Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Θρίλερ στην Ιταλία - Ο Ματαρέλα δεν δέχεται την παραίτηση Ντράγκι

Offsite Team -
14.07.2022

Θρίλερ στην Ιταλία - Ο Ματαρέλα δεν δέχεται την παραίτηση Ντράγκι

Του ζητά να απευθυνθεί στο Κοινοβούλιο

Κορυφώνεται το πολιτικό θρίλερ στην Ιταλία με την αβεβαιότητα να καταγράφεται εν μέσω κύματος ακρίβειας και έντονων πληθωριστικών πιέσεων. Λίγη ώρα αφότου ο Μάριο Ντράγκι ανακοίνωσε στο υπουργικό συμβούλιο την παραίτησή του, επέστρεψε στο Κυρινάλιο Μέγαρο για να γνωστοποιήσει και επίσημα στον πρόεδρο Σέρτζιο Ματαρέλα την απόφασή του.

Ο Ιταλός πρόεδρος, όμως, όπως αναμενόταν, δεν έκανε δεκτή την παραίτηση και ζήτησε από τον Ντράγκι να παρουσιαστεί ενώπιον του Κοινοβουλίου, για να εξακριβωθεί αν διαθέτει την εμπιστοσύνη του συγκεκριμένου σώματος.

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πόλεμος στην Ουκρανία: Ρωσική θηριωδία στη Βινίτσια - 22 νεκροί

Ο μεν Ματαρέλα προσπαθεί με κάθε τρόπο να μεταπείσει τον Ντράγκι ώστε να παραμείνει στην εξουσία μέχρι το 2023, ο Ντράγκι όμως επιμένει ότι χωρίς την πλειοψηφία εθνικής ενότητας δεν μπορεί να συνεχίσει. Να σημειωθεί, επίσης, ότι το Κίνημα Πέντε Αστέρων ήταν αρχικά και πριν από τις αποχωρήσεις το μεγαλύτερο κόμμα στον κυβερνητικό συνασπισμό.

Την ερχόμενη Τετάρτη, ο Ντράγκι θα παρέμβει στη Βουλή και στη Γερουσία και στη συνέχεια αναμένεται νέα ψήφος εμπιστοσύνης.

Ο «Σούπερ Μάριο» υπενθυμίζεται ότι διορίστηκε πρωθυπουργός από τον Σέρτζιο Ματαρέλα, προκειμένου να ανακάμψει η Ιταλία μετά την πανδημία και να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της χώρας. Ωστόσο έναν χρόνο μετά, ο Ντράγκι βρέθηκε αντιμέτωπος με ένα κατακερματισμένο κοινοβούλιο και με το Κίνημα των Πέντε Αστέρων να κόβει - όπως φάνηκε - το νήμα της ζωής της κυβέρνησης, επικρίνοντας τον Ντράγκι για τους χειρισμούς του όσον αφορά στο κύμα της ακρίβειας που επελαύνει ανά την Ευρώπη.

Το χρονικό της παραίτησης Ντράγκι 

Μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της ιταλικής Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, ο Ντάγκι συγκάλεσε υπουργικό συμβούλιο και ανακοίνωσε στα μέλη του την απόφασή του να παραιτηθεί.

Πιο αναλυτικά, σε επίσημο ανακοινωθέν την ιταλικής κυβέρνησης, αναπαράγεται η δήλωση του Ιταλού πρωθυπουργού, ο οποίος τονίζει:

«Θέλω να σας ανακοινώσω ότι απόψε πρόκειται να υποβάλω την παραίτησή μου στον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Οι σημερινές ψηφοφορίες στο κοινοβούλιο είναι πολύ σημαντικό γεγονός από πολιτικής απόψεως. Δεν υφίσταται πλέον η σχέση εμπιστοσύνης που αποτελεί βάση της κυβερνητικής δράσης. Η πλειοψηφία εθνικής ενότητας η οποία στήριξε αυτήν την κυβέρνηση από την πρώτη ημέρα της δημιουργίας της δεν υφίσταται πλέον.

