Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Ζ. Μπορέλ: Η ΕΕ είναι αποφασισμένη να προστατεύσει τους πολίτες

Offsite Team -
27.02.2020 - 16:46

Ζ. Μπορέλ: Η ΕΕ είναι αποφασισμένη να προστατεύσει τους πολίτες

Thumbnail
"Η ΕΕ χαιρετίζει τη συνεισφορά των ΜΚΟ στην προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του Κράτους Δικαίου"

Τη συμβολή των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ), στην προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της χρηστής διακυβέρνησης, της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου, χαιρέτισε σήμερα εκ μέρους της ΕΕ, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ, με αφορμή την παγκόσμια Ημέρα Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (27 Φεβρουαρίου).

Η Ευρωπαϊκή Ένωση χαιρετίζει τη θεμελιώδη συμβολή των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών και σημειώνει ότι οι ΜΚΟ αποτελούν βασικούς εταίρους για την επιτυχή εφαρμογή της Ατζέντας για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη του 2030.

Ωστόσο ο Ύπατος Εκπρόσωπος προειδοποιεί ταυτόχρονα ενάντια σε μια "πρωτοφανή καταστολή της κοινωνίας των πολιτών σε πολλές χώρες, με περιοριστική νομοθεσία για ξένη χρηματοδότηση, περιορισμούς για την καταχώριση ή σύνδεση οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών, νόμους κατά του διαμαρτυρίας, νόμους απαξίωσης, νόμους που ποινικοποιούν διαφωνίες και εκφράσεις στο διαδίκτυο, ιστοσελίδες και κοινωνικά μέσα ενημέρωσης και, σε ορισμένες περιπτώσεις, βίαιες επιθέσεις και παρενόχληση". "Αυτή η τάση πρέπει να σταματήσει", τονίζει.

"Η ΕΕ είναι αποφασισμένη να προστατεύσει και να ενδυναμώσει τους πολίτες, συμπεριλαμβανομένων των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και στην προώθηση του χώρου της κοινωνίας των πολιτών. Θα συνεχίσουμε να συναντάμε υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, να παρακολουθούμε τις δίκες τους, να τους επισκεπτόμαστε υπό κράτηση και να θέτουμε τις υποθέσεις τους στις κυβερνήσεις. Η ΕΕ υποστηρίζει επίσης σημαντικούς διεθνείς παράγοντες, όπως ειδικούς εισηγητές του ΟΗΕ για τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι και την ελευθερία έκφρασης", αναφέρει ο Ζ.  Μπορέλ.

Σημειώνεται ότι η ΕΕ είναι ο μεγαλύτερος χορηγός της κοινωνίας των πολιτών στον κόσμο. Το Ευρωπαϊκό Μέσο για τη Δημοκρατία και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (EIDHR) είναι ένα από τα μεγαλύτερα μέσα της ΕΕ που είναι αφιερωμένα στη στήριξη της κοινωνίας των πολιτών. Διακηρύσσοντας τη σημασία της, η Κομισιόν πρότεινε να διατηρηθεί το επίπεδο χρηματοδότησης στο επόμενο δημοσιονομικό πλαίσιο σε υψηλό επίπεδο, με 1,5 δισ. Ευρώ για το 2021-2027. Το μέσο αυτό διευκολύνει την άμεση συνεργασία με απομονωμένους ή περιθωριοποιημένους παράγοντες της κοινωνίας των πολιτών, μεταξύ άλλων μέσω της χορήγησης άμεσων επιχορηγήσεων σε όσους δραστηριοποιούνται σε ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία. Από το 2005, η ΕΕ έχει υποστηρίξει περισσότερους από 30.000 υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

ΚΥΠΕ 

Home