Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Τι έγινε στο Ευρωκοινοβούλιο 5-8 Ιουλίου (Ανασκόπηση)

Offsite Team
- 10.07.2021

Τι έγινε στο Ευρωκοινοβούλιο 5-8 Ιουλίου (Ανασκόπηση)

της  Θέας Πιερίδου*

Η Ολομέλεια του Ιουλίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κάλυψε μία σειρά από πολύ σημαντικά θέματα που αφορούν τόσο την Κύπρο όσο και το σύνολο της Ευρωπαϊκής οικογένειας. Οφείλουμε να αναφέρουμε το ευρύ και πολύπλευρο φάσμα των θεμάτων που συζητήθηκαν και ψηφίστηκαν, που αντικατοπτρίζει την πλούσια δράση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και την ουσιαστική αναγνώριση και αντιμετώπιση των αναγκών των Ευρωπαίων πολιτών. Οι πιο βαρυσήμαντες αποφάσεις του ΕΚ που συζητήθηκαν και ψηφίστηκαν στην Ολομέλεια του Ιουλίου συνοψίζονται ως εξής:

Το ΕΚ «καταδικάζει απερίφραστα» το νέο νόμο κατά των ΛΟΑΤΚΙ και καταγγέλλει τη διάλυση της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου στην Ουγγαρία

Σε ψήφισμα που εγκρίθηκε με 459 ψήφους υπέρ, 147 κατά και 58 αποχές, οι ευρωβουλευτές περιγράφουν την εν λόγω ουγγρική νομοθεσία ως σαφή παραβίαση των θεμελιωδών δικαιωμάτων, όπως αυτά έχουν κατοχυρωθεί στον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ, στις Συνθήκες της ΕΕ, αλλά και στη νομοθεσία της ΕΕ για την εσωτερική αγορά. Οι ευρωβουλευτές καλούν την Επιτροπή να κινήσει ταχεία διαδικασία επί παραβάσει και να χρησιμοποιήσει όλα τα διαδικαστικά μέσα του Δικαστηρίου, όπως προσωρινά μέτρα και κυρώσεις για μη συμμόρφωση, εάν χρειαστεί. Επιπρόσθετα, το ΕΚ παραπέμπει σε ορισμένα ζητήματα που αφορούν την Ουγγαρία και δικαιολογούν την ενεργοποίηση του κανονισμού για την αιρεσιμότητα όσον αφορά το κράτος δικαίου προκειμένου να προστατευθεί ο προϋπολογισμός της ΕΕ.

Το ΕΚ εγκρίνει κανόνες για τον εντοπισμό κακοποίησης παιδιών στο διαδίκτυο

Στη διάρκεια της πανδημίας αυξήθηκε ανησυχητικά ο όγκος του ψηφιακού υλικού σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στο διαδίκτυο. Στο πλαίσιο αυτό, το Κοινοβούλιο ενέκρινε με 537 ψήφους υπέρ, 133 κατά και 24 αποχές μια νέα νομοθετική πράξη που στόχο έχει την αποτελεσματικότερη προστασία των παιδιών από τη σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση όταν χρησιμοποιούν υπηρεσίες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, διαδικτυακών συνομιλιών και ανταλλαγής μηνυμάτων. Το ΕΚ ενέκρινε προσωρινό κανονισμό που επιτρέπει σε παρόχους διαδικτυακών υπηρεσιών να συνεχίσουν τη μάχη κατά του υλικού σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στο διαδίκτυο σε εθελοντική βάση. Οι πάροχοι υπηρεσιών θα πρέπει να χρησιμοποιούν τεχνολογίες που παραβιάζουν στον μικρότερο δυνατό βαθμό την ιδιωτική ζωή των χρηστών.

Το ΕΚ εγκρίνει δύο ταμεία για την πολιτική ασύλου και τη διαχείριση των συνόρων 

Το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης για την περίοδο 2021-2027 (9,88 δισ. ευρώ) θα ενισχύσει την κοινή πολιτική ασύλου της ΕΕ, θα αναπτύξει τη νόμιμη μετανάστευση λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες των κρατών μελών, θα στηρίξει την ένταξη υπηκόων τρίτων χωρών και θα συμβάλει στην καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης. Κατόπιν αιτήματος του Κοινοβουλίου, τα χρήματα θα πρέπει επίσης να χρησιμοποιηθούν με τέτοιο τρόπο ώστε τα κράτη μέλη να μοιραστούν πιο δίκαια την ευθύνη υποδοχής προσφύγων και αιτούντων άσυλο σε ολόκληρη την ΕΕ. 

Με προϋπολογισμό ύψους 6,24 δισ. ευρώ για την περίοδο των επόμενων επτά ετών, το Ταμείο για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση των Συνόρων προορίζεται για την ενίσχυση της διαχείρισης των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, διασφαλίζοντας παράλληλα το σεβασμό στα θεμελιώδη δικαιώματα. Το ταμείο θα συμβάλει επίσης σε μια κοινή, εναρμονισμένη πολιτική θεωρήσεων («βίζα») και θα θεσπίσει προστατευτικά μέτρα για τα ευάλωτα άτομα που καταφθάνουν στην Ευρώπη, ιδίως τα ασυνόδευτα παιδιά.

Το ΕΚ καταδικάζει απερίφραστα την καταστολή της αντιπολίτευσης στην Τουρκία 

Βαθιά ανησυχία εξέφρασαν οι ευρωβουλευτές για τις συνεχείς επιθέσεις και την άσκηση πίεσης στα κόμματα της τουρκικής αντιπολίτευσης. Σε ψήφισμα που εγκρίθηκε με 603 ψήφους υπέρ, 2 κατά και 67 αποχές, οι ευρωβουλευτές καταδικάζουν την καταστολή των πολιτικών κομμάτων της αντιπολίτευσης, ιδίως του Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος (HDP), και καλούν την τουρκική κυβέρνηση να διασφαλίσει ότι όλα τα κόμματα μπορούν να ασκούν ελεύθερα και πλήρως τις νόμιμες δραστηριότητές τους σύμφωνα με τις βασικές αρχές ενός πλουραλιστικού και δημοκρατικού συστήματος. Καταδικάζουν επίσης σθεναρά την απαγγελία κατηγοριών από τον Γενικό Εισαγγελέα της Τουρκίας στο Συνταγματικό Δικαστήριο με σκοπό τη διάλυση του HDP, του τρίτου μεγαλύτερου πολιτικού κόμματος στο τουρκικό κοινοβούλιο, και την στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων σε σχεδόν 500 μέλη του. Η υπόθεση κατά του HDP είναι το αποκορύφωμα μιας πολύχρονης καταστολής, κατά την οποία χιλιάδες μέλη κομμάτων, στελέχη, βουλευτές, τοπικοί σύμβουλοι και δήμαρχοι δικάστηκαν, κυρίως με κατηγορίες που σχετίζονται με την τρομοκρατία.

*Η Θέα Πιερίδου είναι υπεύθυνη Τύπου του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο

Home