Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Unicef: Ο κορωνοϊός μπορεί να προκαλέσει το θάνατο σε εκ. παιδιά

Offsite Team
- 13.05.2020

Unicef: Ο κορωνοϊός μπορεί να προκαλέσει το θάνατο σε εκ. παιδιά

Thumbnail
Η επιδημία ενδέχεται να προκαλέσει το θάνατο έως και 6.000 παιδιών ημερησίως

Η μάχη κατά του κορωνοϊού ενδέχεται να έχει έμμεσες καταστροφικές επιπτώσεις για τις φτωχές χώρες, όπως ο θάνατος 6.000 παιδιών κάθε ημέρα για τους επόμενους έξι μήνες, προειδοποίησε σήμερα η Unicef ζητώντας να αναληφθεί αμέσως δράση.

>>> Τώρα η Offsite και σε app. Κατεβάστε ΕΔΩ για Android και ΕΔΩ για iOS <<<  

Σύμφωνα με το χειρότερο από τα τρία σενάρια που παρουσιάζονται σε έρευνα του αμερικανικού πανεπιστημίου Johns Hopkins, έως και 1,2 εκατομμύριο παιδιά κάτω των 5 ετών που ζουν σε 118 χώρες ενδέχεται να πεθάνουν σε διάστημα έξι μηνών, θύματα των προβλημάτων που προκαλεί η μάχη κατά της επιδημίας covid-19 στην παροχή βασικών υγειονομικών υπηρεσιών, εξηγεί η Unicef σε ανακοίνωσή της. 

Οι θάνατοι αυτοί θα προστεθούν στα 2,5 εκατομμύρια παιδιά την ίδιας ηλικιακής ομάδας που ήδη πεθαίνουν κάθε έξι μήνες στις χώρες αυτές. 

Το ίδιο χρονικό διάστημα έως και 56.700 γυναίκες ενδέχεται να πεθάνουν πριν και μετά τον τοκετό καθώς δεν λαμβάνουν επαρκή φροντίδα, επιπλέον των 144.000 που πεθαίνουν τώρα. 

Οι αριθμοί αυτοί εξαλείφουν "δεκαετίες προόδων στη μείωση των θανάτων που μπορούν να προληφθούν στις γυναίκες και τα παιδιά", καταγγέλλει η διευθύντρια της Unicef Ενριέτα Φόρε. 

"Δεν πρέπει να επιτρέψουμε οι μητέρες και τα παιδιά να είναι παράπλευρες απώλειες της μάχης κατά του ιού",  τόνισε η ίδια.

Στις χώρες το σύστημα υγείας των οποίων βρίσκεται στα πρόθυρα κατάρρευσης, η covid-19 διαταράσσει την προμήθεια σε φάρμακα και την πρόσβαση σε τρόφιμα, ενώ ασκεί πίεση στους ανθρώπινους και οικονομικούς πόρους, εξηγεί η έκθεση του Johns Hopkins η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό The Lancet Global Health. 

Τα μέτρα αντιμετώπισης της επιδημίας του κορωνοϊού - η καραντίνα, η απαγόρευση της κυκλοφορίας και μετακινήσεων-- και η ανησυχία που προκαλεί στους ανθρώπους μειώνει τον αριθμό των επισκέψεων σε ιατρικά κέντρα και εμποδίζει τη διενέργεια βασικών ιατρικών πράξεων.

Η έρευνα αναφέρεται κυρίως στον οικογενειακό προγραμματισμό,  την περιγεννητική φροντίδα, τον τοκετό, τον εμβολιασμό καθώς και στις υπηρεσίες πρόληψης και φροντίδας.

Η Unicef υπογραμμίζει ότι ως τα μέσα Απριλίου περισσότερα από 117 εκατομμύρια παιδιά σε 37 χώρες ενδέχεται να μην είχαν πρόσβαση σε εμβόλια κατά της ιλαράς, την ώρα που οι εκστρατείας εμβολιασμού έχουν διακοπεί εξαιτίας της επιδημίας.

Η Νότια Ασία θα πληγεί περισσότερο, μπροστά και από την υποσαχάρια Αφρική και τη Λατινική Αμερική, με ιδιαίτερα αυξημένους απολογισμούς στο Μπανγκλαντές, την Ινδία, τη Βραζιλία, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και την Αιθιοπία. 

"Πρέπει να δράσουμε αμέσως για να σταματήσουμε την εξάπλωση της ασθένειας, να βοηθήσουμε τους ασθενείς και να προστατεύσουμε το έκτακτο προσωπικό", υπογράμμισε η Unicef η οποία κάλεσε όλες τις ενδιαφερόμενες χώρες να "εξακολουθήσουν να εργάζονται για να περιορίσουν τις έμμεσες επιπτώσεις στα παιδιά" μόλις η επιδημία τεθεί υπό έλεγχο. 

Νίγηρας

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση του Νίγηρα ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι προχωρά από σήμερα στην άρση της απαγόρευσης κυκλοφορίας στην πρωτεύουσα Νιαμέι και επιτρέπει την επαναλειτουργία των χώρων λατρείας, που έκλεισαν στα τέλη Μαρτίου, στο πλαίσιο των μέτρων για την αποτροπή της διασποράς του νέου κορωνοϊού.  

"Η κυβέρνηση, κατόπιν πρότασης των θρησκευτικών ηγετών και διαβούλευσης με την επιτροπή ειδικών για την COVID-19, υπό το φως της ευνοϊκής τάσης ως προς την εξέλιξη της επιδημίας (...) αποφασίζει να ανοίξουν ξανά οι χώροι λατρείας" από σήμερα Τετάρτη, σύμφωνα με την κυβερνητική ανακοίνωση που ανέγνωσε εκφωνητής της κρατικής ραδιοφωνίας.  

