Αναπέμφθηκαν οι Νόμοι για το που θα εκδικάζονται δικαστικές υποθέσεις

Το Προεδρικό δεν αποδέχθηκε την υπερψήφιση δυο νόμων από τη Βουλή των Αντιπροσώπων που αφορούν τον Περί Δικαστηρίων Νόμο. Οι δυο νόμοι είναι παρεμφερείς και αφορούν τα εξής: 

Οι ποινικές υποθέσεις να καταχωρούνται στο Δικαστήριο της επαρχίας που διαπράχθηκε ένα αδίκημα ή εκτυλίχθηκε μια ποινική υπόθεση.

Ο νόμος ψηφίστηκε ώστε να επανέλθει ο θεσμός του φυσικού δικαστή που προβλέπεται στον Περί Δικαστηρίων Νόμο του 1960 και στον Περί Δικονομίας Νόμο.

>>>>Διαβάστε επίσης: Εννέα πρόσωπα ενώπιον δικαστηρίου για την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη<<<<

Η τροποποίηση του νόμου κρίθηκε σκόπιμη  αφού πολλές υποθέσεις που διαπράττονται π.χ. στη Λεμεσό, στη Λάρνακα, στην Πάφο καταχωρούνται στη Λευκωσία.

Σημειώνεται ότι μετά την τουρκική εισβολή του 1974 στη βάση του δικαίου ανάγκης, πολλές υποθέσεις καταχωρούνταν σε άλλες επαρχίες αφού λόγω της προσφυγιάς οι αδικοπραγούντες μπορεί να επέλεξαν την μόνιμη κατοικία τους οπουδήποτε. Ειδικότερα, σύμφωνα με τη νομοθεσία, δεν εφαρμόζονται προσωρινά ενόσω διαρκεί η έκρυθμη κατάσταση που δημιουργήθηκε με την τουρκική εισβολή οι διατάξεις του Περί Δικαστηρίων Νόμου που αφορούν την κατά τόπο αρμοδιότητα των Επαρχιακών Δικαστηρίων σε ποινικές υποθέσεις.

Σύμφωνα με επιστολή του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Βουλή τη Μεγάλη Δευτέρα 29 Απριλίου 2024, οι τροποποιήσεις τέτοιων νόμων πρέπει να γίνονται μέσω νομοσχεδίων και όχι προτάσεων νόμου. Παράλληλα, ο Πρόεδρος Ν. Χριστοδουλίδης θέτει και θέμα αντισυνταγματικότητας.

Ο εισηγητής των τροποποιημένων προτάσεων Νόμου Κωστής Ευσταθίου μιλώντας στην OffsiteNews ανέφερε ότι η αναπομπή έχει πολιτική χροιά, αφού αφαιρεί τη νομοθετική πρωτοβουλία. Όπως είπε, «πριν την τροποποίηση του νόμου «κακοί» δικηγόροι μπορούσαν να καταχωρίσουν κυρίως ιδιωτικές ποινικές υποθέσεις φυσικών ή νομικών προσώπων σε άλλες επαρχίες από αυτές που διαπράχθηκε το αδίκημα. Τα δεδομένα με την καταχώρηση υποθέσεων σε άλλα Δικαστήρια εφαρμόστηκαν μετά την εισβολή του 1974 όταν οι πρόσφυγες έμεναν σε αντίσκηνα στην Άχνα μετά πήγαν στην Πάφο καθι κατέληξαν στη Λεμεσό».

Ο πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου Μιχάλης Βορκάς τόνισε ότι με την πάροδο του χρόνου οι σχετικές  νομοθετικές ρυθμίσεις έχουν παρέλθει και έφθασε η ώρα να γίνουν τροποποιήσεις ώστε να μην ταλαιπωρούνται πολίτες που αναγκάζονται να μετακινούνται ακόμα και πέραν των 100 χιλιομέτρων, αφού εκκρεμεί σε βάρος τους μια ποινική υπόθεση. Ο κ. Βορκάς είπε ότι είναι καιρός απαρχαιωμένες νομοθετικές ρυθμίσεις να προσαρμοστούν στα σύγχρονα δεδομένα.

Η Βουλή αφού εξετάσει την αναπομπή θα αποφασίσει εάν θα την δεχθει ή θα την παραπέμψει στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο.

Στη συνεδρίαση της Επιτροπής Νομικών θα βρεθεί ο Γενικός Εισαγγελέας και ο Υπουργός Δικαιοσύνης.

Γιώργος Μιχαηλίδης