Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Fake news: Γίνονται ποινικό αδίκημα

Του Γιώργου Μιχαηλίδη
- 08.03.2023

Fake news: Γίνονται ποινικό αδίκημα

Με παρέμβαση Τορναρίτη συζητείται στη Βουλή -Επισύρει ποινές ως €5000 και ως 3 χρόνια φυλάκιση

Του Γιώργου Μιχαηλίδη

Η καταγγελία που έκανε στην Αστυνομία η πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου για διαρροή ψευδών ειδήσεων με στόχο την ίδια και την οικογένειά της φέρνει στην επιφάνεια το θέμα του  νομοσχεδίου που αφορά στη διασπορά ψευδών ειδήσεων, ειδικότερα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. 

Με πρωτοβουλία του προέδρου της Επιτροπής Νομικών της Βουλής Νίκου Τορναρίτη, στο υφιστάμενο νομοσχέδιο που συζητείται στην Επιτροπή θα δοθεί βαρύτητα στις ψευδείς ειδήσεις μέσω των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης αφού όπως ανέφερε, «θα πρέπει να υπερασπιστούμε την ελευθερία της έκφρασης, αλλά θα απαντήσουμε με ένα όχι στο ψέμα και στην ασυδοσία».

τορναριτης

>>>>Διαβάστε επίσης: Αστυνομία: Αυξημένα μέτρα προστασίας για Αννίτα & οικογένειά της<<<<

Ο κ. Τορναρίτης τόνισε στην Offsite News ότι « θα επεξργαστούμε το νομοσχέδιο και εντός 2 εβδομάδων θα το στείλουμε στην Ολομέλεια για να ψηφιστεί». To θέμα θα συζητηθεί στην Επιτροπή Νομικών.

Το εν λόγω νομοσχέδιο τιτλοφορείται «Ο Περί Ποινικού Κώδικα Τροποποιητικός Νόμος του 2021 που ελήφθη σε συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου τον Φεβρουάριο του 2021. 

>>>>Διαβάστε επίσης: Δήλωση Δημήτρη: Στέκει δίπλα από Αννίτα<<<<

Το πιο πάνω νομοσχέδιο κατατέθηκε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών, Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως στις 2 Απριλίου 2021.  Σκοπός του νομοσχεδίου είναι η τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα, ώστε να εισαχθούν σε αυτό αδικήματα που αφορούν τις περιπτώσεις: Ψευδών αναρτήσεων και μηνυμάτων στο διαδίκτυο, αλλά και τηλεφωνημάτων μέσω δημόσιου δικτύου επικοινωνιών.  Τα fake news στρέφονται κατά άλλου προσώπου και είναι κατάφωρα προσβλητικά  υβριστικού ή και απειλητικού ή και άσεμνου χαρακτήρα, χωρίς όμως να περιορίζεται αδικαιολόγητα το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης.

Σημειώνεται ότι, τα εν λόγω αδικήματα προβλέπονταν στις διατάξεις του περί Ρυθμίσεως Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και Ταχυδρομικών Υπηρεσιών Νόμου,  τα οποία ωστόσο διαγράφηκαν από τον εν λόγω νόμο με πρόσφατη τροποποίηση αυτού, στο πλαίσιο της αναθεώρησης του νομοθετικού πλαισίου που διέπει το Γραφείο Επιτρόπου Ρυθμίσεως Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΓΕΡΗΕΤ).  Ως εκ τούτου, η τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα κρίθηκε αναγκαία από την εκτελεστική εξουσία, ώστε να καλυφτεί το κενό που δημιουργήθηκε από τη μη συμπερίληψη των εν λόγω αδικημάτων στον προαναφερθέντα Νόμο.

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών, Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, αναγνωρίζοντας τη σοβαρότητα του εν λόγω θέματος, εξέτασε ενδελεχώς το πιο πάνω νομοσχέδιο σε οκτώ συνεδρίες της, στο πλαίσιο της οποίας εκφράστηκαν πληθώρα εισηγήσεων επί των προνοιών του νομοσχεδίου. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνεται η  ανάγκη για καθορισμό ορισμένων εννοιών όπως: H ρητή προσθήκη της σάτιρας ως στοιχείο που λαμβάνεται υπόψη στο πλαίσιο  υπεράσπισης του κατηγορουμένου.

Η τελευταία συνεδρία της επιτροπής για το εν λόγω θέμα διεξήχθη στις 28 Σεπτεμβρίου 2022, στο πλαίσιο της οποίας η επιτροπή λαμβάνοντας υπόψη όλες τις θέσεις και/ή τις ανησυχίες που εκφράστηκαν ενώπιόν της, έκρινε σκόπιμο, με γνώμονα την ενδελεχέστερη εξέταση του εν λόγω θέματος, να ζητήσει από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Βουλής, όπως ετοιμαστεί σχετική έρευνα αναφορικά με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο άλλων κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε σχέση με τα εν λόγω αδικήματα.  Η εν λόγω έρευνα ολοκληρώθηκε περί τα μέσα Δεκεμβρίου 2022 και αποστάλθηκε στα μέλη της επιτροπής, συνεπώς η επιτροπή είναι έτοιμη να συνεχίσει με την κατ’ άρθρο συζήτηση του υπό εξέταση νομοσχεδίου.  

Οι ποινές

Σύμφωνα με αναθεωρημένο νομοσχέδιο, πρόσωπο το οποίο μέσω πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης  αναρτά η μεταφέρει fake news είναι ένοχο αδικήματος που επισύρει ποινή έως τριετούς φυλάκισης και δεν υπερβαίνει τις €5.000. 

Στην  απόφασή του το Δικαστήριο θα εξετάζει κατά πόσο υπήρχε εύλογη δικαιολογία για τη διενέργεια, αποστολή, ανάρτηση της επίδικης επικοινωνίας λαμβάνοντας υπόψη κατά πόσον αυτη η επικοινωνία έγινε στο πλαίσιο συζήτησης δημόσιου ενδιαφέροντος. 

Σημειώνεται ότι ποινική δίωξη δεν ασκείται παρά μόνο από τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας ή με την έγκρισή του. Με βάση το νομοσχέδιο, επεκτείνεται και η δικαιοδοσία των Δικαστηρίων με δεδομένο ότι τα Κυπριακά Δικαστήρια θα μπορούν να εκδικάζουν αυτά τα αδικήματα όταν διαπραχθούν σε ξένη χώρα από οποιοδήποτε πρόσωπο και στρέφονται εναντίον πολίτη της Δημοκρατίας η αλλοδαπού, ο οποίος κατα το χρόνο διάπραξης των αδικημάτων είχε τη μόνιμη κατοικία του στην Κυπριακή Δημοκρατία. 

Home