Υπόσχεση «μάχης» για το Brexit από τη Μέι

Υπόσχεση «μάχης» για το Brexit από τη Μέι

Kαι σχέδιο προστασίας της βασίλισσας σε ένα ‘no deal’

Την υπόσχεση ότι θα δώσει «μάχη» για το Ηνωμένο Βασίλειο στις νέες διαπραγματεύσεις που θα έχει με τις Βρυξέλλες όσον αφορά το αποκαλούμενο ‘backstop’ στη συμφωνία του Brexit, δίνει με άρθρο της στη Sunday Telegraph η Τερέζα Μέι.

Η Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου γράφει ότι θα μεταβεί στις Βρυξέλλες «οπλισμένη με μια φρέσκια εντολή, νέες ιδέες και μια ανανεωμένη αποφασιστικότητα για να συμφωνήσουμε μία ρεαλιστική λύση που υλοποιεί το Brexit για το οποίο ψήφισε ο βρετανικός λαός, ενώ θα διασφαλίζεται ότι δε θα υπάρξουν σκληρά σύνορα μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας».

Η κ. Μέι επικαλείται και την αντίθεση στο backstop που έχει εκφράσει ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος της αντιπολίτευσης Τζέρεμι Κόρμπιν για να πει ότι πρέπει να εξεταστούν τροποποιήσεις: είτε μία ρητή ημερομηνία λήξης, είτε ένας μηχανισμός μονομερούς εξόδου για το Ηνωμένο Βασίλειο, είτε εναλλακτικές διευθετήσεις.

Η κ. Μέι σχεδιάζει να κερδίσει παραχωρήσεις από την ΕΕ ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος ενός Brexit χωρίς συμφωνία. 

Ο Υπουργός Διεθνούς Εμπορίου, Λίαμ Φοξ, από τους ένθερμους Brexiteers δήλωσε την Κυριακή ότι η χώρα θα μπορούσε να επιβιώσει ενός ‘no deal’ στο Brexit, αλλά σημείωσε ότι δε ήταν προς το εθνικό συμφέρον μια τέτοια κατάληξη.

Οι πολέμιοι του σκληρού Brexit παραπέμπουν σήμερα στην απόφαση του ευρωπαϊκού βραχίονα της ιαπωνικής αυτοκινητοβιομηχανίας Nissan να μην κατασκευάσει το νέο μοντέλο X-Trail στο εργοστάσιό της στο Σάντερλαντ, όπως είχε προηγουμένως ανακοινωθεί. Η απόφαση αποδίδεται στη συνεχιζόμενη αβεβαιότητα μόλις 54 ημέρες πριν από την ημέρα του Brexit.

Εν τω μεταξύ, οι Sunday Times γράφουν ότι στο πλαίσιο του σχεδιασμού για την αντιμετώπιση πιθανών ταραχών σε περίπτωση άτακτου Brexit, η βρετανική κυβέρνηση έχει αναπροσαρμόσει σχέδιο από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου για την απομάκρυση από το Λονδίνο της βασίλισσας και των μελών της βασιλικής οικογένειας.

Ο πρώην επικεφαλής της βασιλικής φυλακής στη Σκότλαντ Γιαρντ Ντάι Ντέιβις δηλώνει στην εφημερίδα ότι «αν υπήρχαν προβλήματα στο Λονδίνο, τότε σαφώς θα απομακρυνόταν η βασιλική οικογένεια από αυτές τις βασικές τοποθεσίες. Το πού και πώς θα γινόταν η εκκένωση είναι απόρρητο μυστικό και δεν μπορώ να το συζητήσω».

Κυβερνητική πηγή λέει ότι τα σχέδια «έχουν ξεσκονιστεί» στο πλαίσιο του «εύλογου σχεδιασμού».

Το σχέδιο απομάκρυνσης της βασιλικής οικογένειας από το Λονδίνο είχε καταρτιστεί για πρώτη φορά το 1962, μετά από την κρίση των πυραύλων στην Κούβα.

Η ίδια εφημερίδα αναφέρει ότι ο γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου Μαρκ Σέντγουιλ έχει δώσει εντολή στους κυβερνητικούς λειτουργούς να προβούν σε σχεδιασμό για την πιθανότητα εκλογών τον Ιούνιο. 

Συγκλίνουσες πληροφορίες της Mail on Sunday αναφέρουν ότι αυτός ο σχεδιασμός προβλέπει μικρή παράταση της διαδικασίας εξόδου από την ΕΕ πέρα από την 29η Μαρτίου, εξασφάλιση κοινοβουλευτικής στήριξης για μια τροποποιημένη συμφωνία του Brexit τον Απρίλιο και έπειτα εκλογές πιθανώς στις 6 Ιουνίου.

Με τον τρόπο αυτό θα «προστατευόταν» η κ. Μέι από τους δελφίνους στο κόμμα της που θέλουν να την αντικαταστήσουν ώστε να αναλάβει άλλος ηγέτης τη δεύτερη φάση των διαπραγματεύσεων με τους Ευρωπαίους επί της μελλοντικής εμπορικής σχέσης.

Δημοσκόπηση για λογαριασμό του Observer δίνει προβάδισμα στο Συντηρητικό Κόμμα στην πρόθεση ψήφου με 41% έναντι 34% για το Εργατικό Κόμμα.

Πάντως ο Υπουργός Εσωτερικών Σατζίντ Τζαβίντ σχολίασε ότι «το τελευταίο πράγμα που θα θέλαμε τώρα είναι πρόωρες εκλογές».

Άλλο δημοσίευμα του Observer αποκαλύπτει ότι τουλάχιστον έξι βουλευτές των Εργατικών, απογοητευμένοι από την πολιτική του Τζέρεμι Κόρμπιν σε μια σειρά τομέων, προετοιμάζονται να ανεξαρτητοποιηθούν και να σχηματίσουν καινούριο κεντρώο κόμμα. Βασικό σημείο διαφωνίας τους με τον ηγέτη των Εργατικών φέρεται να είναι η απροθυμία του κ. Κόρμπιν να ανατρέψει το Brexit.

Home