Αθήνα: Μηνύματα συνέχισης του αγώνα σε αντικατοχική εκδήλωση

Αθήνα: Μηνύματα συνέχισης του αγώνα σε αντικατοχική εκδήλωση

Αντικατοχικά μηνύματα στην ετήσια Αντικατοχική Εκδήλωση της Ένωσης Κυπρίων Προσφύγων Ελλάδας “Κύπρος 74” (ΕΚΠΕ)

Διεξήχθη το βράδυ της Πέμπτης 18 Ιουλίου η ετήσια Αντικατοχική Εκδήλωση της Ένωσης Κυπρίων Προσφύγων Ελλάδας “Κύπρος 74” (ΕΚΠΕ), σε συνεργασία με τον Δήμο Καλλιθέας και την Επιτροπή Κατεχομένων Δήμων Κύπρου, στην Αθήνα.

Στον χαιρετισμό του, ο πρόεδρος της ΕΚΠΕ, Λοΐζος Λοΐζος σημείωσε ότι οι Κύπριοι πρόσφυγες της Ελλάδας θα συνεχίσουν να αγωνίζονται μέχρι την ημέρα της επιστροφής στα πάτρια εδάφη, καθώς 45 χρόνια μετά το δίδυμο έγκλημα του πραξικοπήματος και της εισβολής αρνούνται να αποδεχθούν ότι υπάρχουν χαμένες πατρίδες, όπως σημείωσε. «Δεν θα αφήσουμε νομοτελειακά να καταλήξει η Κύπρος στη διχοτόμηση», είπε ο κ. Λοΐζος, υποστηρίζοντας ότι η Τουρκία επιθυμεί τον πλήρη έλεγχο της Κύπρου. Παράλληλα, πρόσθεσε ότι το Κυπριακό είναι πρόβλημα εισβολής, κατοχής και εποικισμού, το οποίο αφορά ολόκληρη την Ευρώπη και όχι μόνο την Κύπρο και την Ελλάδα.

Απευθύνοντας χαιρετισμό στην εκδήλωση, ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελλάδα Κυριάκος Κενεβέζος σημείωσε ότι οι συνέπειες της τουρκικής εισβολής είναι και σήμερα παρούσες στην Κύπρο. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι αποτελεί καθήκον η ενθύμηση όσων αγωνίστηκαν για τη Δημοκρατία, την ελευθερία και την υπεράσπιση της Πατρίδας. Τόνισε, επίσης, ότι Ελλάδα και Κύπρος στη βάση κοινών αξιών θα συνεχίσουν να αγωνίζονται για την ειρήνη και την επίλυση του Κυπριακού με μία λύση δίκαιη και βιώσιμη, βασισμένη στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.

Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Τορναρίτης, κατά την ομιλία του, υπογράμμισε ότι με τη συγκεκριμένη εκδήλωση οι Κύπριοι πρόσφυγες της Ελλάδας τιμούν τους Ελλαδίτες αδερφούς που έπεσαν δίπλα από τους Κύπριους στον αγώνα για υπεράσπιση της ελευθερίας, τονίζοντας ότι 45 χρόνια μετά τα γεγονότα του 1974 οι πληγές στο νησί είναι ακόμα ανοικτές.

«Επιδιώκουμε τον τερματισμό της κατοχής και την επίτευξη μιας λύσης βιώσιμης και λειτουργικής, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ», είπε ο κ. Τορναρίτης και πρόσθεσε ότι η λύση αυτή θα πρέπει να επιτρέπει στην Κυπριακή Δημοκρατία να λειτουργεί ως ένα «φυσιολογικό κράτος εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης» σε ένα πλαίσιο ασφαλείας, εναρμονισμένο με το διεθνές δίκαιο, όπως σημείωσε. Κάλεσε, επίσης, την Τουρκία να αντιληφθεί το βάρος της ευθύνης που της αναλογεί και υπογράμμισε ότι σήμερα το δίλημμα που τίθεται δεν είναι Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία ή κάτι καλύτερο, αλλά Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία ή διχοτόμηση.

Πρόσθεσε, επίσης, ότι η διχοτόμηση θα είναι καταστροφική, καθώς συνεπάγεται οριστική απώλεια εδαφών, περιθωριοποίηση των Τουρκοκυπρίων και μεταφορά της Τουρκίας στην Πράσινη Γραμμή. «Είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε διαπραγματεύσεις από εκεί που μείναμε στο Κρανς Μοντανά. Οι επόμενοι μήνες θα είναι καθοριστικοί και πρέπει να λάβουμε σημαντικές πολιτικές αποφάσεις», κατέληξε ο κ. Τορναρίτης.

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Μόρφου Βίκτωρας Χατζηαβραάμ σημείωσε ότι 45 χρόνια μετά το προδοτικό πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή συνεχίζεται η καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπληρώνοντας ότι οι τελευταίες κινήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ προκαλούν ανησυχία και προβληματισμό. Παράλληλα, ο κ. Χατζηαβραάμ υπογράμμισε ότι η στασιμότητα έχει μεγαλώσει το τείχος ανάμεσα στις δύο κοινότητες και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει πολυτέλεια για χάσιμο χρόνου στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού.

Χαιρετισμούς στην εκδήλωση απηύθυναν ο Δήμαρχος Καλλιθέας Δημήτρης Κάναβος, η εκπρόσωπος της Πρωτοβουλίας Έτος Κύπρου Μαρία Γιαννακάκη και ο εκπρόσωπος των Κομάντος ’74 Παναγιώτης Αφάλης. Προηγήθηκε κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο Αγωνιστών Κύπρου στην Πλατεία Κύπρου στην Καλλιθέα. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων και φορέων από την Κύπρο και την Ελλάδα.  

Home