Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Yπ. Ενέργειας: Zητούν από την ΕΕ προτάσεις για μείωση των τιμών

Offsite Team -
09.09.2022

Yπ. Ενέργειας: Zητούν από την ΕΕ προτάσεις για μείωση των τιμών

Κομισιόν: Κοινή κατεύθυνση προτάσεων για τις τιμές ηλεκτρισμού
Κοινή κατεύθυνση στην Κομισιόν για προτάσεις για τις τιμές ηλεκτρισμού από Υπουργούς Ενέργειας

Οι Υπουργοί Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν να ζητήσουν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παρουσιάσει συγκεκριμένες προτάσεις για επείγοντα μέτρα που να μπορούν να ληφθούν πριν το τέλος του μήνα για μείωση των τιμών ηλεκτρισμού σε συνέχεια των προτάσεων που έχουν ήδη παρουσιαστεί.

Τα μέτρα περιλαμβάνουν και την ιδέα για πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου μέσω αγωγών από τη Ρωσία, ωστόσο αρκετά κράτη μέλη έχουν ζητήσει να εξεταστεί η δυνατότητα πλαφόν γενικά στο φυσικό αέριο και από άλλες πηγές.

>>>Σύνοδος ΕΕ για Ενέργεια: Χωρίς συμφωνία για πλαφόν στο ρωσικό ΦΑ<<<

Στον ορίζοντα παραμένει και η ιδέα της μεταρρύθμισης της δομής της αγοράς ηλεκτρισμού ώστε να μην εξαρτάται από τις τιμές ενέργειας, πρόταση που αναμένεται να αναπτυχθεί από την Κομισιόν στις αρχές του ερχόμενου έτους.

«Δεν ήταν μια εύκολη συζήτηση, ούτε θα είναι η τελευταία» είπε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου της Τσεχίας Γιόζεφ Σικέλα σε κοινή συνέντευξη Τύπου με την Επίτροπο Ενέργειας Κάντρι Σίμσον μετά την συνάντηση. Ωστόσο, πρόσθεσε, «τώρα ξέρουμε ακριβώς ποιο δρόμο πρέπει να πάρουμε».

Όσον αφορά το πλαφόν στην τιμή του Ρωσικού φυσικού αερίου, η κ. Σίμσον εξήγησε πως πρέπει η τιμή να μειωθεί και στην πηγή, και πως κάτι τέτοιο θα απέτρεπε την Ρωσία να συνεχίσει να κάνει κέρδη ενώ μειώνει την παροχή. Ήδη σε σχέση με πέρσι, είπε, οι εισαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία έπεσαν από το 40% όλων των εισαγωγών της ΕΕ στο 9%.

Το ζήτημα του πλαφόν στο Ρωσικό φυσικό αέριο παραμένει το δυσκολότερο θέμα συζήτησης, καθώς αρκετές χώρες έχουν ζητήσει να εξεταστεί η διεύρυνση του μέτρου. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση η κ. Σίμσον σημείωσε πως είναι λογικό να τίθεται στο στόχαστρο η Ρωσία καθώς σκοπός της πρότασης είναι να αντιμετωπιστεί η χειραγώγηση των τιμών.

Ένα γενικό πλαφόν και στο υγροποιημένο φυσικό αέριο που φτάνει στην Ευρώπη με πλοία (LNG) θα είχε δυσκολίες, εξήγησε, καθώς αφορά μια παγκόσμια αγορά στην οποία η ΕΕ δεν έχει το απαραίτητο μέγεθος. Αυτή τη στιγμή, είπε, προέχει η αντικατάσταση του ρωσικού φυσικού αερίου με εναλλακτικές.

Από την πλευρά του ο κ. Σικέλα σημείωσε πως οι Υπουργοί περιμένουν να ακούσουν περισσότερες λεπτομέρειες για την πρόταση για πλαφόν στην τιμή του ρωσικού αερίου, αναφέροντας πως τα κράτη μέλη αντιλαμβάνονται πως χρειάζεται ως έκτακτο μέτρο κάποιο όριο στην τιμή, όμως ζητούν χρόνο να καθοριστεί ποιο ακριβώς θα είναι αυτό το όριο.

Αναφερόμενος στο γενικό αποτέλεσμα της συζήτησης, ο κ. Σικέλα εξήγησε πως τα κράτη μέλη αναμένουν τώρα από την Κομισιόν να επανέλθει με συγκεκριμένες νομοθετικές προτάσεις εντός των επόμενων ημερών σε τέσσερις τομείς:

- το πλαφόν στα υπερκέρδη εταιριών παραγωγής ενέργειας που παράγουν με χαμηλό κόστος και την έκτακτη συνεισφορά των εταιριών ορυκτών καυσίμων,

- συγκεκριμένες προτάσεις από την Κομισιόν για έκτακτες και προσωρινές παρεμβάσεις που να περιλαμβάνουν πλαφόν στη τιμή φυσικού αερίου,

- μέτρα για συντονισμένη μείωση της ζήτησης ηλεκτρισμού σε όλη την ΕΕ και

- μέτρα για αντιμετώπιση της πρόκλησης της μειωμένης ρευστότητας για επιχειρήσεις στον τομέα της ενέργειας.

