Τηλεοπτική αναμέτρηση Τζόνσον-Χαντ με διαφωνίες για το Brexit

Τηλεοπτική αναμέτρηση Τζόνσον-Χαντ με διαφωνίες για το Brexit

Τηλεοπτική αναμέτρηση Τζόνσον-Χαντ με διαφωνίες για το Brexit
Ο κ. Χαντ κατηγόρησε τον κ. Τζόνσον ότι λέει στον κόσμο «αυτά που θέλει και όχι αυτά που χρειάζεται να ακούσει»

Η σκοπιμότητα μίας νέας παράτασης στη διαδικασία εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ πέρα από την 31η Οκτωβρίου ήταν η κεντρική αντιπαράθεση μεταξύ των υποψηφίων διαδόχων της Τερέζα Μέι στο debate που φιλοξένησε το βράδυ της Τρίτης ο τηλεοπτικός σταθμός ITV.

Αν και αμφότεροι οι Μπόρις Τζόνσον και Τζέρεμι Χαντ απάντησαν καταφατικά στο ερώτημα αν πιστεύουν πως ένα Brexit με συμφωνία μπορεί να συντελεστεί έως το τέλος Οκτωβρίου, ο νυν Υπουργός Εξωτερικών επέμεινε στη θέση ότι αν χρειαστεί λίγος χρόνος παραπάνω για τη συμφωνία θα ήταν διατεθειμένος να ζητήσει νέα μικρή αναβολή στο Brexit.

Ο κ. Τζόνσον στάθηκε σε αυτό, σχολιάζοντας ότι «σαφώς ο Τζέρεμι δεν είναι δεσμευμένος στο να βγούμε από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου», κάτι που ο τέως Υπουργός Εξωτερικών δεσμεύθηκε ξανά ότι θα κάνει, με ή χωρίς συμφωνία. 

Χαρακτήρισε δε τη θέση του κ. Χαντ «εντελώς ηττοπαθή» και πρόσθεσε ότι οι Ευρωπαίοι δε θα λάβουν σοβαρά υπόψη τα νέα βρετανικά αιτήματα χωρίς μια οριστική ημερομηνία αποχώρησης.

Στο επίμονο ερώτημα του αντιπάλου του ο Μπόρις Τζόνσον απέφυγε να δεσμευθεί ότι αν δεν υλοποιήσει το Brexit έως τα τέλη Οκτωβρίου θα παραιτηθεί. «Νομίζω ότι είναι πολύ πολύ σημαντικό να μην φανταζόμαστε οποιεσδήποτε περιστάσεις στις οποίες θα αποτυγχάναμε να βγούμε από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου. Δε θέλω να εκθέσω στην ΕΕ την προοπτική να ενθαρρύνει την παραίτησή μου αρνούμενη να καταλήξει σε μια συμφωνία», απάντησε ο κ. Τζόνσον. 

Διαφορά υπήρξε και ως προς την προοπτική αναστολής λειτουργίας του κοινοβουλίου το φθινόπωρο ώστε να περάσει ανεμπόδιστα ένα Brexit χωρίς συμφωνία, εφόσον εκεί φτάσουν τα πράγματα.

Ο Μπόρις Τζόνσον επανέλαβε ότι δε θέλει να αποκλείσει κανένα ενδεχόμενο, ενώ ο Τζέρεμι Χαντ σχολίασε ότι θα ήταν «μάλλον περίεργο» να κλείσει το κοινοβούλιο όταν το Brexit υποτίθεται ότι αφορά την ανάκτηση του ελέγχου από τη χώρα.

Αρκετές ήταν οι στιγμές της έντονης αντιπαράθεσης επί προσωπικού. Ο κ. Χαντ κατηγόρησε τον κ. Τζόνσον ότι λέει στον κόσμο «αυτά που θέλει και όχι αυτά που χρειάζεται να ακούσει», δημιουργώντας επίπλαστη αισιοδοξία σε κάποια θέματα.

Παρατήρησε επίσης πολλές φορές ότι ο αντίπαλος του δεν απαντά ευθέως στις ερωτήσεις με αποτέλεσμα να μην γνωρίζουμε τι θα έπραττε ως Πρωθυπουργός σε πολλά θέματα. Σχολίασε επίσης ότι αυτό που ενδιαφέρει τον κ. Τζόνσον δεν είναι το Brexit αλλά το να γίνει Πρωθυπουργός.

Ο Μπόρις Τζόνσον από την πλευρά του είπε ότι θαυμάζει την ικανότητα του κ. Χαντ να αλλάζει γνώμη, όπως με τη στάση του στο Brexit.

Σε ό,τι αφορά τη φραστική επίθεση του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κατά του Βρετανού Πρέσβη στην Ουάσινγκτον, ο κ. Τζόνσον, σε αντίθεση με τον κ. Χαντ, απέφυγε να την καταδικάσει. Απέφυγε επίσης να διαβεβαιώσει ότι ο σερ Κιμ Ντάροκ θα διατηρήσει το πόστο του στην αμερικανική πρωτεύουσα, όπως έκανε ο κ. Χαντ.

Home