Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Ψάχνουν 25 δικαστές για να τα βγάλουν πέρα με τη μεταρρύθμιση

Του Γιώργου Μιχαηλίδη -
21.05.2023

Ψάχνουν 25 δικαστές για να τα βγάλουν πέρα με τη μεταρρύθμιση

Άρχισαν οι διαδικασίες για να βρεθούν 5 εμποροδίκες και δυο ναυτοδίκες

Του Γιώργου Μιχαηλίδη

Η υλοποίηση της μεταρρύθμισης της Δικαιοσύνης θα αρχίσει την 1η Ιουλίου 2023. Μέχρι τότε γίνονται όλες οι ενέργειες ώστε η μεταρρύθμιση να εφαρμοστεί χωρίς προβλήματα. Σε πρώτη φάση θα πρέπει να ολοκληρωθούν οι προσλήψεις δικαστών. Αυτή τη στιγμή περνούν από συνεντεύξεις δικηγόροι για να προσληφθούν οι 25 επαρχιακοί δικαστές.

Όπως πληροφορούμαστε, η διαδικασία αυτή θα ολοκληρωθεί εντός του ερχόμενου Ιουνίου.Σήμερα, για να μπορεί κάποιος  δικηγόρος να θέσει υποψηφιότητα για δικαστής θα πρέπει να συμπληρώσει 6 χρόνια δικηγορίας. Όταν υπάρχει διαθέσιμη θέση υποβάλλει αίτηση στο Ανώτατο Δικαστικό  Συβούλιο  (ΑΔΣ) που το αποτελούν οι 13 δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου (ΑΔ) .  

Η συνέντευξη διαρκεί 10 -15 λεπτά και σε αυτήν υποβάλλονται νομικής φύσεως ερωτήματα. Το ΑΔΣ λαμβάνει και τις απόψεις των δικαστών των επαρχιακών δικαστηρίων πριν καταλήξει στους υποψήφιους που θα διοριστούν. 

>>>>Διαβάστε επίσης: Έως Σεπτέμβριο Ναυτοδικείο και Εμπορικό Δικαστήριο<<<<

Ψάχνουν εμποροδίκες και ναυτοδίκες

Πέραν των επαρχιακών δικαστών ενόψει της μεταρρύθμισης αναμένεται και η πλήρωση των θέσεων δικαστών στο Εμποροδικείο και Ναυτοδικείο. Αυτή τη στιγμή απαιτείται η κάλυψη πέντε δικαστών στο Εμπορικό Δικαστήριο και δυο στο Ναυτοδικείο. Τα δυο Δικαστήρια που θα λειτουργήσουν το Σεπτέμβριο θα στεγαστούν στο Συνεδριακό Κέντρο «ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ».

To Nαυτοδικείο θα εξετάζει θα εξετάζει ναυτικές διαφορές που λόγω ανυπαρξίας δικαστικών διαδικασιών παραμένουν ατιμώρητες. Αυτές οι διαφορές αφορούν:

  • Παραβιάσεις ναυτιλιακών συμβολαίων.
  • Αγωγές κατά ναυτιλιακών εταιριών.
  • Υποθέσεις πλοίων που προκαλούν ρύπανση στην ατμόσφαιρα.
  • Κλοπές που γίνονται σε πλοία.
  • Ποινές σε ναυτικούς που μέχρι τώρα δεν επιβάλλονται. 

Το Εμπορικό Δικαστήριο θα ασχολείται με σοβαρές εμπορικές διαφορές που έχει ανάγκη η οικονομία και που να συνάδει με την επιθυμία της Κύπρου να είναι οικονομικό κέντρο. 

Home