Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Βουλή: Συζητεί για διαχωρισμό δημόσιου κατήγορου και νομικού συμβούλου

Του Γιώργου Μιχαηλίδη
- 19.05.2023

Βουλή: Συζητεί για διαχωρισμό δημόσιου κατήγορου και νομικού συμβούλου

Πρέσινγκ Βουλής για διαχωρισμό των αρμοδιοτήτων - Οι δυο προτάσεις

Tου Γιώργου Μιχαηλίδη

Ο διαχωρισμός των εξουσιών Γενικού Εισαγγελέα και Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα έρχονται ξανά στο προσκήνιο. Η βουλευτής των Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Αλεξάνδρα Ατταλίδου κατέθεσε χθες Πέμπτη 18 Μαϊου 2023 στη Βουλή πρόταση νόμου που θα επιτρέπει το διορισμό ανεξάρτητου δημόσιου κατήγορου στις υποθέσεις όπου το κράτος είναι διάδικος. Παράλληλα, συζητείται και ο διορισμός ανεξάρτητου νομικού συμβούλου του κράτους από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για περίοδο 5 ετών και ο Γενικός Εισαγγελέας να είναι ο κατήγορος.

Με βάση την πρόταση νόμου θα πρέπει να τροποποιηθεί το Άρθρο 113 του Συντάγματος ώστε να παρέχεται η δυνατότητα στο Γενικό Εισαγγελέα και τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα να μην λειτουργούν ως νομικοί σύμβουλοι του κράτους όποτε υπάρχει σύγκρουση συμφέροντος κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. 

Σύμφωνα με την πρόταση, με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις αποσκοπείται η παροχή δυνατότητας διαχωρισμού των αρμοδιοτήτων του Γενικού Εισαγγελέα και του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα ως επικεφαλής τόσο της Νομικής Υπηρεσίας όσο και της εισαγγελικής Αρχής.

Η κα Ατταλίδου στην εισαγωγική της έκθεση τόνισε ότι η πρότασή της παρέχει τη νομική διέξοδο που θα επιτρέπει την αποφυγή του απεγκλωβισμού των δυο ανώτατων αξιωματούχων του κράτους από καταστάσεις δημοσίου συμφέροντος που βρίσκονται σε αντίθεση από τις πρόνοιες του κράτους δικαίου που διέπουν κάθε δημοκρατικό και ευνομούμενο κράτος της Ευρωπαϊκής ‘Ένωσης.

Μιλώντας στην Offsite News η κ. Ατταλίδου ανέφερε ότι η πρόταση νόμου είναι χρήσιμη αφού τόσο ο Γενικός όσο και ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας βρίσκονται σε συνεχή σύγκρουση συμφέροντος σε πάρα πολλές υποθέσεις. Όπως είπε, υπάρχει σύγκρουση συμφέροντος στην υπόθεση των «χρυσών» διαβατηρίων λόγω της παρουσίας τους στο Υπουργικό Συμβούλιο. Επίσης, λόγω του γεγονότος ότι είναι νομικοί σύμβουλοι του κράτους προκύπτει σύγκρουση και στην υπόθεση του θανάτου του Αθανάσιου Νικολάου. Σε πολλές περιπτώσεις η Νομική Υπηρεσία δεν μπορεί να εφαρμόσει λόγω σύγκρουσης συμφέροντος και αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που στρέφονται κατά της Δημοκρατίας.

Η βουλευτίνα των Οικολόγων εξήγησε ότι λόγω του γεγονότος το Άρθρο 113 του Συντάγματος δεν περιλαμβάνεται στα θεμελιώδη άρθρα του Συντάγματος δεν χρειάζεται συνταγματική ρύθμιση. Η κα Ατταλίδου είπε ότι η πρότασή της πρέπει να οδηγηθεί στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής.

>>>>Διαβάστε επίσης: Νομική Υπηρεσία: Ανεξάρτητη Αρχή αλλά εξαρτώμενη διοικητικά και οικονομικά<<<<

Αντίδραση Οδυσσέα

Χθες Πέμπτη σε ανακοίνωσή της η Ελεγκτική Υπηρεσία αντέδρασε λέγοντας ότι « η ταύτιση στο πρόσωπο του Γενικού Εισαγγελέα των δύο ξεχωριστών ρόλων του νομικού συμβούλου του κράτους και του δημόσιου κατήγορου, όπως και το ανέλεγκτο των εξουσιών του Γενικού Εισαγγελέα, υποσκάπτουν την ανεξαρτησία της Ελεγκτικής Υπηρεσίας ως προς το δικαίωμά της για απρόσκοπτη πρόσβαση στην πληροφόρηση. Ταυτοχρόνως, εκφράστηκε αγωνία «σχετικά με το ανέλεγκτο των εξουσιών του Γενικού Εισαγγελέα ως δημόσιου κατήγορου. Χωρίς με την παρούσα αναφορά μας να διατυπώνουμε κατηγορία εναντίον οποιουδήποτε προσώπου, θεωρούμε υποχρέωση να αναφέρουμε ότι μόλις χθες διαβιβάσαμε δεύτερη υπόθεση στην Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς (η πρώτη ήταν πριν μία εβδομάδα), σχετικά με κατ’ ισχυρισμό υποθέσεις κατάχρησης εξουσίας ως προς την αναστολή ποινικών διώξεων. 

Σε ετοιμότητα η Επιτροπή

Το θέμα του διαχωρισμού των εξουσιών της Γενικής Εισαγγελίας θα εξετάσει αυτεπάγγελται η Επιτροπή Θεσμών σε μια από τις επόμενες συνεδρίες της. Όπως πληροφορούμαστε, μια από τις προτάσεις που θα «πέσoυν στο τραπέζι» είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να διορίζει το νομικό σύμβουλο του κράτους για περίοδο 5 ετών. Τον ρόλο του  δημόσιου κατήγορου να αναλαμβάνει ο Γενικός Εισαγγελέας.

Δέσμευση Χριστοδουλίδη

Ο διαχωρισμός των εξουσιών Γενικού και Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα αποτέλεσε δέσμευση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη προεκλογικά. Σε συνέντευξή του στην εκπομπή Snipers ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε: Εφόσον δεν διαχωριστούν οι ρόλοι του Γενικού Εισαγγελέα και του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα θα μας το επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Όπως είπε ο Πρόεδρος, «είναι ένα από τα θέματα που θα μας απασχολήσουν αφού η ανάγκη διαχωρισμού ρόλων και αρμοδιοτήτων  συμπεριλαμβάνεται στις εκθέσεις της Greco. Ο Γενικός Εισαγγελέας πρέπει να είναι ο νομικός σύμβουλος του κράτους, και ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας ο δημόσιος κατήγορος»

 

Home