Τι σημαίνει η επανεκλογή Νετανιάχου για την Κύπρο

Τι σημαίνει η επανεκλογή Νετανιάχου για την Κύπρο

Ένας Πρωθυπουργός υπέρμαχος των Τριμερών Συνεργασιών και του αγωγού EastMed

Μεγάλος νικητής των εκλογών στο Ισραήλ είναι για ακόμη μία φορά ο 69χρονος Βενιαμίν Νετανιάχου και το κόμμα του Λικούντ να εξασφαλίζει 36 έδρες στην Κνέσετ, παρόλο που τα exit polls έδειχναν το κόμμα της αντιπολίτευσης Γαλάζιο – Άσπρο,  του Μπένι Γκαντς να ανέρχεται πρώτο στις εκλογές.

Αυτό σημαίνει ότι, το κόμμα Λίκουντ του Νετανιάχου μαζί με τα μικρά κόμματα, το ακροδεξιό εθνικιστικό κόμμα και το κόμμα των συντηρητικών ορθόδοξων εβραίων, θα κατορθώσει να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού δεξιάς και ακροδεξιάς με ισχυρή πλειοψηφία γύρω στις 67-68 έδρες (απαιτούνται 61 από τις 120).

Παρά τις κατηγορίες εναντίον του για διαφθορά και διαπλοκή, ο Νετανιάχου κατόρθωσε να επιβιώσει στηριζόμενος στη αποδοχή της εξωτερικής του πολιτικής από τον λαό αλλά και της πολύ καλής κατάστασης στην οικονομία της χώρας.

Μία εξωτερική πολιτική που αφορά άμεσα την Κύπρο, καθώς τα τελευταία χρόνια η σχέση της Κύπρου με το Ισραήλ έχει αναπτυχθεί σε μεγάλο βαθμό, με τις δύο χώρες να έχουν συνάψει συμφωνίες σε αρκετούς τομείς.

Συνέχιση των ενεργειακών σχεδιασμών που αφορούν την Κύπρο

Η κομβικής σημασίας σχέση Κύπρου και Ισραήλ φαίνεται και από τις 6 Συνόδους Κορυφής που πραγματοποιήθηκαν σε διάστημα μόλις τριών χρόνων, δημιουργώντας έτσι μία σύσφιξη των σχέσεων και συνεργασίας των δύο χωρών.

Σύμφωνα με τον διεθνολόγο, Χαράλαμπο Χρυσοστόμου, όσον άφορα την ευρύτερη εξωτερική πολιτική που έχει σχέση και με την Κύπρο, ο Νετανιάχου έχει πρωτοστατήσει στις Τριμερείς συνεργασίες για τους ενεργειακούς σχεδιασμούς άλλα και σε άλλους τομείς. Σύμφωνα με τον διεθνολόγο, αναμένεται να συνεχιστούν απρόσκοπτοι οι σχεδιασμοί εφόσον ο Νετανιάχου συνεχίζει στην πρωθυπουργία της χώρας.

Επιπρόσθετα, ο διεθνολόγος αναφέρει στην Offsite, πως ο Νετανιάχου προεκλογικά ήταν υπέρμαχος της δημιουργίας του αγωγού EastMed, κάτι που αν προωθηθεί μετεκλογικά θα ενδυναμώσει περισσότερο την προσπάθεια της Κύπρου για δημιουργία εναλλακτικού διαδρόμου μεταφοράς φυσικού αερίου. Επίσης, η επανεκλογή Νετανιάχου αναμένεται να εντείνει και τις Τριμερείς συνεργασίας, Ελλάδας  - Κύπρου – Ισραήλ με την παρουσία ΗΠΑ, δημιουργώντας έτσι ένα ευρύτερο πλαίσιο ασφάλειας στην προώθηση των ενεργειακών σχεδιασμών στον Ανατολική Μεσόγειο.

Επιπλέον, ο κ. Χρυσοστόμου κάνει λόγο και για την όξυνση που παρακολουθήσαμε στις σχέσεις Νετανιάχου - Ερντογάν που αφορούσε τα ενεργειακά ,το παλαιστινιακό αλλά και για θέματα ασφάλειας της περιοχής, φέρνει το Ισραήλ ακόμη πιο κοντά στην Κύπρο.

Εξωτερική πολιτική

Η εξωτερική πολιτική του Ισραήλ, παραμένει σταθερή ανεξαρτήτως ηγεσίας, ποσό μάλλον μετά την επανεκλογή Νετανιάχου.

Σύμφωνα με τον διεθνολόγο, όσον αφορά το Παλαιστινιακό και τις αραβοϊσραηλινές σχέσεις, αναμένεται περαιτέρω όξυνση, ειδικά εάν ο Νετανιάχου επιχειρήσει επέκταση της ισραηλινής κυριαρχίας στα εδάφη της Δυτικής Όχθης οπού υπάρχουν παράνομοι ισραηλινοί εποικισμοί. 

Επιπλέον, το αποτέλεσμα αφήνει ικανοποιημένες και τις ΗΠΑ, τον πιο ισχυρό εταίρος και σύμμαχο των ΗΠΑ στην περιοχή. Όπως αναφέρει ο κ. Χρυστοστόμου, έχουμε δει τον Τραμπ να προσφέρει «δώρα» στον Νετανιάχου, όπως η μεταφορά της πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ, η αποχώρηση από την συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν αλλά και το πρόσφατο δώρο με την αναγνώριση της ισραηλινής κυριαρχίας στα κατεχόμενα από το Ισραήλ υψώματα Γκολάν που ανήκουν στη Συρία. Ο Τραμπ αναμένει επιστροφή της στήριξης από το ισχυρό εβροαμερικανκό λόμπι στις επόμενες προεδρικός εκλογές.

Ο Βενιαμίν Νετανιάχου βρίσκεται στην πρωθυπουργία του Ισραήλ εδώ και 10 χρόνια, ενώ με την σημερινή του νίκη γίνεται ο μακροβιότερος Ισραηλινός πρωθυπουργός, ξεπερνώντας και τον Μπεν Γκουριόν, ο οποίος διετέλεσε δύο φορές πρωθυπουργός του Ισραήλ, το 1948-1953 και το 1955-1963.

Home