Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Η ΕΕ καταδικάζει τους Τ/κ για τις εμμονές των Ε/κ

Offsite Team
- 11.12.2020

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Η ΕΕ καταδικάζει τους Τ/κ για τις εμμονές των Ε/κ

Thumbnail
Τι λέει το τουρκικό ΥΠΕΞ για κείμενο συμπερασμάτων ΕΕ

Η ΕΕ καταδίκασε τους Τ/κ για τις εμμονές των Ε/κ για το Κυπριακό και τα Βαρώσια, αναφέρει το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του και λέει ότι απορρίπτει την «μεροληπτική και παράνομη στάση» που συμπεριλήφθηκε στο κείμενο συμπερασμάτων της ΕΕ. Το τουρκικό ΥΠΕΞ λέει ακόμη ότι οι «μαξιμαλιστικές αξιώσεις» προκαλούν ζημιά στις ευρωτουρκικές σχέσεις, ενώ αναφέρει ότι είναι ντροπή για την ΕΕ η απώθηση μεταναστών από την Ελλάδα.

Στην ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι “από τη Σύνοδο Κορυφής 1-2 Οκτωβρίου της ΕΕ μέχρι σήμερα, παρόλο που υπάρχουν αρκετές χώρες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης και της προεδρεύουσας, οι οποίες επιδεικνύουν προσπάθειες για επαφή και διάλογο, εξαιτίας των στενών πολιτικών υπολογισμών μιας ή δύο χωρών ακόμη δεν έγινε δυνατόν να δημιουργηθεί μια θετική ατζέντα στις σχέσεις Τουρκίας - ΕΕ και η ΕΕ  δεν μπόρεσε να ξεφύγει από την αναζήτηση κυρώσεων που δεν έχουν καμία χρησιμότητα”.

“Οι μαξιμαλιστικές αξιώσεις που έβαλαν κάποιες χώρες στην ατζέντα εναντίον της Τουρκίας και η άδικη στάση κάποιων κρατών μελών με την κατάχρηση των δικαιωμάτων του βέτο και της αλληλεγγύης μεταξύ των μελών έθεσαν την Τουρκία και την ΕΕ σε ένα φαύλο κύκλο. Αυτή η κατάσταση προκαλεί ζημιά στα κοινά συμφέροντα της Τουρκία και της ΕΕ, καθώς και στην ειρήνη, την ασφάλεια και σταθερότητα της περιοχής" αναφέρεται.

"Ιδιαίτερα στα θέματα της Κύπρου, της Ανατολικής Μεσογείου, του Αιγαίου και των περιφερειακών ζητημάτων γνωρίζουμε ότι η πλειοψηφία της ΕΕ δεν τα υιοθετεί αλλά απορρίπτουμε τη μεροληπτική και παράνομη στάση η οποία συμπεριλήφθηκε στο τελικό κείμενο συμπερασμάτων της Διάσκεψης Κορυφής της ΕΕ, υπό την πίεση του βέτο και της αλληλεγγύης. Η Τουρκία παρά τα προκλητικά βήματα της Ελλάδας πάντοτε εξέφρασε την προθυμία της να ξεκινήσει διερευνητικές συνομιλίες χωρίς όρους για την εγκαθίδρυση σταθερότητας στην περιοχή. Η Τουρκία και η τδβκ από το 2004 μέχρι σήμερα επέδειξαν καλή πρόθεση ώστε οι υδρογονάνθρακες στην Ανατολική Μεσόγειο να γίνουν ένα στοιχείο σταθερότητας και όχι αιτία έντασης και ήταν η πλευρά που ανέλαβε όλες τις εποικοδομητικές και θετικές πρωτοβουλίες”, συνεχίζει η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ. 

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι “η ΕΕ σε αυτή την απόφαση αγνόησε για άλλη μια φορά τη βούληση του τ/κ λαού που είναι συνιδιοκτήτες του νησιού της Κύπρου και τον καταδίκασε για τις εμμονές της ε/κ διοίκησης στο Κυπριακό και τα περίκλειστα Βαρώσια. Η ΕΕ πρέπει να εγκαταλείψει την συμπεριφορά παρεμπόδισης της επίλυσης του Κυπριακού για μια βιώσιμη, δίκαιη και μόνιμη λύση στο Κυπριακό στη βάση των πραγματικοτήτων στο νησί. Η πλέον υγιής λύση είναι να συναντηθούν οι Ε/κ με τους Τ/κ ώστε να συζητήσουν το ζήτημα των υδρογονανθράκων που προκαλεί ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο καθώς και τον διαμοιρασμό των εσόδων τους και να κάνουν βήματα για την επίλυσή του. Στην πραγματικότητα μια περιφερειακή διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο είναι μια ευκαιρία από αυτή την άποψη. Θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τα δίκια και τα δικαιώματα της χώρας μας και των Τ/κ”.  

Το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει ακόμη ότι η απώθηση μεταναστών από την Ελλάδα και η συμμετοχή της Frontex σε αυτό είναι ένα επαίσχυντο γεγονός για την ΕΕ. “Δεν είναι δυνατόν να αναφερθούμε σε υπεύθυνη διαχείριση μεταναστευτικών ροών χωρίς να δοθεί τέλος σε αυτές τις παραβιάσεις και τις πρακτικές μαζικών απελάσεων οι οποίες αποτελούν σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και καταδικάζονται έντονα από την κοινή γνώμη. Η ΕΕ πρέπει να δείξει στην Ελλάδα και όχι στη χώρα μας την ευαισθησία της για το θέμα της διαχείρισης της μετανάστευσης, ιδίως στη συστηματική απάνθρωπη μεταχείρισή της σε όσους αιτούνται άσυλο”, προστίθεται. 

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ακόμη ότι θα ήταν προς το κοινό συμφέρον όλων να ξεκινήσουν οι εργασίες για επικαιροποίηση της συμφωνίας της 18ης Μαρτίου 2016 για το μεταναστευτικό. Υποστηρίζει τέλος ότι “η ΕΕ πρέπει να αναλάβει τον ρόλο του έντιμου διαμεσολαβητή, πρέπει να ενεργεί με βάση τις αρχές, τη στρατηγική και τη λογική”.  

ΚΥΠΕ

Home