Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Η Γαλλία παίζει "επικίνδυνα παιχνίδια" στη Λιβύη

Offsite Team -
23.06.2020 - 19:45

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Η Γαλλία παίζει "επικίνδυνα παιχνίδια" στη Λιβύη

Thumbnail
"Δεν έχει καμιά αρμοδιότητα να αποφασίζει για θέματα της περιοχής"

Η Γαλλία είναι εκείνη που στην πραγματικότητα παίζει ‘επικίνδυνα παιχνίδια’ στη Λιβύη, υποστηρίζει το τουρκικό ΥΠΕΞ, αναφέροντας ότι το Παρίσι το οποίο δεν έχει ακτές στην ανατολική Μεσόγειο δεν έχει καμιά αρμοδιότητα να αποφασίζει για θέματα της περιοχής

Στην γραπτή του ανακοίνωση ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ Χαμί Ακσόι υποστηρίζει ότι “μόνο ως παραλογισμός μπορεί να εξηγηθεί ο ορισμός ‘επικίνδυνο παιχνίδι’ με τον οποίο χαρακτήρισε ο Γάλλος Πρόεδρος Μακρόν την στήριξη που παρέχει η χώρα μας στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ στην νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης”.

“Ο κ. Μακρόν εάν ενεργοποιήσει την κοινή του λογική θα θυμηθεί ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η Λιβύη προκλήθηκαν από τις επιθέσεις του πραξικοπηματία Χαφτάρ τον οποίο ο ίδιος υποστηρίζει καθώς και από την άρνηση και πάλι του πολέμαρχου Χαφτάρ να υπογράψει τις συμφωνίες εκεχειρίας στη Μόσχα και στο Βερολίνο. Λόγω της στήριξης που παρέχει εδώ και χρόνια στις παράνομες δομές η Γαλλία έχει μεγάλη ευθύνη για το χάος στο οποίο οδηγήθηκε η Λιβύη και από αυτή την άποψη είναι η Γαλλία που παίζει στην πραγματικότητα επικίνδυνο παιχνίδι στη Λιβύη”, αναφέρει το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Υποστηρίζει πως “αν και ο Πρόεδρος Μακρόν προσπαθεί να καλύψει αυτό το αβάσιμο γεγονός με κατηγορίες εναντίον της χώρας μας, ο λαός της Λιβύης δεν θα ξεχάσει ποτέ τις ζημιές που προκάλεσε σε αυτή τη χώρα λόγω της εγωιστικών συμφερόντων της και τους στόχους των συνεργατών της” και καλεί τη Γαλλία να ερευνήσει τα εγκλήματα πολέμου που έχουν διαπραχθεί στη Λιβύη εναντίον αθώων πολιτών. 

Το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει ακόμη ότι δεν παραβλέπει τη σιωπή της Γαλλίας απέναντι στις απειλές Αιγύπτου ότι θα παρέμβει στη Λιβύη.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ υποστηρίζει ότι “η Γαλλία η οποία δεν έχει ακτές στην ανατολική Μεσόγειο πρέπει τώρα να καταλάβει ότι δεν έχει αρμοδιότητα να αποφασίζει για θέματα της περιοχής συμπεριφερόμενη ως παράκτια χώρα”. Η στάση της Γαλλίας να αγνοεί τα νόμιμα δικαιώματα της Τουρκίας στην περιοχή και να στηρίζει χωρί όρους τις μαξιμαλιστικές φιλοδοξίες, αντί να διασφαλίσουν την ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή αυξάνουν την ένταση. Δυστυχώς είναι προφανές εδώ και πολύ καιρό ότι η Γαλλία δεν ήταν σε θέση να αξιολογήσει τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο με υγιή και αμερόληπτο τρόπο ή ακόμη χειρότερα δεν ήθελε να το κάνει”.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι καλεί τη Γαλλία και τον πρόεδρό της “να θέσουν τέρμα στα βήματα που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια και το μέλλον της Λιβύης, της Συρίας και της ανατολικής Μεσογείου και να λειτουργήσουν ως σοβαρό κράτος ενεργοποιώντας τα κανάλια διαλόγου”.

ΚΥΠΕ

Home