Τσαβούσογλου: Θέλουμε μετά τις 120 ώρες να μην μείνει ούτε ένας

Τσαβούσογλου: Θέλουμε μετά τις 120 ώρες να μην μείνει ούτε ένας

«Εμείς αυτό που θέλουμε να δούμε είναι μετά από 120 ώρες να μην έχει μείνει ούτε ένας τρομοκράτης του YPG/PKK εδώ”, δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου λέγοντας ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος αγαπάει την Τουρκία και έχει πρότυπο τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.

Μιλώντας στο τουρκικό κανάλι Κανάλ7  είπε “ας μην προσπαθήσουν να μείνουν εδώ μέλη του YPG/PKK με άλλα ονόματα. Παρακολουθούμε τα πάντα στη συγκεκριμένη περιοχή. Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί. Με την επιχείρηση αυτή στόχος μας είναι να εξαλείψουμε τις ανησυχίες μας για την ασφάλεια μίας περιοχής μήκους 444 χιλιομέτρων έως τα σύνορα του Ιράκ», είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ ανέφερε ότι στην συνομιλία που είχε ο Τούρκος Πρόεδρος με τον Αμερικανό ομόλογό του τον διαβεβαίωσε πως «αν προκύψει οποιοδήποτε ζήτημα με τζιχαντιστές σε αυτή την περιοχή, η ευθύνη θα ανήκει σε εμάς».  “Ο πρόεδρός μας του είπε ‘θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται’ και ο Τραμπ του απάντησε ‘εντάξει, μόνο μη στοχεύσετε τους στρατιώτες μας»

Κατά τον κ. Τσαβούσογλου, “ο Τραμπ αγαπάει την Τουρκία και τον πρόεδρό μας. Αναγνωρίζει πως ο πρόεδρός μας είναι ένας δύσκολος ηγέτης. Του βρίσκει δίκιο. Ο Τραμπ νομίζω έχει ως πρότυπο τον πρόεδρό μας. Ο Τραμπ αναρωτιέται πώς ο πρόεδρός μας έχει πίσω του την υποστήριξη τόσου κόσμου». 

Για την επιστολή Τραμπ, ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι “ο πρόεδρός μας έδωσε την απάντηση δημοσίως. Θα απαντήσουμε στο ίδιο επίπεδο ως σοβαρό κράτος σε μια τέτοια επιστολή; Θα πέσουμε σε αυτό το επίπεδο; Όχι δεν θα πέσουμε. Αυτό εξευτελίζει την Αμερική. Αυτό που αρμόζει σε ένα τέτοιο γράμμα είναι στα σκουπίδια. Ο πρόεδρός μας δεν κατεβαίνει στο επίπεδο του σκουπιδιού», ανέφερε ο Τούρκος ΥΠΕΞ. 

Για τις κατηγορίες που δέχεται η Τουρκία για δημογραφική αλλοίωση της περιοχής, ο κ. Τσαβούσογλου είπε ότι  «ο αρχιτέκτονας της δημογραφικής αλλαγής ποιος είναι; Το YPG/PKK. Στο μέρος που μπήκαμε εμείς το 90% του πληθυσμού είναι Άραβες. Γιατί να αλλάξουμε τη δημογραφία; Ο καθένας θα επιστρέψει στο σπίτι του, αν το θέλει. Κανέναν δεν θα εξαναγκάσουμε».

Για το προσφυγικό, ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι το σχέδιο είναι να εγκατασταθούν στη βόρεια Συρία και στο κομμάτι που θα ελέγχει η Τουρκία σε πρώτη φάση 1 εκατ. πρόσφυγες και σε δεύτερο στάδιο 2 εκατ. άνθρωποι, ενώ είπε ότι θα χρειαστεί βέβαια βοήθεια και από τρίτους για την επανεγκατάσταση των προσφύγων. 

«Η Σαουδική Αραβία πριν από χρόνια είχε πει ότι θα δώσει τη στήριξή της. Η Γερμανία και η Γαλλία επίσης. Και τώρα λένε ότι όταν τελειώσει η επιχείρηση, θα στηρίξουν όσους θέλουν να γυρίσουν. Ο πρόεδρός μας άλλωστε το λέει ότι ‘αν ανοίξουμε τις πόρτες, θα δείτε’. Δεν είναι απειλή αυτό. Αυτό το λένε όσοι δεν κάνουν αυτό που τους αναλογεί. Όταν τα πράγματα ηρεμήσουν, θα βρουν το δρόμο τους και πάλι».

ΚΥΠΕ 

Home