Τουσκ για Brexit: Τελευταία παράταση, αξιοποιήστε την

Τουσκ για Brexit: Τελευταία παράταση, αξιοποιήστε την

Για έγκαιρη και εξαιρετικά θετική απόφαση των 28 έκανε λόγο ο νυν Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντ. Τουσκ
Ανακοίνωσε την επίσημη έγκριση της αναβολής του Brexit

Κορυφώνεται το «θρίλερ» του Brexit με την Ευρωπαϊκή Ένωση να στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα προς τη Βρετανία,  μετά τις απανωτές ήττες που δέχθηκε ο Μπόρις Τζόνσον στη Βουλή των Κοινοτήτων. 

«Οι ΕΕ των 27 ενέκριναν επισήμως την παράταση. Μπορεί να είναι η τελευταία. Σας παρακαλούμε, χρησιμοποιείστε με τον καλύτερο τρόπο αυτόν τον χρόνο», έγραψε στο Twitter Ο απερχόμενος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Ο Μπόρις Τζόνσον έχει ενημερώσει την ΕΕ ότι αποδέχεται επίσημα μια αναβολή του Brexit, ζητώντας ωστόσο από τις Βρυξέλλες να καταστήσουν σαφές ότι δεν θα υπάρξει περαιτέρω παράταση για το διαζύγιο, πέραν της 31ης Ιανουαρίου.

Ο Τουσκ, ο οποίος αποχωρεί στα τέλη Νοεμβρίου από το αξίωμά του, ύστερα από πενταετή θητεία, ουδέποτε έκρυψε ότι επιθυμούσε να παραμείνει το Ηνωμένο Βασίλειο στην ΕΕ.

«Θέλω επίσης να σας πως αντίο, καθώς η αποστολή μου εδώ φτάνει στο τέλος της. Θα προσεύχομαι για εσάς», πρόσθεσε απευθυνόμενος στους «φίλους Βρετανούς».

Για τον Βρετανό πρωθυπουργό οι πρόωρες εκλογές είναι ρίσκο αλλά και μονόδρομος. Για το λόγο αυτό θα προτείνει εντός της ημέρας στο κοινοβούλιο εκλογές στις 12 Δεκεμβρίου. Σήμερα οι βουλευτές αναμένεται να συζητήσουν όλα τα στάδια του νέου νομοσχεδίου για πρόωρες εκλογές, λίγες ώρες μετά την χθεσινή αποτυχία του Τζόνσον για τρίτη φορά να λάβει τα δύο τρίτα των βουλευτών.

Το Εργατικό Κόμμα υποστηρίζει τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, εφόσον απομακρυνθεί ο κίνδυνος του no deal.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα «Guardian» η κυβέρνηση και αντιπολίτευση της Βρετανίας είναι διχασμένες σε ό,τι αφορά την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών.

Οι υπουργοί του Τζόνσον επιθυμούν εκλογές την Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου, ενώ πολλοί αντάρτες του κόμματος των Συντηρητικών, όπως και Φιλελεύθεροι Δημοκράτες (Lib Dems) αλλά και το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας (SNP), θέλουν τη Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου.

protothema.gr

Home