Η άρση των μέτρων ήταν αναμενόμενη, καθώς η κυβέρνηση είχε ήδη χαλαρώσει τα μέτρα ενόψει Ραμαζανιού.  

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε επίσης την "άρση της απαγόρευσης κυκλοφορίας στη Νιαμέι από τη 13η Μαΐου".  

Οι αρχές πάντως ζήτησαν από "τους θρησκευτικούς ηγέτες να παροτρύνουν τους πιστούς" να τηρούν "τα ελάχιστα μέτρα προστασίας", δηλαδή να πλένουν τα χέρια με σαπούνι ή να χρησιμοποιούν αντισηπτικό, να φροντίσουν να γίνεται απολύμανση των χώρων λατρείας έπειτα από κάθε προσευχή ή λειτουργία, να εξασφαλίσουν ότι θα γίνεται χρήση προστατευτικών μασκών και ότι θα τηρείται απόσταση τουλάχιστον ενός μέτρου μεταξύ των πιστών.  

"Σε περίπτωση επιδείνωσης της κατάστασης συνδεόμενης με την επαναλειτουργία των χώρων λατρείας, η κυβέρνηση επιφυλάσσεται του δικαιώματος να επανεξετάσει την απόφαση αυτή", προειδοποίησε στην ανακοίνωσή της.

Κολομβία

Οι μισοί έγκλειστοι στη φυλακή στην πόλη Λετίσια, όχι μακριά από τα τριεθνή σύνορα της Κολομβίας με τη Βραζιλία και το Περού, στην περιοχή του Αμαζονίου, διαγνώστηκε ότι έχουν μολυνθεί από τον κορωνοϊό, εξέλιξη που υπογραμμίζει τον κίνδυνο που διατρέχουν οι κρατούμενοι στη χώρα εν μέσω της πανδημίας.  

Οι εξετάσεις των 89 από τους 180 τροφίμους και ενός μέλους του σωφρονιστικού προσωπικού στη φυλακή, στην πρωτεύουσα της επαρχίας Αμασόνας της Κολομβίας, είχαν θετικό αποτέλεσμα, ανακοίνωσε χθες η INPEC, η υπηρεσία φυλακών της χώρας των Άνδεων.  

Τα 90 κρούσματα στη φυλακή αυτή συγκαταλέγονται στα συνολικά 743 στην επαρχία Αμασόνας, μια από τις πιο αραιοκατοικημένες της χώρας, όπου τουλάχιστον 25 άνθρωποι έχουν υποκύψει στην COVID-19, την ασθένεια που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός, κατά το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας της Κολομβίας.  

Η Αμασόνας έχει συνολικό πληθυσμό περίπου 66.000 κατοίκων. Στην Μπογοτά, την πρωτεύουσα της Κολομβίας, όπου ζουν πάνω από 8 εκατομμύρια άνθρωποι, ο αριθμός των κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 δεν ξεπερνά τα 4.563.  

Ο πρόεδρος της χώρας Ιβάν Ντούκε ανήγγειλε ότι θα ληφθούν ειδικά μέτρα περιορισμού στη φυλακή στη Λετίσια, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.  

Παράλληλα, ο αρχηγός του κράτους ανακοίνωσε πως θα αναπτυχθούν περισσότεροι στρατιώτες στα - ήδη κλειστά - σύνορα, ώστε να αποτραπεί κάθε ενδεχόμενο να υπάρξουν "εισαγόμενα" κρούσματα στην Αμασόνας. Δεσμεύθηκε ότι θα διανεμηθούν επιπλέον εφόδια, ιδίως ιατρικός και προστατευτικός εξοπλισμός, στην επαρχία.  

Στη Μανάους, την πολιτειακή πρωτεύουσα των 2 εκατομμυρίων κατοίκων, το πλήγμα της πανδημίας του κορωνοϊού χαρακτηρίζεται πολύ βαρύ. Οι αρχές προχωρούν σε ομαδικές ταφές, καθώς οι θάνατοι δεν σταματούν να αυξάνονται.  

Το ξέσπασμα στο σωφρονιστικό κατάστημα στη Λετίσια είναι το δεύτερο που καταγράφεται σε φυλακή της Κολομβίας. Στην πόλη Βιγιαβισένσιο, στην κεντρική επαρχία Μέτα, έχουν επιβεβαιωθεί τουλάχιστον 838 κρούσματα μόλυνσης μεταξύ εγκλείστων και σωφρονιστικών υπαλλήλων.  

Το ποσοστό των κρουσμάτων στις δύο φυλακές είναι θεαματικά υψηλότερο από αυτό που καταγράφεται στις περισσότερες πόλεις μεσαίου μεγέθους στη χώρα.  

Η Πολεμική Αεροπορία της Κολομβίας ανακοίνωσε πως στέλνει υλικά απολύμανσης καθώς και 18 στελέχη του ιατρικού και στρατιωτικού προσωπικού στη φυλακή.  

Στις 132 φυλακές της Κολομβίας βρίσκονται έγκλειστοι πάνω από 121.000 άνθρωποι.  

Στη χώρα των 50 εκατομμυρίων κατοίκων επισήμως καταγράφονται πάνω από 490 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 12.270 και πλέον κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.  

Η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα εξέφρασε αυτή την εβδομάδα έντονη ανησυχία για τον κίνδυνο ραγδαίας εξάπλωσης της πανδημίας του κορωνοϊού στις φυλακές χωρών της Λατινικής Αμερικής και των ΗΠΑ, όπου επικρατούν ανθυγιεινές συνθήκες και οι κρατούμενοι είναι υπεράριθμοι.

ΚΥΠΕ

Home