Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

ΥΠΕΞ Κίνας: Κατάληξη σε αμοιβαία εμπορική συμφωνία με ΗΠΑ

Offsite Team -
14.05.2019

ΥΠΕΞ Κίνας: Κατάληξη σε αμοιβαία εμπορική συμφωνία με ΗΠΑ

Thumbnail
Τι δήλωσε ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Γουάνγκ Γι

Κίνα και  ΗΠΑ πρέπει να διεξάγουν τις εμπορικές συζητήσεις τους σε ισότιμη βάση, αντί να κατηγορούν και να πιέζουν την άλλη πλευρά κατά τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων, δήλωσε ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Γουάνγκ Γι χθες, Δευτέρα, από το Σότσι, στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε μετά τη συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ.

Όταν ρωτήθηκε σχετικά με τις προοπτικές των σινο-αμερικανικών εμπορικών συζητήσεων, ο Γουάνγκ είπε ότι το Πεκίνο και η Ουάσιγκτον έχουν κάνει σημαντική και ουσιαστική πρόοδο με τις κοινές προσπάθειές τους, αλλά παραμένουν ακόμη κάποιες δυσκολίες που πρέπει να τύχουν προσεκτικών χειρισμών για να αντιμετωπιστούν.

Υπό τις συνθήκες αυτές, είπε, οι μονομερείς κατηγορίες δεν έχουν νόημα και η μετάθεση της ευθύνης είναι απαράδεκτη, προειδοποιώντας ότι η άσκηση της μέγιστης πίεσης θα προκαλέσει μόνο αντίμετρα. Η κίνηση της Κίνας (σ.σ.: να απαντήσει στην αύξηση των δασμών που επέβαλαν οι ΗΠΑ) αποσκοπούσε μόνο να προστατεύσει τα θεμιτά δικαιώματα και συμφέροντά της, αλλά και να διασφαλίσει τους βασικούς κανόνες του μηχανισμού πολυμερούς εμπορίου, πρόσθεσε.

Ο Γουάνγκ υπογράμμισε ότι η διαπραγμάτευση δεν είναι μονόδρομος, αλλά πρέπει να διεξάγεται ισότιμα, σημειώνοντας ότι είναι αδύνατο να περιμένει κανείς η μία πλευρά να δέχεται πρόθυμα την απαίτηση της άλλης. Η Κίνα θα διασφαλίζει πάντα την κυριαρχία της, τα συμφέροντα του κινεζικού λαού και την εθνική αξιοπρέπεια όταν διαπραγματεύεται με οποιαδήποτε χώρα, είπε. Οι προοπτικές για τις εμπορικές σχέσεις μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ - των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου - δεν έχουν σημασία μόνο για την ανάπτυξη των ίδιων, αλλά επίσης επηρεάζουν τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας.

Γι` αυτό, όσο η διαπραγμάτευση είναι ευθυγραμμισμένη με την πολιτική μεταρρυθμίσεων της Κίνας, του ανοίγματος της οικονομίας της και της επιδίωξης ανάπτυξης υψηλής ποιότητας, καθώς και με τα κοινά και μακροπρόθεσμα συμφέροντα των δύο λαών, οι διαπραγματευτές και των δύο πλευρών θα έχουν την ικανότητα και τη σοφία να αντιμετωπίσουν τα λογικά αιτήματά τους και να καταλήξουν σε μία αμοιβαία επωφελή συμφωνία, τόνισε ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών.

Home