Τις ημέρες αυτές από μέρους μου καταβλήθηκε η μέγιστη προσπάθεια για να συνεχιστεί η κοινή πορεία, προσπαθώντας να ικανοποιήσω τα αιτήματα που μου έθεσαν οι πολιτικές δυνάμεις. Είναι όμως σαφές από την πολιτική συζήτηση και από τη σημερινή ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο ότι αυτή η προσπάθεια δεν ήταν αρκετή».

Ο Ντράγκι υπενθύμισε ότι θα συνέχιζε ως πρωθυπουργός «μόνο αν υφίστατο η προοπτική υλοποίησης του κυβερνητικού προγράμματος για το οποίο είχε λάβει την αρχική ψήφο εμπιστοσύνης».

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Βρετανία: Σάλος με τα προβληματικά «δόντια Τουρκίας»

Στο μεταξύ, ο Τζουζέπε Κόντε, πρόεδρος του Κινήματος Πέντε Αστέρων (οι γερουσιαστές του οποίου δεν έδωσαν σήμερα το μεσημέρι ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση), δήλωσε, νωρίτερα, δυναμιτίζοντας το ήδη τεταμένο κλίμα: «Δεν δεχόμαστε πιέσεις και εκβιασμούς. Δεν θα συναινέσουμε ποτέ με την δημιουργία νέας εγκατάστασης για την αποτέφρωση των απορριμμάτων στην περιοχή της ιταλικής πρωτεύουσας».

Ψήφο εμπιστοσύνης έλαβε, πριν από λίγες ώρες, η κυβέρνηση του Ντράγκι. Η ψήφος εμπιστοσύνης δόθηκε από τη Γερουσία της Ρώμης, η οποία έδωσε «πράσινο φως» και στα πιο πρόσφατα οικονομικά μέτρα στήριξης πολιτών και επιχειρήσεων.

Το Κίνημα Πέντε Αστέρων δεν πήρε μέρος στην ψηφοφορία, μία στάση που είχε προαναγγείλει καθώς οι γερουσιαστές δεν εισήλθαν καν στην αίθουσα.

Σε σύνολο 315 γερουσιαστών, οι 172 εξέφρασαν την εμπιστοσύνη τους στον Ιταλό τεχνοκράτη πρωθυπουργό.

Η ένταση με το Κίνημα Πέντε Αστέρων

Ο ηγέτης των Πέντε Αστέρων, Τζουζέπε Κόντε κατηγόρησε τον Ντράγκι ότι δεν κάνει αρκετά για να αντιμετωπίσει την κρίση στο κόστος ζωής. Η πρόταση εμπιστοσύνης που έλαβε ο Ντράγκι συνδέεται με την ψηφοφορία για το πακέτο οικονομικής βοήθειας ύψους 23 δισ. ευρώ για οικογένειες και επιχειρήσεις.

Παρά τις προσπάθειες που έγιναν το πρωί για την επίλυση της κρίσης, ο Ντράγκι  επέμενε ότι δεν θα συνέχιζε να κυβερνά χωρίς το Κίνημα Πέντε Αστέρων. Οι εξελίξεις προκάλεσαν νευρικότητα στους επενδυτές, με αποτέλεσμα το χρηματιστήριο του Μιλάνου να υποχωρήσει κατά 3%.

Το Κίνημα Πέντε Αστέρων αρχικά ήταν το μεγαλύτερο στον κυβερνητικό συνασπισμό. Ωστόσο ύστερα από μία σειρά από αποχωρήσεις αλλά και πτώση στα δημοσκοπικά ποσοστά, το κόμμα προσπαθούσε να ανακτήσει κάποιο από το χαμένο έδαφος.

Ο πρώην αρχηγός των Πέντε Αστέρων Λουίτζι ντι Μάιο κατηγόρησε το πρώην κόμμα του για ένα κυνικό σχέδιο να ρίξει την κυβέρνηση για να κερδίσει υποστήριξη.

Home