Ο κ. Σικέλα επεσήμανε πως το Συμβούλιο είναι έτοιμο να επεξεργαστεί τις προτάσεις με την ίδια ταχύτητα που έδειξε στην επεξεργασία των μέτρων του Ιουλίου, καθώς και να επανέλθει με νέα έκτακτη σύνοδο πριν το τέλος του μήνα.

Όπως είπε ο Τσέχος Υπουργός, ο στόχος είναι να διασφαλιστεί η παροχή ενέργειας τον χειμώνα παρά τις στοχευμένες μειώσεις στην παροχή από τη Ρωσία, όπως το κλείσιμο του Nord Stream 1.

Στις δικές της δηλώσεις η κ. Σίμσον αναφέρθηκε στα μέτρα που συμφωνήθηκαν τον Ιούλιο για αποθήκευση φυσικού αερίου και μείωση της κατανάλωσης, και πρόσθεσε πως δεδομένων των ενεργειών της Ρωσίας και της χειραγώγησης της αγοράς ενέργειας, οι αποφάσεις αυτές της ΕΕ ήταν οι σωστές καθώς μέχρι τώρα η πληρότητα των χώρων αποθήκευσης βρίσκεται στο 83%.

Η Επίτροπος Σίμσον τόνισε πως ο Πρόεδρος Πούτιν πρέπει να δει πως η εργαλειοποίηση του φυσικού αερίου εκ μέρους του θα αποτύχει, και είπε πως αυτό ήταν το πνεύμα της συζήτησης.

Εξηγώντας περαιτέρω την κατεύθυνση των μέτρων τα οποία είχε ανακοινώσει αρχικά η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και στα οποία τώρα η Κομισιόν θα κληθεί να δώσει νομοτεχνικό περιεχόμενο, η κ. Σίμσον σημείωσε πως στόχος είναι:

- να μειωθεί η κατανάλωση κατά έξυπνο τρόπο, με επικέντρωση στις ώρες αιχμής, μέσω ενός υποχρεωτικού στόχου τον οποίο τα κράτη μέλη θα πρέπει να εφαρμόσουν βάσει της κατάστασης σε κάθε χώρα,

- να αναπτυχθούν εργαλεία που να διασφαλίζουν το δίκαιο διαμοιρασμό των επιπρόσθετων κερδών στον τομέα της ενέργειας που παράγεται με χαμηλό κόστος (ανανεώσιμες, πυρηνικά), προς όφελος ευάλωτων νοικοκυριών και επιχειρήσεων, κατά τρόπο που να μην αποθαρρύνει την ανάπτυξη των ανανεώσιμων,

- συνεισφορά αλληλεγγύης και από τις εταιρίες ορυκτών καυσίμων που μπορεί να ανακατευθυνθεί σε επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και

- μέτρα για σταθεροποίηση της αγοράς ενέργειας και διευκόλυνσης της κρατικής στήριξης των εταιριών με προβλήματα ρευστότητας, μέσω μεταξύ άλλων και προσαρμογών στο προσωρινό πλαίσιο για τις κρατικές ενισχύσεις.

Ειδικότερα για το θέμα της αναγκαστικής μείωσης της κατανάλωσης ηλεκτρισμού, ο Τσέχος υπουργός διευκρίνισε πως εξ όσων αντιλαμβάνεται, ένα τέτοιο μέτρο θα ήταν αρχικά εθελοντικό, με την δεσμευτική μείωση να εφαρμόζεται όταν είναι αναγκαίο, κατά τρόπο ανάλογο με το μέτρο που εφαρμόζεται για μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου.

Η κ. Σίμσον σημείωσε ακόμα πως η Κομισιόν είναι έτοιμη να δημιουργήσει συμπληρωματικό δείκτη τιμών για το φυσικό αέριο, πέρα από το TTF το οποίο βασίζεται σε μια μικρότερη αγορά βασισμένη στους αγωγούς που δεν αντανακλά την πραγματικότητα.

Η Επίτροπος τόνισε πως δεν υπάρχει μόνο μια λύση για το πρόβλημα, και αναφέρθηκε σε άλλα βήματα που γίνονται όπως την εντατικοποίηση των εργασιών για τη ενεργειακή πλατφόρμα της ΕΕ και επικείμενη επίσκεψή της στην Αλγερία, καθώς και διαφοροποίηση των πηγών και επενδύσεις στις ανανεώσιμες.

ΚΥΠΕ

Home