Υποχρεωτικός κωδικός UFI σε προϊόντα με επιβλαβείς χημικές ουσίες

Υποχρεωτικός κωδικός UFI σε προϊόντα με επιβλαβείς χημικές ουσίες

Ο κωδικός UFI πρέπει πάντα να βρίσκεται σε απολύτως εμφανές σημείο της ετικέτας του προϊόντος.

Από την 1η Ιανουαρίου 2021 όλα τα χημικά προϊόντα που περιέχουν επιβλαβείς για την υγεία χημικές ουσίες και πωλούνται στους καταναλωτές εντός της ΕΕ πρέπει να διαθέτουν κωδικό UFI (Unique Formula Identifier- Μοναδικός Κωδικός Ταυτοποίησης) , αναφέρεται σε ανακοίνωση που μεταδίδει το ΓΤΠ στην οποία διευκρινίζεται ότι ορισμένα από τα προϊόντα που διατίθενται στην αγορά σε τοπικό κατάστημα είναι πιθανό να μην διαθέτουν ακόμα κωδικό UFI, καθώς για τα προϊόντα που κυκλοφόρησαν στην αγορά της ΕΕ πριν από το 2021 οι εταιρείες έχουν προθεσμία για να προσθέσουν τον κωδικό αυτό έως τις αρχές του 2025.

>>> Κατεβάστε τώρα το application της offsite - ΕΔΩ για Android & ΕΔΩ για iOS

Διευκρινίζοντας ότι με βάση τα στατιστικά στοιχεία που έχουν συλλεγεί από τα Ευρωπαϊκά Κέντρα Δηλητηριάσεων, στο 40% περίπου των κλήσεων που λαμβάνονται, το Κέντρο δυσκολεύεται να εντοπίσει γρήγορα και με ακρίβεια το προϊόν που σχετίζεται με το ατύχημα, προστίθεται ότι ως λύση προέκυψε η ιδέα του κωδικού UFI  αναφέρει ότι ο υπεύθυνος του Κέντρου Δηλητηριάσεων μπορεί, εφόσον γνωρίζει τον κωδικό, να εντοπίσει στη βάση δεδομένων, στην οποία έχει πρόσβαση, όλες τις σχετικές πληροφορίες και να παρέχει άμεσα και αποτελεσματικά την κατάλληλη συμβουλή/ θεραπεία/αντιμετώπιση.

 

Ο κωδικός UFI πρέπει πάντα να βρίσκεται σε απολύτως εμφανές σημείο της ετικέτας του προϊόντος, δίπλα στην εμπορική του ονομασία ή στις πληροφορίες κινδύνου, όπως π.χ. στο προειδοποιητικό σύμβολο κινδύνου και στις συμβουλές για την ασφαλή χρήση του προϊόντος ή μπορεί επίσης να έχει τη μορφή αυτοκόλλητου αλλά σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να τοποθετείται στο κάτω μέρος της συσκευασίας.

>>> H offsite τώρα και στο Google News - Ακολουθείστε μας

Προϊόντα που μπορεί να φέρουν κωδικό UFI είναι τα προϊόντα καθαρισμού και συντήρησης που χρησιμοποιούνται τόσο σε εσωτερικούς χώρους, όπως κουζίνα ή μπάνιο, όσο και σε εξωτερικούς χώρους ή να είναι προϊόντα καθαρισμού αυτοκινήτων, υποδημάτων κ.λπ.  

Απορρυπαντικά ρούχων και πιάτων, μαλακτικά υφασμάτων, αρωματικά χώρου, αποσμητικά χώρου, αρωματικά κεριά, προϊόντα ζωγραφικής και χειροτεχνίας όπως μπογιές, διορθωτικά υγρά, κόλλες, υγρά ηλεκτρονικών τσιγάρων, χημικά προϊόντα κήπων, καύσιμες ύλες, όπως π.χ. υγρά για αναπτήρες και καύσιμες ύλες για λυχνίες, μελάνια και τόνερ για εκτυπωτές, συγκολλητικές ουσίες.  

Σε ετικέτες καλλυντικών, όπως βαφές για μαλλιά, σαμπουάν ή λακ, ή σε φαρμακευτικά προϊόντα, δεν υπάρχει κωδικός UFI καθώς τα προϊόντα αυτά ελέγχονται από διαφορετική νομοθεσία.  

Περισσότερες πληροφορίες στις πιο κάτω ιστοσελίδες:

https://youtu.be/J1Pt58nukbA

https://poisoncentres.echa.europa.eu/documents/1789887/1803644/ufi_what_it_means_el.pdf/de8e4365-b35e-0615-77a1-92391daa095c

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Home