τη Ρωσία

Συνεχίζεται το μαζικό κύμα φυγής από τη Ρωσία. Η Βόρεια Οσετία επέβαλε περιορισμούς στον αριθμό των αυτοκινήτων που φτάνουν εκεί από άλλες περιοχές της Ρωσίας, καθώς η έξοδος ανδρών σε ηλικία στράτευσης οδήγησε σε μια ουρά 3.000 οχημάτων στη μεθοριακή διάβαση Βέρχνι Λαρς, με τη Γεωργία.

Ο κυβερνήτης της Βόρειας Οσετίας Σεργκέι Μενιάιλο είπε ότι η απόφαση αυτή ελήφθη αφού 20.000 άνθρωποι πέρασαν τα σύνορα μέσα σε διάστημα δύο ημερών και πολλοί ακόμη περιμένουν στην ουρά. «Δεν θα καταφέρουμε να διασφαλίσουμε την τάξη και την ασφάλεια αν αυτή η ροή συνεχίσει να αυξάνεται», ανέφερε σε μια ανάρτηση στο Telegram.

Ο Μενιάιλο είπε ότι η απαγόρευση δεν ισχύει για τους μονίμους κατοίκους, τους τουρίστες ή τα οχήματα που έρχονται στη Ρωσία από τη Γεωργία ή την αποσχισθείσα Νότια Οσετία.

Δεκάδες χιλιάδες άνδρες σε ηλικία στράτευσης προσπαθούν να φύγουν από τη Ρωσία αφότου ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε τη μερική επιστράτευση, την περασμένη εβδομάδα. Η Γεωργία, που επιτρέπει στους Ρώσους πολίτες να παραμείνουν στο έδαφός της για έναν χρόνο χωρίς να διαθέτουν βίζα, είναι ένας από τους δημοφιλέστερους προορισμούς.

Δεν υπάρχουν απευθείας πτήσεις από τη Ρωσία στη Γεωργία και η ορεινή μεθοριακή διάβαση του Βέρχνι Λαρς είναι η μοναδική εν λειτουργία μεταξύ των δύο χωρών.

Οι αφίξεις σε αριθμούς 

Την Τρίτη, οι αρχές της Βόρειας Οσετίας ανακοίνωσαν ότι συστήνουν ένα προσωρινό στρατολογικό γραφείο στο Βέρχνι Λαρς, το οποίο θα εκδίδει φύλλα πορείας στους εφέδρους για τους οποίους απαγορεύεται η έξοδος από τη Ρωσία με βάση την εντολή επιστράτευσης.

Οι αφίξεις Ρώσων στην Γεωργία έχουν σχεδόν διπλασιασθεί και φθάνουν στις 10.000 ημερησίως, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών της Γεωργίας.

«Ο αριθμός έχει αυξηθεί σε περίπου 10.000 ημερησίως. Για παράδειγμα, ήταν 11.200 την Κυριακή και λιγότερο από 10.000 την Δευτέρα», έναντι 5.000-6.000 πριν από την κήρυξη της επιστράτευσης στην Ρωσία, σύμφωνα με το υπουργείο.

Στα σύνορα της Γεωργίας, οι αρχές της ρωσικής περιοχής της Βόρειας Οσετίας παραδέχονται ότι η κατάσταση είναι τεταμένη στο συνοριακό πέρασμα του Βέρχνι Λαρς.

Το υπουργείο Εσωτερικών της Βόρειας Οσετίας ανακοίνωσε την προσεχή εγκατάσταση στρατιωτικής υπηρεσίας επιστράτευσης στην μεθόριο ώστε να επιστρατεύονται οι έφεδροι που αποπειρώνται να διαφύγουν.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Εσωτερικών της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας του Καζακστάν στην κεντρική Ασία ανακοίνωσε ότι περί τους 98.000 Ρώσοι πολίτες έχουν φθάσει στη χώρα από τις 21 Σεπτεμβρίου, χωρίς ωστόσο να δώσει αριθμητικά στοιχεία για τις αφίξεις της προηγούμενης εβδομάδας.

Ο πρόεδρος του Καζακστάν Κάσιμ-Τζομάρτ Τοκάγεφ έδωσε την διαβεβαίωση ότι η χώρα του, παραδοσιακά σύμμαχος της Μόσχας που πάντως έχει λάβει αποστάσεις μετά την ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας, θα προστατεύσει τους Ρώσους που διαφεύγουν στο Καζακστάν για να αποφύγουν στην επιστράτευση.

«Τις τελευταίες ημέρες, πολλοί άνθρωποι έρχονται σε μας από την Ρωσία. Οι περισσότεροι είναι υποχρεωμένοι να φύγουν εξαιτίας μίας αδιέξοδης κατάστασης», δήλωσε ο Κάσιμ-Τζομάρτ Τοκάγεφ.

«Πρέπει να τους φροντίσουμε, να προστατεύσουμε την ασφάλειά τους», πρόσθεσε δραττόμενος και πάλι της ευκαιρίας για να καταδικάσει τον πόλεμο στην Ουκρανία και για να ζητήσει τον σεβασμό της ουκρανικής εδαφικής ακεραιότητας, την στιγμή που η Μόσχα οργανώνει την προσάρτηση τεσσάρων ουκρανικών περιοχών μέσω «δημοψηφισμάτων».

«Η εδαφική ακεραιότητα ενός κράτους θα πρέπει να είναι απαραβίαστη, πρόκειται για μια βασική αρχή», υπογράμμισε.

«Στην άμεση γειτονιά μας μαίνεται ένας μεγάλος πόλεμος. Πρέπει να το θυμόμαστε, σκεφτόμενοι πάνω απ’ όλα την ασφάλειά μας», σημείωσε ο ίδιος.

Σύμμαχος της Ρωσίας και μέλος μιας οικονομικής και τελωνειακής ένωσης στην οποία συμμετέχει και η Μόσχα, το Καζακστάν, πρώην σοβιετική δημοκρατία της κεντρικής Ασίας, καλλιεργεί σχέσεις και με τη Δύση και την Κίνα.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ξύπνησε σε κάποιους κατοίκους της χώρας φόβους ότι ενδέχεται να αποτελέσουν στο μέλλον στόχο των ρωσικών φιλοδοξιών, κυρίως επειδή στο Καζακστάν υπάρχει ρωσική μειονότητα.

Αλλωστε, η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία επικαλούμενη μεταξύ άλλων ότι οι ρωσόφωνοι που ζουν στην ανατολική Ουκρανία «ήταν θύματα γενοκτονίας».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Home