Τραμπ: Δε θα μείνουμε 400 χρόνια να προστατεύουμε τους Κούρδους

Τραμπ: Δε θα μείνουμε 400 χρόνια να προστατεύουμε τους Κούρδους

Κάποιοι υποστηρίζουν ότι ο Τραμπ «πρόδωσε» τους Κούρδους

Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει βρεθεί αντιμέτωπος με αντιδράσεις για την απόφασή του να αποσύρει τα στρατεύματα από τη βόρεια Συρία, με κάποιους πολιτικούς να υποστηρίζουν ότι ο Τραμπ «πρόδωσε» τους Κούρδους συμμάχους που είχαν συνδράμει στην καταπολέμηση του ISIS.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υπερασπίστηκε ακόμα μία φορά την απόφασή του να απομακρύνει περίπου 1.000 στρατιώτες από τη βόρεια Συρία, υποστηρίζοντας ότι οι ΗΠΑ ποτέ δεν υποσχέθηκαν στις κουρδικές δυνάμεις ότι θα μείνουν στη χώρα «400 χρόνια» για να τους προστατεύσει.

Πρόσθεσε ότι δεν επιθυμεί οι αμερικανικές δυνάμεις να παραμείνουν στη Συρία και γι' αυτό αποχωρούν «έξυπνα» από τη χώρα. Σύμφωνα με τον Τραμπ οι στρατιώτες βρίσκονταν στο βόρειο σημείο της Συρίας και θα αναπτύσσονταν σε «διαφορετικές περιοχές» και σταδιακά θα επιστρέψουν στις ΗΠΑ. Ξεκαθάρισε ότι θα παραμείνει στη Συρία μικρός αριθμός στρατιωτών.

Προηγουμένως, ο υπουργός Άμυνας Μαρκ Έσπερ είχε δηλώσει ότι παρά την αποχώρηση κάποιες αμερικανικές δυνάμεις θα μείνουν πίσω στη Συρία για να διασφαλίσουν ότι οι πετρελαιοπηγές δεν θα καταλήξουν στα χέρια του ISIS.

Ο ίδιος ανέφερε ότι η κατάπαυση πυρός μεταξύ τουρκικών και κουρδικών δυνάμεων που διαπραγματεύτηκε ακόμα «κρατάει», παρά κάποιες αψιμαχίες. Σημείωσε, ωστόσο, ότι αν η Τουρκία «δεν συμπεριφερθεί καλά» η Ουάσιγκτον θα επιβάλει νέους δασμούς στα προϊόντα της και περισσότερες κυρώσεις.

Για αρκετές ημέρες τοπικά Μέσα στη Συρία μετέδωσαν πολλαπλές παραβιάσεις της εκεχειρίας στην τουρκική πλευρά, επικαλούμενα Κούρδους μαχητές. Κούρδοι ηγέτες κάλεσαν τις ΗΠΑ να επιβάλουν την κατάπαυση πυρός που έγινε με τη μεσολάβηση της Ουάσιγκτον.

Sputniknews.gr

 

Home